Rønde Distriktsråd: Kalø Skovene skal ikke være naturnationalpark

Rønde Distriktsråd appellerer til Naturstyrelsen om, at de ikke udpeger de to skove ved Kalø til Naturnationalparker.

Artiklens øverste billede
Carsten Skivild, formand for Rønde Distriktsråd, kommer med et opråb til Miljøminister Lea Wermelin om at se bort fra Kalø Skovene som en fremtidig naturnationalpark. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Rønde Distriktsråd finder ikke Kalø Skovene egenet til at være en af fremtidens naturnationalparker.

»Kaløskovene ligger så tæt på bymæssig bebyggelse, og Rønde by er en af de byer i Syddjurs Kommune, der vokser mest. Skovene bruges til daglig af utrolig mange mennesker til fritidsaktiviteter og til rekreative initiativer/aktiviteter, spadsereture med familien og meget andet,« siger formand for Rønde Distriktsråd Carsten Skivild.

»Ved den ene skov er der en skovbørnehave og en skole, der dagligt benytter skovene. Det vil være helt uhensigtsmæssigt, hvis Kaløskovene her skal delvist indhegnes, og almindelig normal færdsel som i dag vanskeliggøres.«

Urørt skov

For Rønde Distriktsråd betyder en naturnationalpark udlægning af skovene som urørt skov, hvor grøfterne sløjfes. Det vil betyde en naturlig stigning af vandstanden, hvorved arealer og stier oversvømmes, idet der er vandløb, som vil lukke delvis af nedfaldet løv. Kildevældene vil gøre skovene vandrige, fordi vandet ikke vil kunne opretholde have sit nuværende løb.

Det kan kun være mennesker langt fra Rønde og Kaløskovene, der kan komme med dette forslag. Vi lokale borgere tager kraftigt afstand fra forslaget.

Carsten Skivild

»Hvordan vil man bevare publikums tilgang til skovene, når de nuværende stisystemer ikke kan passes. Skal man gå på plankeovergange, for at barnevogne og handicappede kan bruge skovene,« spørger Carsten Skivild.

»Vi finder det uacceptabelt, at Naturstyrelsen vil gøre disse to attraktive og rekreative skove, så tæt på Rønde by, til Naturnationalparker. Borgerne ønsker ikke, at man ødelægger/besværliggør færdsel i deres rekreative bynære skove med hegn og kreaturer. Rønde Distriktsråd vil på det kraftigste anbefale at Kalø Skovene helt tages ud af planerne om en Naturnationalpark.«

»Det kan kun være mennesker langt fra Rønde og Kaløskovene, der kan komme med dette forslag. Vi lokale borgere tager kraftigt afstand fra forslaget,« lyder det fra Carsten Skivild.

En myte

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, har i en kronik hos avisendanmark.dk, ’Naturnationalparker skal være med til at redde naturen’, afvist, at mennesker ikke kan færdes i naturnationalparkerne.

Cyklister, motionister, spejdere, fuglekiggere, naturelskere, turister, børnehaveklasser - ja alle dem, der bruger naturen i dag, kan frit gå ud og ind gennem låger og færiste.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening i kronik i Avisen Danmark

En myte kalder hun det i kronikken:

»Og så er der myten om, at vi mennesker ikke kan komme ind i naturnationalparkerne, Selvfølgelig kan vi det. Cyklister, motionister, spejdere, fuglekiggere, naturelskere, turister, børnehaveklasser - ja alle dem, der bruger naturen i dag, kan frit gå ud og ind gennem låger og færiste. Den eneste forskel er, at vi typisk kommer endnu tættere på og vil få endnu større oplevelser. Vil der så være begrænsninger? Ja - det vil der nogle gange og nogle steder. Men det er der jo også i dag, hvis fx fiskeørnen yngler i et bestemt område.«

En anden myte, ifølge Maria Reumert Gjerding, der har fået lov til at brede sig, er selve hegningen af områderne:

»Med naturnationalparkerne giver vi naturen og de græssende dyr mere plads og fjerner alle de små hegn og folde, der lige nu gennemskærer naturområderne på kryds på og tværs. i stedet vil et enkelt hegn udgøre de yderste grænser op mod byer og veje. I langt de fleste tilfælde vil et helt almindeligt kreaturhegn være mere end rigeligt. Der, hvor store dyr som fx elge skal gå, bliver der vildthegn, som vi kender det fra flere steder i dag og her skabes naturligvis passager for bl.a. ræve og grævlinge.«

Hun slutter sin kronik af med en opfordring til landets borgmestre og kandidaterne til det kommende kommunalvalg med et citat fra Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V), der til Avisen Danmark har udtalt: »Det går heller ikke, at vi allesammen råber op om grøn omstilling, og hver gang, der så kommer et forslag, så siger vi nej.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.