Mørke er støvsuget for kommunale byggerunde

Tidligere byrådsmedlem Flemming Hansen anklager Syddjurs Kommune for at have sovet i timen. Ikke godt nok, at Mørke ikke kan tilbyde potentielle købere en byggegrund i en periode, hvor grundsalget ellers boomer i kommunen, anfører Flemming Hansen.

Artiklens øverste billede
Den seneste lokalplan for byggegrunde i Mørke ved Lappedykkervej. De 17 grunde blev revet ned fra hylderne i 2020. Kilde: Syddjurs Kommune

»Har I glemt Mørke,« spørger Mørke borger Flemming Hansen henvendt til Syddjurs Byråd.

Efterspørgslen efter byggegrunde er i de seneste år nærmest eksploderet, men i Mørke er der ikke en grund at få, og der er heller ikke en ny udstykning undervejs.

»Det tidligere byråd havde sørget for lige dele kommunale og private udstykninger i Mørke. Alle de kommunale blev revet bort, og nu står vi uden at kunne tilbyde blot en enkelt kommunal grund,« siger Flemming Hansen, der har en lang fortid som lokalpolitiker i både Rosenholm og Syddjurs, først for Venstre og siden for Liberal Alliance.

Ved det seneste valg i 2017 genopstillede han ikke.

»Det er bare ikke godt nok, og derfor har jeg rettet henvendelse til vores fire lokale repræsentanter i Syddjurs Byråd, og spurgt ind til fremtiden. Det gav desværre ikke noget resultat. Man slår ud med armene og giver private aktører skylden, fordi de bød højere for udbudte grunde, så umiddelbart er der ikke løsninger i sigte,« lyder det fra en skuffet Flemming Hansen.

- Jeg går ud fra, at det var Riber Hog Anthonsen (V), Ole S. Hansen (S), Ebba Grethe Møgelvang (DF) og Kim Lykke Jensen (SF), du gik til? Hvad sagde de til dig?

»Det var de nævnte. De havde ikke noget at byde ind med. Flere spurgte om jeg selv havde gode idéer, men det synes jeg er lidt for nemt og for fattigt. Jeg synes, vi i Mørke har grund til at være skuffede.«

Derfor sender Flemming Hansen nu en appel til det samlede byråd, der kort og godt lyder:

»Kære byråd - jeg opfordrer jer hermed til at tage arbejdstøjet på, og sæt i gang - nye borgere betyder skatteindkomst, aktivitet i institutioner og gang i foreningslivet - altså grundlaget for at lokalsamfund kan udvikle sig og stå godt rustet, når opsvinget på et tidspunkt flader ud.«

Landmand klar

Flemming Hansen har talt med en lokal Mørke landmand, der har et jordstykke til salg klods op af Mørke Station og et andet jordstykke langs byens hovedgade.

»Syddjurs Kommune kan bare spille ud med nogle ordentlige priser, så kan vi hurtigt få nye byggegrunde til salg i Mørke,« siger Flemming Hansen.

»Arbejdes på det«

Klikker man ind på Syddjurs Kommunes hjemmeside, syddjursgrundsalg.dk, fremgår det med al tydelighed, at der ikke er en kommunal grund at få i Mørke.

Den seneste kommunale udstykning i Mørke Vest med 17 parcelhusgrunde langs Lappedykkervej blev nærmest revet væk på rekordtid i 2020.

Christina Birkved, Juridisk specialkonsulent ved Syddjurs Kommune, og hende, der har fingeren på pulsen, når det gælder salg af kommunale byggegrunde, kan sagtens nikke genkendende til Flemming Hansens frustrationer.

»Efter at de 17 parcelhusgrunde på Lappedykkervej blev solgt på rekordtid i 2020, har der været tomt på hylderne med kommunale grunde i Mørke,« siger Christina Birkved.

Hun er heller ikke bekendt med, at der er noget i støbeskeen med det første.

»Der er ikke noget på tegnebrættet lige nu, men uden at jeg kan og må røbe for meget, så arbejdes der på en løsning,« siger Christina Birkved.

Et forsigtigt gæt fra hende, lyder på to år, før der er realiteter bag.

»Det tager tid. Alene lokalplanen tager det jo isoleret set et års tid at få klargjort og godkendt, og det er lokalplanen, der er afgørende.«

»Jeg følger jo udelukkende det kommunale grundsalg, men kigger naturligvis også til salget på private udstykninger. Mig bekendt ligger det også stille i Mørke.«

I den seneste befolkningsprognose fra Syddjurs Kommune, kan man læse følgende:

»Der forventes et projekt med almene boliger på Knopsvanevej til indflytning i 2023. Der er ganske få grunde til salg i området. Der er igangsat planlægning for udstykning af en del større områder med parcelhusgrunde og rækkehusgrunde i distriktet.«

Børnefamilier primært

Christina Birkved kan ellers melde om stor efterspørgsel efter kommunale byggegrunde.

»Det er primært børnefamilier, der kigger mod Syddjurs. Måske er det Corona, der har forstærket tendensen til at flere familier har et ønske om at komme ud til Syddjurs, hvor der er mere plads og afstand end i midten af Aarhus,« funderer Christina Birkved.

Grundpriserne er også fortsat konkurrencedygtige.

»Sammenligner vi grundpriserne i Hornslet med priserne Skødstrup, er der generelt nogle hundrede tusinde at spare ved at kigge til Syddjurs.«


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen