KV21: Borgerlig kvartet snakker valgforbund kort før lukketid

Søndag har repræsentanter fra Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti sat hinanden stævne for endeligt at konfirmere, om der bliver et stort borgerligt valgforbund til valget 16. november. Deadline hedder mandag klokken 12.

Artiklens øverste billede
Nye Borgerliges Laila Sortland (i midten) møder frem med et positivt gemyt til søndagens forhandling om et stort borgerligt valgforbund, lover hun. Arkivfoto

Mandag 4. oktober klokken 12 er sidste frist for at anmelde indgåede listeforbund eller valgforbund over for valgbestyrelsens formand, som i Syddjurs er borgmester Ole Bollesen.

Derfor er der også kort til lukketid for det borgerlige firkløver, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, som fortsat ikke har en aftale i hus om et stort borgerligt valgforbund i Syddjurs.

»Vi mødes søndag eftermiddag for at se, om det skal blive til et eller to valgforbund på den borgerlige fløj,« siger Tommy Bøgehøj (C).

Både Konservative og Venstre er meget interesseret i et samlet valgforbund.

Det vil Venstre som det store parti kunne lukrere stærkest på.

»Alle partier skal selvfølgelig vurdere, om de vinder mest ved at stå udenfor eller være med i et samlet valgforbund. Jeg er ikke i tvivl om, at vi fire vinder mest ved at stå samlet.«

Valgforbund indgår man for at undgå stemmespild. Sådan er det, og i en altid tæt valgkamp i Syddjurs gælder det om at skrue på alle knapper.

Jeg vil aldrig lukke nogle døre, fordi det begrænser dig politisk. Om det så bliver til et stort borgerligt valgforbund, må vi se på, når vi mødes søndag

Laila Sortland (Nye Borgerlige)

Positiv Laila Sortland

Hos Nye Borgerlige er tidligere medlem af Dansk Folkeparti, Laila Sortland, indstillet på at møde frem til søndagens møde med en positiv tilgang til et samarbejde.

»Jeg vil aldrig lukke nogle døre, fordi det begrænser dig politisk. Om det så bliver til et stort borgerligt valgforbund, må vi se på, når vi mødes søndag,« siger Laila Sortland.

Hun afviser, at hendes afgang fra Dansk Folkeparti har indflydelse på, hvem hun foretrækker at samarbejde tæt med.

»Inden jeg tog beslutningen om at forlade Dansk Folkeparti, havde jeg overvejet det i et års tid. Det er fortid, og det kan vi ikke bruge til noget nu. For mig handler det om, at vi skal få det bedste ud af kommunalvalget og have en klar holdning til, hvem vi helst kan komme til at levere mandater til, fordi det bliver jo somme tider konsekvensen ved at gå i et valgforbund med andre,« siger Laila Sortland.

»Dermed være ikke sagt, at jeg vil være bange for at lade Nye Borgerlige stå alene, men det er det bedste, hvis vi kan samarbejde godt med de partier, som vi er mest enige med,« tilføjer hun.

Jeg har fået mandat til at forhandle og selv beslutte, hvad der vil være bedst for Dansk Folkeparti

Ebba Grethe Møgelvang (Dansk Folkeparti)

Bestemmer selv

Hos Dansk Folkeparti var lokalformand og spidskandidat Ebba Grethe Møgelvang ikke klar over, at der skulle være et møde søndag, da Lokalavisen fangede hende over telefonen torsdag i middagsstunden.

»Men det skyldes nok, at jeg lige har forladt et andet møde.«

Ebba Grethe Møgelvang har af de øvrige fem på DF’s kandidatliste fået carte blanche til at gå til forhandlingerne med de tre øvrige borgerlige partier uden at være bundet.

»Jeg har fået mandat til at forhandle og selv beslutte, hvad der vil være bedst for Dansk Folkeparti.«

Selv er hun fåmælt om fordele og ulemper for partiet, og om hun hellere ser, at kun DF og Venstre indgår valgforbund.

»Jeg er fortsat i tvivl og har været i dialog med vores hovedkontor, som også har svært ved at komme med en anbefaling. Vi må se.«

Lokalformanden afviser, at hun har en horn i siden på sin tidligere partifælle, Laila Sortland, og at det kan få betydning for udfaldet af søndagens møde.

»Det er jeg helt ligeglad med. Det fylder intet hos mig og har ingen betydning for, hvad jeg anbefaler.«

Wistoft håber

Alt andet lige vil Venstre som det klart største parti være dem, der vil få mest udbytte af et valgforbund. Ved valget i 2017 var det netop et manglende valgforbund med Dansk Folkeparti, som kostede Venstre et mandat og på denne måde fik indflydelse på det endelige udkomme af valgresultatet.

»Jeg har ikke lyst til at sige for meget, før vi mødes søndag. Venstres mål har fra start været at indgå i et stort borgerligt valgforbund, og det håber vi fortsat bliver det, vi kan melde ud på søndag. Det vil være til gavn for alle fire partier og borgerlige vælgere, og det vil jeg argumentere for på mødet,« siger Venstres borgmesterkandidat Claus Wistoft.

Han vil ikke udtale sig om en mulig udgang, der hedder to borgerlige valgforbund med Venstre og Dansk Folkeparti i det ene hjørne og Konservative og Nye Borgerlige i det andet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.