Naturnationalparker: Hold nallerne væk fra Syddjurs, Miljøminister

De blå partier i Syddjurs Byråd plus løsgænger Michael Mikkelsen, der repræsenterer 12 mandater, har i fælles flok skrevet til Miljøminister Lea Wermelin og gjort det klart for ministeren, at de ikke ønsker Mols Bjerge og Kaløskovene udpeges til naturnationalparker.

Artiklens øverste billede
Kaløskovene og Mols Bjerge er med på Miljøministeriets bruttoliste over mulige naturnationalparker, men den blå blok i Syddjurs Byråd synes, at det er en god idé. Kilde: Miljøministeriet

»Mols Bjerge og Kaløskovene er bragt i spil som potentielle natur-nationalparker. Undertegnede partier vil gerne overfor Miljøminister Lea Wermelin tilkendegive, at vi ikke ønsker, at de to naturområder udpeges til naturnationalpark. Vi vil gerne anerkende arbejdet med øget biodiversitet i vores natur, men mener ikke at udpegning af Mols Bjerge og Kaløskovene vil være proportionalt i forhold til andre hensyn, som vi ønsker at prioritere.«

Sådan lyder det i en fælles henvendelse fra Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og løsgænger Michael Mikkelsen til den socialdemokratiske Miljøminister Lea Wermelin fremsendt af Venstres byrådsmedlem Jørgen Ivar Brus Mikkelsen.

Manglende opbakning

De blå partier minder om, at begge områder er beliggende i Nationalpark Mols Bjerge, og at der i hele Nationalparkens historie har »været arbejdet fokuseret på at opnå lokal forankring og opbakning til projektet. Det var svært i Nationalparkens unge år, men senere er det dokumenteret at opbakningen er fastholdt og endda svagt stigende.«

»Vi er meget bekymrede for at denne opbakning sættes over styr med udpegningen til naturnationalpark. Vi noterer pt. opblusning af lignende modstand, som vi oplevede ved Nationalparkens tilbliven - endda fra en bredere skare af befolkningen.«

Den blå blok er glade for Nationalpark Mols Bjerge (oprettet i år 2009), og ser en klar fremtid for den.

Naturnationalparkerne bør placeres i områder, hvor der er færre konflikter mellem benyttelse og beskyttelse og som har færre besøgende end tilfældet er i Nationalpark Mols Bjerge.

Til gengæld mener partierne, at »naturnationalparkerne bør placeres i områder, hvor der er færre konflikter mellem benyttelse og beskyttelse og som har færre besøgende end tilfældet er i Nationalpark Mols Bjerge.«

Inden udgangen af 2021

Med finansloven for 2021 blev der afsat 888 millioner kroner til urørt skov og nye naturnationalparker.

Etableringen af Naturnationalpark Fussingø og Naturnationalpark Gribskov blev vedtaget i juni 2020 og indvies i 2022, og yderligere 13 naturnationalparker blev aftalt i december 2020.

Naturnationalparkerne skal bidrage til at styrke natur og biodiversitet ved at etablere store sammenhængende naturområder, hvor naturen så vidt muligt får lov til at udvikle sig på naturlige præmisser, og hvor der udsættes store græssende dyr.

Miljøministeriet har udarbejdet et udkast til en bruttoliste med 23 mulige placeringer - herunder Mols Bjerge og Kaløskovene - af nye naturnationalparker. Udkastet er sendt til de nationale arbejdsgrupper for forskere og interessenter samt relevante kommuner og ministerier, som kan komme med tilbagemeldinger.

Der afholdes lokale arrangementer i områderne på den endelige bruttoliste lige efter efterårsferien. Den endelige politiske beslutning om udvælgelse af op til ti naturnationalparker forventes truffet inden udgangen af 2021.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.