Budget 2022: Forhandlingerne fortsætter i denne uge

Efter at have været samlet til budgetseminar torsdag og fredag på Ebeltoft Vandrerhjem i samlet byrådsflok, fortsætter spidserne forhandlingerne i denne uge.

Artiklens øverste billede
Borgmester Ole Bollesen har mindre end tre måneder tilbage af sin embedsperiode. En af de sidste opgaver for ham bliver at få kommunens budget for 2022 forhandlet på plads. Foto: Lars Norman Thomsen

Forhandlingerne om næste års kommunale budget fortsætter i denne uge oven på to dages budgetseminar på Ebeltoft Vandrehjem torsdag og fredag.

Mandag og torsdag er der aftalt nye møder, og helt på traditionel vis er det nu de politiske spidser - eller de, der tror de er det - som mødes på rådhuset i Ebeltoft.

Alle partier, der er repræsenteret med mere end et byrådsmedlem i byrådssalen, har lov til at stille med to forhandlere. Småpartierne og løsgænger Michael Mikkelsen stiller af gode grunde kun med en enkelt forhandler.

Tirsdag er der offentligt budgetmøde i Kolind+ klokken 17-19.

Byrådet har 1. behandling af Budget 2022 onsdag 22. september og 2. behandling og endelig vedtagelse 13. oktober.

Sædvanen tro er det aftalt, at forhandlingerne foregår for lukkede døre. En aftale, der aldrig er blevet overholdt til dato, og bliver det heller ikke denne gang.

En ting er allerede sikkert, at der heller ikke denne gang bliver rørt ved kommuneskatten. 14 byrådsmedlemmer - den røde side - er ikke overraskende atter græsk-katolske, når det handler om at diskutere skat. 13 - den blå side - vil gerne, men har erkendt, at temaet er lukket land i det nuværende byråd.

Udfordring venter

På budgetseminaret fik politikerne en minutiøs gennemgang af de enkelte områder i budgettet, og der var allerede her enighed om at vinkle en række punkter uden politisk sprængstof af, fortæller byrådsmedlemmer, som Lokalavisen har talt med.

Endvidere fik embedsmændene en række forslag - ønsker fra partierne - med hjem til gennemregning. Regnestykkerne præsenteres ved denne uges forhandlinger.

Langt den største udgift i de kommunale budgetter er lønudgifter.

Problemet for hovedparten af landets kommuner er, at deres kasser bugner, men de må ikke bruge pengene til service.

»Vi skal i kommunerne til at vænne os til, at det ikke er størrelsen på kommunekassen, som afgør vores servicerammer. De bliver afgjort af de begrænsninger, der er aftalt med regeringen,« lød det fra Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL) til NB-Kommune efter et nyligt afholdt borgmestermøde i Middelfart.

Ifølge NB-Kommune viste et papir på mødet, at kommunernes foreløbige budgetter for 2022 samlet set vil overskride den med regeringen aftalte ramme for servicen med ikke mindre end 625 millioner kroner og anlægsrammen med godt 4,2 milliarder kroner.

Kommunale budgetlægning er en del af den samlede finanspolitik, og overskrider kommunerne under et den udmeldte ramme, som er aftalt med finansminister Nicolai Wammen, står han klar med pisken og en omgang kollektiv spanking. Læs modregning.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen