Borgmester: SF formand nærer store forventninger til et comeback til Kirstine Bille

SF ser muligheder for at erobre borgmesterposten i primært tre kommuner - Kolding, Hvidovre og Syddjurs.

Artiklens øverste billede
Partiformand Pia Olsen Dyhr (i gul regnfrakke) nævner Syddjurs og Kirstine Bille, som en af tre kommuner, hvor SF har gode chancer for at erobre borgmesterposten. Foto: Kian Johansen

Kolding, Hvidovre og Syddjurs er de tre kommuner, hvor SF nærer de største forventninger til, at man fra årsskiftet har borgmesterposten.

Det er meldingen fra partiformand Pia Olsen Dyhr efter partiets nyligt afholdte landsmøde.

I den seneste meningsmåling fra Voxmeter ligger SF til 8,8 procent, hvis der var folketingsvalg nu. Det er en fremgang på 1,1 procentpoint i forhold til valget i 2019, så hos SF mærker man positive vinde to måneder før kommunalvalget.

I Kolding er tidligere Udenrigsminister og SF formand Villy Søvndal partiets borgmesterkandidat. Det nuværende regionsrådsmedlem forventes at kunne trække mange personlige stemmer, men han får kamp til stregen fra en anden kendis, Venstres borgmesterkandidat Eva Kjer Hansen, fhv. minister for fiskeri og ligestilling, minister for nordisk samarbejde, fhv. MEP, fhv. Miljø- og fødevareminister, fhv. Socialminister og minister for ligestilling.

I Hvidovre tror man på unge Anders Wolf Andresen, og i Syddjurs nærer SF store forhåbninger til, at Kirstine Bille, 61, kan gøre comeback i borgmesterstolen.

Hun havde den i årene 2010-2013.

SF har i dag rådmandsposter i Aarhus og Odense, og partiet har sundhedsborgmesterposten i København samt Tonni Hansens borgmesterpost på Langeland.

SF er repræsenteret med kandidater i 96 af landets 98 kommuner. De eneste kommuner, hvor der ikke er SF-kandidater at stemme på 16. november, er Læsø og Billund.

22,6 pct. i 2009.

SF fik ved valget i 2017 på landsplan 5,7 procent af stemmerne, mens man i Syddjurs gjorde det langt bedre med 15,5 procent. Kirstine Bille scorede alene 2.494 personlige stemmer - nok til at blive næstbedst. Kun Venstres Claus Wistoft med 3.377 personlige stemmer gjorde det bedre.

Da Kirstine Bille blev borgmester scorede hun 3.264. personlige stemmer ved kommunalvalget i 2009. SF opnåede, at næsten hver fjerde vælger stemte på partiet, 22,6 procent krydsede ud for folkesocialisterne.

Det gav SF seks mandater i byrådet. Lige nu har partiet fire. SF har denne gang valgt at gå i valgforbund med Det Radikale Venstre og undgå Socialdemokratiet for både at stå friere i forhandlingerne på valgnatten, men også for at undgå at ’forære’ det store parti et mandat, som det var tilfældet ved valget i 2017.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen