KV21: Jesper Yde Knudsen hamrer bredside af mod Venstre

Enhedslistens enlige byrådsmedlem og spidskandidat til det kommende valg er ude med noget af et angreb på Venstre på Facebook.

Artiklens øverste billede
Jesper Yde Knudsen ude i et hårdt angreb på Venstre, som han beskylder for at sætte økonomiske hensyn over alt andet andet, bl.a. naturen. Pressefoto

Det er velkendt, at Venstre og Konservative ikke just er partier, som Enhedslisten vil invitere til juleaften. Hertil er de politiske forskelle for store.

Enhedslistens byrådsmedlem og borgmesterkandidat Jesper Yde Knudsen er lørdag ude med riven efter Venstre i et længere indlæg på Facebook.

Heri klandrer han Venstre for at have overtrådt Naturbeskyttelsesloven ved at sætte adskillige store valgbannere op i det offentlige rum, længe inden det er tilladt.

»Det kan virke som en lidt morsom fejl, men det er sammen med de mange facebook annoncer, som borgere i Syddjurs bliver tæppebombet med, et eksempel på, at partiet Venstre har meget store ressourcer til at føre valgkamp for,« skriver Jesper Yde Knudsen.

Har overtrådt loven

Enhedslistens frontman har ret i, at Venstre har overtrådt lovgivningen, og det har Venstre erkendt.

I forbindelse med et valg er valgplakater og – bannere ikke omfattet af forbuddet i naturbeskyttelseslovens § 21 vedrørende skilte i det åbne land. De må frit opsættes i det åbne land, når de står på privat ejendom. Det forudsætter dog, at de ikke står til gene for afvikling af trafikken, herunder oversigtsforhold mm.

Men der må først opsættes valgplakater på offentlige veje fra kl. 12.00 den 4. lørdag før valgdagen til 8 dag efter valgdagen i forbindelse med bl.a. kommunalvalg, og det har Venstre ikke overholdt i bl.a. Mørke, hvor et stort banner med fem kandidater fra Venstres spindeside pryder marken, der hvor man drejer til venstre mod Thorsager.

»Bekendtgørelsen til Naturbeskyttelsesloven er tilsyneladende strammet i 2018, hvilket nogle af Venstres kandidater har overset, det er en beklagelig fejl, og de pågældende bannere er enten eller bliver pillet ned de kommende dage,« lover Venstres borgmesterkandidat Claus Wistoft.


Venstres Claus Wistoft har erkendt, at partiet har overtrådt bestemmelserne i Naturbeskyttelsesloven, mens han kalder resten af angrebet fra Enhedslistens Jesper Yde Knudsen forventeligt. Arkivfoto

Kun forspillet

Jesper Yde Knudsen er dog slet ikke færdig med at hamre til Venstre:

Penge vinder valg

Jesper Yde Knudsen

»Venstre har i denne byrådsperiode konsekvent prioriteret økonomiske interesser over hensynet til mennesker og natur. Et eksempel på det er beslutningen om nye store sommerhusområder tæt på kysten, hvor jordejere og udviklere vil tjene stort, mens naboer og natur må betale prisen.«

»I Enhedslisten mener vi, at borgerne fortjener indsigt i, hvem der giver penge til de politiske partier, derfor støtter vi Transparency Danmarks forslag om, at »alle beløb og donationer til politikere og partier på over 2.000 kroner, samt navne på donorerne, skal offentliggøres løbende under valgkampen.«

Transparency International Danmark er den danske afdeling af den globale, partipolitisk uafhængige NGO Transparency International (TI), hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse overalt i verden.

»Vi får ikke noget fra centralt hold – vi får det samme kommunale tilskud som Enhedslisten pr. modtaget stemme ved sidste valg, og derudover betaler de valgte medlemmer af byrådet en årlig partiskat som indsættes i vores ’valgfond’. Vi afslører gerne vores valgbudget, når de øvrige partier gør det samme,« returnerer Claus Wistoft.

- Er I med på, som Jesper Yde Knudsen foreslår, at »alle beløb og donationer til politikere og partier på over 2.000 kroner, samt navne på donorerne, skal offentliggøres løbende under valgkampen?«

»Vi henholder os til gældende lovgivning, og i øvrigt er jeg ikke bekendt med, at Venstre eller nogen af kandidaterne har modtaget donationer,« afviser Claus Wistoft.

Vi afslører gerne vores valgbudget, når de øvrige partier gør det samme

Claus Wistoft

Venstre tager ansvar

»Det kan virke sjovt, at Venstres kandidater dukker op som alt for tidlige julenisser rundt omkring på landmændenes marker, men sammenblandingen af penge og magt er en reel fare for demokratiet og tag ikke fejl: Penge vinder valg,« slutter den ramsaltede bredside fra Jesper Yde Knudsen.

Claus Wistoft tager angrebet med stoisk ro:

»Jesper Yde Knudsen er ude med riven efter alle, der har taget ansvar ved det indgåede budgetforlig, som Enhedslisten bevidst står udenfor, så de kan hamre løs på dem, der tager ansvaret. Enhedslisten tager kun ansvar, når der skal deles ud.«

Læs også

Del artiklen