Solcelleparker: Ryomgård Distriktsråd inviterer til borgermøde

»Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker,« siger Distriktsrådets formand Kirting Olesen. »Men vi tror, at der er stor interesse i lokalområdet for at blive klogere på emnet.«

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Solcelleparker er også på vej tæt på Ryomgård. Det sker som led i den grønne omstilling, som der er stor fokus på i disse år.

Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker

Kirting Olesen

Grøn energi er fremtidens energi og solcelleanlæg fører an i udviklingen af bæredygtige energikilder. Energistyrelsen forventer en kraftig stigning i elproduktion fra solceller frem mod 2030. Med de nuværende politiske forudsætninger vurderer styrelsen, at der vil være nettilsluttet ca. 6,4 GW solceller i 2030. Det er ca. fem gange så meget som i dag, hvor der er nettilsluttet ca. 1,3 GW = Gigawatt (februar 2021). Langt den største del ventes etableret som store markanlæg.

Ryomgård Distriktsråd inviterer til et offentligt informationsmøde om solcelleparker på Posthuset i Ryomgård mandag 25. oktober.

På mødet vil strategisk planlægger Mette Willaing Zeuthen fra Syddjurs Kommunes afdeling for Plan og Udvikling og kommunens Klimakoordinator Martin Tranholm Frøst give et overblik over solenergi i Syddjurs Kommune, herunder politisk baggrund samt hvilke områder omkring Ryomgård, der i øjeblikket er i tankerne.

Grøn pulje

Endvidere vil senior projektudvikler Allan Dahl Larsen fra NRGi gennemgå et konkret projekt, og hvilke muligheder der er for at deltage i projektudvikling. Der vil desuden blive orienteret om indholdet af Grøn pulje, og hvad den betyder for Ryomgård.

Folketinget har vedtaget, at kommunerne skal oprette en Grøn pulje, som opstillere af vedvarende energi skal indbetale til. Disse midler kan man søge og anvende til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.

Opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler midlerne til Grøn pulje som et engangsbeløb i forbindelse med, at energianlægget bliver taget i brug.

Tager ikke stilling

»Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker,« siger Distriktsrådets formand Kirting Olesen.

»Formålet med mødet er derfor alene at give en god og grundig orientering, da vi har en klar fornemmelse af, at der lokalt er et stort ønske om mere viden om solcelleparker. Og der vil naturligvis blive rig lejlighed til at stille spørgsmål under mødet,« lover formanden.

8-9 projekter

Før sommerferien vedtog et enigt Syddjurs Byråd, hvilke solcelleanlæg, der skal nyde fremme i kommunen. 8-9 projekter var i spil.

To af de 8-9 projekter, der var med i puljen og som alle havde været med i en forudgående offentlighedsfase, fik et nik fra Byrådet,

Det drejer sig om solcelleanlæg ved Mesballe og Høegholm.

Venstre-folkene Else Marie Høgh og Claus Wistoft var erklæret inhabile, og derfor henvist til parkeringspladsen. Det samme var Michael Stegger Jensen (S) og Helle Røge (SF).

Se Byrådets samlede beslutning i faktaboks.


Læs også

Del artiklen