Valgforbund: Skovbak frygter ikke at blive spist af Bille

Det har været kendt længe, at Det Radikale Venstre og SF vil indgå valgforbund. Nu har parterne beseglet deres politiske tete-a-tete med underskrifter på et fælles stykke papir.

Artiklens øverste billede
Radikale Venstres debuterende spidskandidat Heine Skovbak Iversen signalerer med aftalen om et valgforbund med SF, at partiet ikke vil slås i hartkorn med blå blok. Arkivfoto

Så er der også kommet underskrifter på, så det nu er officielt, at der er indgået aftale mellem Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om et valgforbund i forbindelse med det kommende valg til Syddjurs Byråd.

Det har været en kendt historie længe, som naturligvis rummer sine politiske over- og undertoner.

Det Radikale Venstre har i denne byrådsperiode under Jan Kjær Madsens herredømme været at finde i den blå side af byrådssalen, men det har partiet under den nye spidskandidat Heine Skovbak Iversen et erklæret ønske om at komme ud af for at kunne stå mere frit.

Heine Skovbak Iversen var tidligt ude for at skyde tankerne om et stort blåt valgforbund med Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti plus Det Radikale Venstre ned.

»Jeg kan ikke se os indgå i et valgforbund med Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. Dertil er vi for forskellige i politiske grundholdninger,« lød det fra Heine Skovbak Iversen til Adresseavisen.

Hos SF har lysten til at indgå i et valgforbund med Socialdemokratiet, som ved valget i 2017, hvor Enhedslisten også var med, mens Det Radikale Venstre var det med Alternativet, været yderst mikroskopisk.

Af to grunde. 1. SF vil ikke ikke en gang til sikre konkurrenten Socialdemokratiet et mandat, som det skete i 2017. 2. Kirstine Bille vil gerne stå mere frit, når kabalen om borgmesterposten skal gå op på valgnatten.

Derfor er det logisk, at Det Radikale Venstre og SF finder hinanden og indgår valgforbund.

Der er brug for pragmatiske partier i byrådet, der ud over at tage ansvar for kommunens økonomi også vil tage teten i den grønne omstilling

Kirstine Bille (SF)

Signal fra Bille

I anledning af at valgforbundet nu er beseglet via underskrifter, kommer SFs borgmesterkandidat med følgende udtalelse:

»Vi ser frem til et konstruktivt samarbejde med Det Radikale Venstre om at opnå et godt valg for begge parter. Der er brug for pragmatiske partier i byrådet, der ud over at tage ansvar for kommunens økonomi også vil tage teten i den grønne omstilling.«

Kirstine Bille vedgår gerne, at hun har en pragmatisk tilgang til politik, og hendes udtalelse er et klart signal til både Socialdemokratiet og Enhedslisten om, at hun vil trække SF væk fra en traditionel højre-venstre tilgang til lokalpolitik.

SFs Kirstine Bille er lykkelig for valgforbundet med Det Radikale Venstre, som stiller hende og SF mere frit i forhold til Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet, når der skal trækkes en streg på valgnatten. Arkivforo


Bliver ikke fortæret

Det Radikale Venstres Heine Skovbak Iversen har det fint med at danse tæt med SF.

Han frygter heller ikke, at det noget større SF vil fortære det lidt mindre Radikale Venstre og grine stort, når valglokalerne lukker 16. november.

”Vi glæder os over, at vi har indgået valgforbund med SF. Vi har flere dagsordener til fælles. For os har det været vigtigt ikke at blive ’spist’ i et større valgforbund med større partier. Det er vi ikke store nok til endnu,« udtaler han i den fælles pressemeddelelse, som han og Kirstine Bille har sendt ud i anledning af, at valgforbundet nu er officielt.

Læs også

Del artiklen