Dansk Folkeparti: Farvel til tre - goddag til fire nye

Lokalformand Ebba Grethe Møgelvang afleverede mandag Dansk Folkepartis kandidatliste til kommunalvalget. Den indeholder seks navne.

Artiklens øverste billede
Lokalformand, byrådsmedlem og spidskandidat Ebba Grethe Møgelvang præsenterede mandag de seks navne, som vælgerne kan stemme på, hvis de sympatiserer med Dansk Folkeparti. Pressefoto

Da Dansk Folkeparti i november 2020 afholdte sit opstillingsmøde, sagde fem kandidater ja til at opstille.

Kun to af dem er tilbage kort tid før kandidatlisten skal afleveres på Ebeltoft Rådhus, fortæller lokalformand i Syddjurs, byrådsmedlem og spidskandidat, Ebba Grethe Møgelvang, Mørke.

»Jeg kører til Ebeltoft mandag eller tirsdag og får afleveret kandidatlisten. Den indeholder seks navne,« afslørede lokalformanden i weekenden.

Hun vil dog ikke forlods afsløre navnene på de fire nye, der er kommet med på listen siden opstillingsmødet, men det gjorde hun mandag (se listen i faktaboksen).

»Der er kun Kathrine Næsby Birkedahl og mig selv tilbage fra dengang. Resten er kommet til siden da, men vi sagde jo også højt og tydeligt, at vi holdt listen åben for nye kandidater.«

De tre, der er gået, er byrådsmedlem Laila Sortland, der er skiftet til Nye Borgerlige og opstiller her, samt Johannes Henriksen og Lene Libach.

»Johannes arbejder meget og kan ikke afse tid til at være kandidat, mens Lene Libach har valgt at trække sig af personlige årsager. Jeg forstår begges bevæggrunde så udmærket,« siger Ebba Grethe Møgelvang.

Laila Sortland trak sig kort efter opstillingsmødet fra listen og udmeldte sig af Dansk Folkeparti. Det skete i protest mod Ebba Grethe Møgelvang, som Laila Sortland beskyldte for at have orkestreret, at Dansk Folkeparti ved valget 16. november opstiller på partiliste.

Det tilgodeser spidskandidaten i uhørt grad, mens et genvalg til Laila Sortland fra en placering som nummer fire på listen fortonede sig ud intetheden.

Valgforbund uafklaret

Ebba Grethe Møgelvang afviser, at der er aftalt et stort borgerligt valgforbund sammen med Venstre, Konservative og Nye Borgerlige.

»Vi har ikke haft lejlighed til at drøfte det i vores lokalbestyrelse, men det får vi i næste uge, og når vi har vægtet fordele og ulemper, melder vi ud.«

Anmeldelse af listeforbund og/eller valgforbund skal ske inden mandag 4. oktober 2021, klokken 12.00.

Der kan IKKE dispenseres fra fristerne, understreges det i valgloven.

Stillere på plads

Dansk Folkeparti, som har haft plads i Syddjurs Byråd siden kommunesammenlægningen i 2006, har denne gang skullet finde 25 stillere for at være opstillingsberettiget til kommunalvalget.

Normalt er det sådan, at kandidatlister, som ved sidste kommunalvalg opnåede repræsentation i byrådet, og som tirsdag 14. september 2021 fortsat er repræsenteret i byrådet, kan søge valgbestyrelsen om fritagelse for kravet om indsamling af stillere.

Det er imidlertid en forudsætning for at blive fritaget fra stillerkravet, at der er identitet mellem den kandidatliste, der ved sidste valg opnåede repræsentation i byrådet, den kandidatliste, som fortsat 9 uger før valgdagen er repræsenteret i byrådet og den kandidatliste, som nu ønsker at stille op til valget.

Dansk Folkeparti fik ved valget i 2017 valgt tre kandidater, Ryomgård trioen: Laila Sortland, Per Dalgaard og Michael Mikkelsen.

Per Dalgaard stoppede ved udgangen af april 2020 grundet fraflytning fra kommunen og blev afløst af Ebba Grethe Møgelvang. Siden blev først Michael Mikkelsen løsgænger og kort efter Laila Sortland.

»De 25 stillere er på plads, så vi opfylder de formelle krav for opstilling,« siger Ebba Grethe Møgelvang.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.