Hornslet: Ny børnehave på Rodskovvej først klar til brug i foråret 2023 - politikere kritiserer turbulent forhistorie

I Hornslet skal Syddjurs Kommune opføre en ny daginstitution på Rodskovvej med plads til 100 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn, men i et noget andet format end det var planen, da daginstitutionen første gang var tegnebrættet.

Artiklens øverste billede
Den nye daginstitution skal opføres på Rodskovvej i Hornslet. Illustration: Syddjurs Kommune

Der er løbet meget vand i åen, siden politikerne i 2019 besluttede at bygge en ny daginstitution med plads til 100 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn i den østlige del af Hornslet på Rodskovvej ved siden af ’Jordbærmarken’.

»Der indhentes tilbud på byggeriet i efteråret, og den nye daginstitution forventes klar i 2021,« lød det optimistisk i en pressemeddelelse som udgik fra kommunen efter, at beslutningen var politisk konfirmeret.

Politisk var der bred enighed om at opføre en naturbørnehave og ikke et udstyrsstykke af en traditionel og dyr institution. Der blev ikke sparet på de dyre ord.

»Både bygninger og udearealer vil blive udformet med fokus på udeliv, bevægelse og natur.«

Tankerne om en naturbørnehave, som en base for børnene, når de møder ind hver morgen, og stempler ud om eftermiddagen, men ellers mest er ude i Guds fri natur, er imidlertid blevet puttet i mølposen, og i stedet opføres der nu en mere traditionel børnehave med en tilhørende legeplads.

Hvorfor det er gået sådan, og hvorfor tidsplanen er skredet væsentligt, skyldes flere forhold, men fra flere sider af det politiske spektrum er der enighed om, at forløbet kunne have været anderledes, hvis kommunens embedsværk havde været klarere i spyttet og mere oppe på beatet.

Turbulent forhistorie

På onsdagens byrådsmøde godkendte et enigt byråd lokalplanen for den nye daginstitution, der blev sendt i høring i maj 2021.

»Jeg vil gerne medgive, at den kommende daginstitution er født noget turbulent,« siger Riber Hog Anthonsen (V), formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur.

»En række aftaler med de omkringliggende lodsejere til den nye daginstitution om brug af nabo- og skovarealer, som vi fik at vide var på plads, viste sig ikke være det. Det er selvfølgelig ikke godt nok og en forklaring på, hvorfor vi ikke får en naturbørnehave men en mere traditionel børnehave.«

Eklatant dårligt arbejde fra forvaltningens side.

Jesper Yde Knudsen (Ø)

»Hertil kommer så det vejudlæg om forlængelse af 4. maj vejen over på Rosenholmvej, som ligger beskrevet i Kommuneplanen. Det er vi blevet gjort opmærksomme på sent i processen. Det er selvfølgelig håbløst at placere en naturbørnehave ved siden af en mulig vejstrækning.«

Det planlagte vejudlæg var der enighed hele ’vejen’ rundt i byrådet om at få pillet ud næste gang Kommuneplanen skal vedtages.

Alternativet ville være at gøre det allerede nu, men så skulle lokalplanen sendes i fornyet høring med tilsvarende forsinkelse af byggeriet, og det er forsinket nok i forvejen.

»Når alt er sagt, vil jeg gerne gøre mig til talsmand for, at vi nu taler den kommende daginstitution op. Det bliver godt for de mange børnefamilier i Hornslet, at vi får en institution i den østlige del af Hornslet, og snart skal vi også til at opføre en ny i den vestlige del.«

Institutionen kommer til at kunne rumme 100 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn på ca. 1.000 kvm og med en dertilhørende grund på ca. 10.000 kvm.


Ikke styr på det

Enhedslistens Jesper Yde Knudsen og SFs Kirstine Bille, formand for Udvalget for familie og institutioner (FI), er enige i den kritik, som Riber Hog Anthonsen udtrykker.

Førstnævnte kalder det: »Eklatant dårligt arbejde fra forvaltningens side.«

»FI-udvalget involverede sig fra start i arbejdet, og vi gik meget dybt ned i de forskellige problemstillinger. Der var stor enighed om, at vi vi ville have en naturbørnehave med tilhørende vuggestue, og vi havde også et ønske om, at få den kommende leder ansat, så vedkommende kunne blive en del af den afsluttende proces. Det er trods alt pædagogikken, der er altafgørende, når vi skal planlægge byggeriet af en ny daginstitution,« siger Jesper Yde Knudsen.

»Når vi spurgte til, om grundlaget var i orden, fik vi at vide, at det var det. Vi bad tidligt om, at der blev snakket med lodsejerne ude på Rodskovvej, så de aftaler, der var nødvendige for, at vi kunne få, det vi i udvalget bestilte med en naturbørnehave, kom på plads. Jeg må bare sige, at de beslutninger vi traf i udvalget, ingen effekt havde, og det er yderst kritisabelt,« lyder det fra Enhedslistens frontman.

Udvalgsformand Kirstine Bille bekræfter, at forhistorien ikke har været for køn, men hun er lidt mildere i ordvalget end Jesper Yde Knudsen.

»Jeg er enig i, at det ikke har været godt nok, og at mange ting skulle have været taget hånd om på en helt anderledes måde. Det har så også forsinket byggeriet unødigt.«

Vognsen & Co A/S

Med lokalplanen i hus kan kommunens embedsværk nu få købt det jordstykke, der skal bruges til at opføre den nye daginstitution.

Kommunen er i god dialog med ejerne af området og forventer at indgå en købsaftale hurtigst muligt. Efter købet af arealet igangsættes de arkæologiske forundersøgelse, oplyser Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse torsdag.

Når arbejdet går i gang, bliver det med lokale Vognsen & Co A/S, Knebel, som totalentreprenør.

I efteråret 2019 blev der udbudt en totalentreprise for den nye daginstitution med tilhørende udenoms arealer.

I juli 2020 offentliggjorde et enigt bedømmelsesudvalg, bestående af blandt andet Udvalget for familie og institutioner, at man havde valgt Vognsen & Co’s bud på en ny skov- og naturdaginstitution, tegnet af AART Arkitekter.

Den nye daginstitution forventes færdig i starten af 2023.

Lokalavisen erfarer, at Vognsen & Co A/S havde tilbudt at lave lokalplanen for at vinde tid, men fik nej fra kommunen, som selv ville påtage sig opgaven, som det er blevet kutyme.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.