Budget 2022: Syddjurs Kommune skifter bilflåden ud med elbiler

Partierne, der har underskrevet budgetforliget, har en erklæret ambition om, at kommunens bilflåde på ca. 250 biler bliver fossilfri inden for de næste fire år.

Artiklens øverste billede
Sådan er status i Syddjurs i øjeblikket ifølge De Danske Bilimportørers nye undersøgelse om kommunernes bilpark.

Syddjurs Kommune skal fortsat arbejde målrettet med bæredygtighed, klima og biodiversitet - samt FN’s verdensmål. Det står at læse i budgetbemærkningerne til det kommende års budget som er underskrevet af samtlige byrådsmedlemmer minus Enhedslisten og Alternativet, men den grønne ambition kan både Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten) og Mette Foged (Alternativet) selvfølgelig skrive under på.

Konkret ønsker forligspartierne at kommunens bilflåde på ca. 250 biler bliver fossilfri inden for de næste fire år.

Det vil sige, at Syddjurs Kommunes kørende personale skal til at køre i elbiler. Et skridt på vejen mod en CO2-neutral kommune.

Stor opgave

Hvor mange offentligt tilgængelige ladestationer er der i Syddjurs Kommune? Hvor mange år har kommunens biler på bagen, og hvor meget CO2 udleder bilerne, der kører rundt og betjener borgerne? Det kan man læse i De Danske Bilimportørers nye undersøgelse om kommunernes bilpark.

De danske kommuners bilflåder består af 92,1 procent konventionelle biler og 7,9 procent grønne biler.

I Syddjurs Kommune består den kommunale bilflåde pt. af 93,4 procent fossile biler og 6,6 procent grønne biler, ifølge den nævnte undersøgelse.

Kommunen havde ved indgangen til august 2021 29 ladestandere.

27. plads

Ifølge De Danske Bilimportørers undersøgelse kan det ses på drivmiddelfordelingen, når kommunerne beslutter sig for at købe nye kommunale transportmidler.

Undersøgelsen har fokuseret på drivmiddelfordelingerne inden for kommunernes bilparker samt CO2-udledningen fra kommunernes nye biler, indkøbt indenfor de seneste to år.

Her indtager bilparken i Syddjurs Kommune en 27. plads over de mindst CO2-udledende, kommunale bilparker. Kommunens bilflåde har i gennemsnit 4,3 år på bagen.

»Vores undersøgelse viser, at mere end ni ud af ti af de kommunale biler kører på benzin eller diesel. På vej mod efterårets kommunalvalg ser vi det derfor som et oplagt tema at diskutere, hvilken bilpark man ønsker, og om man har tilstrækkelig med opladere til bilerne i kommunen,« udtaler Mads Rørvig, direktør i De Danske Bilimportører, i en kommentar til undersøgelsen.

SF mærkesag

SFs udvalgsformand Kim Lykke Jensen, Udvalget for natur, teknik og miljø, hejser på sin Facebook-profil flaget for beslutningen glæder sig over, at Syddjurs Kommune nu »bliver blandt landets mest ambitiøse på dette område«.

»Det er nok den SF-mærkesag, som jeg er mest tilfreds med ved indgåelsen af dette års budget.«

I parentes bemærket er det i øvrigt værd at hæfte sig ved, at SF er det eneste parti i Syddjurs Byråd som har været med i samtlige budgetforlig i Syddjurs historien.

Så tidligere tiders beskrivelser af SF som partiet, der bare ligger i hængekøjen og galper op, når der skal deles penge ud, holder altså ikke i Syddjurs.

Læs også

Del artiklen