Budget 2022: Effektiviseringer eller nedskæringer?

Sidste uges budgetforlig i Syddjurs Byråd fik 25 underskrifter. Kun manglede Enhedslistens Jesper Yde Knudsen og Alternativets Mette Foged - det var ikke overraskende.

Artiklens øverste billede
En storsmilende borgmester Ole Bollesen (nummer tre fra v.) med det underskrevne budgetforlig omgivet af de øvrige forhandlere. Budget 2022 er den sidste store embedshandling for Bollesen, før han takker af ved nytårsskiftet.

Ved forrige onsdags 1. behandling af næste års kommunale budget i byrådssalen stod det allerede klart, at det hele var klappet af, og at der kun manglede en sidste rundtur i manegen, før der kunne sættes signaturer fra det meste af byrådssalens 27 politikere.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Venstre, Nye Borgerlige og løsgænger Michael Mikkelsen satte deres underskrifter.

Det er heller ikke overraskende, at hverken Enhedslistens Jesper Yde Knudsen eller Alternativets Mette Foged er medunderskrivere. Det stod klart med deres bemærkninger ved 1. behandlingen.

Førstnævnte synes, at budgettet er for uambitiøst, uden forbedringer af serviceniveauet og kalder de effektiviseringer, som der er lagt ind i budgettet i 2022 på 9 mio. kroner, for nedskæringer. Det er at omgås sandheden helt og aldeles, replicerer underskriverne af budgettet. Mette Foged siger på vegne af Alternativet bl.a.: »Vi ønsker at gøre op med vækst-paradigmet som præger Syddjurs Kommunes tankegang - se bare overskriften: vækstkommune (overskriften i den pressemeddelelse, som blev sendt ud efter budgetforligets indgåelse lød ’Vækstkommune med økonomi i balance og fokus på grøn omstilling’, red.)

Radikale Venstres Jan Kjær Madsen deltog ikke i de afsluttende forhandlinger torsdag. Det samme var tilfældet onsdag til første behandlingen, hvor Radikale Venstres første suppleant og spidskandidat ved kommunalvalget, Heine Skovbak Iversen, var inde over for en kort bemærkning.

En årlig forventet vækst i befolkningstallet på 250 - 300 nye borgere over de næste år har naturligvis været et tema under forhandlingerne.

Det samme har en ændret befolkningssammensætning med mange flere ældre og flere unge i den fremtid, der kommer.

Det kan tydeligt og markant aflæses både på drift og anlæg.

Adresseavisen tager i dette nummer fat på en gennemgang af budgettet, og flere ting vil følgende i de kommende udgaver. Læs mere på side 4 og side 12.

Læs også

Del artiklen