Kommentar: Stemmespild - demokratisk svineri?

Artiklens øverste billede

Dansk valgforsknings grand old mand professor emeritus Jørgen Elklit har sammen med professor Ulrik Kjær, Syddansk Universitet, peget på en række urimelige skævheder ved måden mandater fordeles på ved kommunalvalg.

Stemmer du på lille Radikale Venstre, kan din stemme gå til store SF, stemmer du på lille Nye Borgerlige, kan det meget vel være, at store Venstre vil juble på valgnatten.

Det sker efter, at duoen har kortlagt valgresultaterne ved det seneste valg i 2017.

Elklit og Kjær foreslår, at man for det første erstatter den d’Hondtske metode med en anden og mere præcis fordelingsnøgle, nemlig den, der kaldes Sainte-Laguës metoden, som også bruges til fordeling af tillægsmandater ved folketingsvalg - Adresseavisen gennemgik forskellen på de to metoder i det seneste nummer, hvor det med al tydelighed fremgik, at den d’Hondtske omregningsfaktor favoriserer de store partier.

For det andet vil duoen afskaffe partiernes mulighed for at indgå valgforbund.

De vil ikke længere være nødvendige, fordi Sainte-Lagües metoden ikke tilgodeser de store partier på bekostning af de små som den d’Hondtske metode.

Om en måned, når du står i valglokalet, så vær klar over, at stemmer du på et af partierne, der er med i et valgforbund, så ved du reelt ikke, om din stemme går til det pågældende parti. Stemmer du på lille Radikale Venstre, kan din stemme gå til store SF, stemmer du på lille Nye Borgerlige, kan det meget vel være, at store Venstre vil juble på valgnatten.

Kun Socialdemokratiet ved du for en gangs skyld, hvor du har.

Partiet er ikke denne gang med i et valgforbund. Ikke fordi de er blevet hellige og politisk korrekte i Socialdemokratiet, men udelukkende fordi ingen andre partier ville indgå valgforbund med dem.

Det er noget snavs med disse valgforbund, der udelukkende er tekniske og indeholder meget lidt politisk samklang, når det kommer til stykket.

Eks: Nye Borgerlige er fortalere for en velfærdspolitik, der i økonomisk forstand er erklæret liberalistisk med store offentlige besparelser som fikspunkt. Dansk Folkeparti har i en årrække været fortalere for en velfærdspolitik, der ligger til venstre for Socialdemokratiet.

De to partier er i valgforbund med Venstre og Konservative, men langt fra hinanden i synet på velfærdspolitik. Nemt at forstå, hvorfor Wistoft (V) og Bille (SF) smiler stort. De har begået en taktisk og strategisk genistreg med hver deres valgforbund.Læs også

Del artiklen