Solcelleparker: Ryomgård Distriktsråd inviterer til borgermøde

»Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker,« siger Distriktsrådets formand Kirting Olesen. »Men vi tror, at der er stor interesse i lokalområdet for at blive klogere på emnet.«

Artiklens øverste billede
Arkivfoto

Solcelleparker er også på vej tæt på Ryomgård. Det sker som led i den grønne omstilling, som der er stor fokus på i disse år.

Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker

Kirting Olesen

Grøn energi er fremtidens energi og solcelleanlæg fører an i udviklingen af bæredygtige energikilder. Energistyrelsen forventer en kraftig stigning i elproduktion fra solceller frem mod 2030. Med de nuværende politiske forudsætninger vurderer styrelsen, at der vil være nettilsluttet ca. 6,4 GW solceller i 2030. Det er ca. fem gange så meget som i dag, hvor der er nettilsluttet ca. 1,3 GW = Gigawatt (februar 2021). Langt den største del ventes etableret som store markanlæg.

Ryomgård Distriktsråd inviterer til et offentligt informationsmøde om solcelleparker på Posthuset i Ryomgård mandag 25. oktober.

På mødet vil strategisk planlægger Mette Willaing Zeuthen fra Syddjurs Kommunes afdeling for Plan og Udvikling og kommunens Klimakoordinator Martin Tranholm Frøst give et overblik over solenergi i Syddjurs Kommune, herunder politisk baggrund samt hvilke områder omkring Ryomgård, der i øjeblikket er i tankerne.

Grøn pulje

Endvidere vil senior projektudvikler Allan Dahl Larsen fra NRGi gennemgå et konkret projekt, og hvilke muligheder der er for at deltage i projektudvikling. Der vil desuden blive orienteret om indholdet af Grøn pulje, og hvad den betyder for Ryomgård.

Folketinget har vedtaget, at kommunerne skal oprette en Grøn pulje, som opstillere af vedvarende energi skal indbetale til. Disse midler kan man søge og anvende til projekter til gavn for naboer til vedvarende energianlæg og til gavn for lokalsamfundet generelt.

Opstillere af vedvarende energianlæg indbetaler midlerne til Grøn pulje som et engangsbeløb i forbindelse med, at energianlægget bliver taget i brug.

Tager ikke stilling

»Distriktsrådet tager ikke politisk stilling til solcelleparker,« siger Distriktsrådets formand Kirting Olesen.

»Formålet med mødet er derfor alene at give en god og grundig orientering, da vi har en klar fornemmelse af, at der lokalt er et stort ønske om mere viden om solcelleparker. Og der vil naturligvis blive rig lejlighed til at stille spørgsmål under mødet,« lover formanden.

8-9 projekter

Før sommerferien vedtog et enigt Syddjurs Byråd, hvilke solcelleanlæg, der skal nyde fremme i kommunen. 8-9 projekter var i spil.

To af de 8-9 projekter, der var med i puljen og som alle havde været med i en forudgående offentlighedsfase, fik et nik fra Byrådet,

Det drejer sig om solcelleanlæg ved Mesballe og Høegholm.

Venstre-folkene Else Marie Høgh og Claus Wistoft var erklæret inhabile, og derfor henvist til parkeringspladsen. Det samme var Michael Stegger Jensen (S) og Helle Røge (SF).

Se Byrådets samlede beslutning i faktaboks.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.