82 årige Svend Erik Pedersen fik medhold af Statsministeren

Statsminister Mette Frederiksen undrede sig over under sin korte 50 minutter lange morgenmadsseance i Rønde i fredags, at et ægtepar på 82, hvor konen er næsten blind, har fået afslag på støtte fra Syddjurs Kommune.

Artiklens øverste billede
Udvalgsformand Jan Fischer (tv.) er tosset over, at 82-årige Svend Erik Pedersen, Vrinners, ikke har fået en fair forklaring fra Syddjurs Kommune på, hvorfor han ikke kan få kommunal hjælp i betragtning af, at han bor i et hus i Vrinners med sin næsten blinde hustru, som også døjer med eftervirkningerne af en blodprop. Foto: Lars Norman Thomsen

Svend Erik Pedersen, 82, fra Vrinners var mødt frem i A-Huset i Rønde i fredags for at hilse på sin partifælle, statsminister Mette Frederiksen.

Da der kort blev lejlighed til at stille spørgsmål til Statsministeren, før hun drog videre med sit følge, markerede Svend Erik Pedersen:

»Synes du, det er okay, at jeg ikke kan få lidt hjælp fra Syddjurs Kommune. Min kone fylder snart 82, hun er næsten blind og skal hjælpes meget i hverdagen,« spurgte Svend Erik Pedersen Danmarks Statsminister.

Mette Frederiksen undlod selvfølgelig at gå ind i en nærmere sagsbehandling, men hun udtrykte stor forståelse for Svend Erik Pedersens situation.

»Du har betalt din skat gennem et langt liv, og nu hvor din kone så er blevet næsten blind, vil du gerne have lidt hjælp fra kommunen til at støvsuge og den slags. Det kan jeg godt forstå, at du undrer dig over, at du ikke kan få. Jeg håber, der er nogle som kan hjælpe dig,« svarede Statsministeren.

Ikke godt nok

Da Adresseavisen efterfølgende talte med formand for Udvalget for sundhed, ældre og social, Jan Fischer (S), som også deltog i seancen med statsministeren, forklarede han, at han udmærket kendte Svend Erik Pedersen og til hans situation.

»Jeg hørte første gang om det på et cafémøde, vi holdt i september i Socialdemokratiet, hvor Svend Erik deltog. Jeg tog derfor fat i vores ældrechef for at få en forklaring og bad hende sørge for, at der blev taget kontakt til Svend Erik og hans kone Grethe.«

Udvalgsformanden har siden rykket ældrechefen endnu engang efter, at han har erfaret, at der ikke har været en kontakt til parret fra kommunens side.

»Det er slet ikke godt nok. Jeg er meget utilfreds, for det er ikke i orden,« lød det fra Jan Fischer.

Min kone er næsten blind, og hendes syn bliver ikke bedre. Det er hårdt at skulle hjælpe hende med det meste hver dag. Derfor håbede jeg at kunne få tildelt lidt hjælp fra kommunen, men da jeg ringede til en medarbejder, fik jeg at vide, at når jeg selv var i stand til at hjælpe min kone, så gik det nok

Fik blodprop

Ægteparret Grethe og Svend Erik Pedersen har boet i deres hus i Vrinners i 56 år.

Tidligere i år fik Svend Erik Pedersens hustru en blodprop, men ved gode venners snarrådige hjælp kom hun afsted tidsnok på hospitalet.

»Min kone er næsten blind, og hendes syn bliver ikke bedre. Det er hårdt at skulle hjælpe hende med det meste hver dag. Derfor håbede jeg at kunne få tildelt lidt hjælp fra kommunen, men da jeg ringede til en medarbejder, fik jeg at vide, at når jeg selv var i stand til at hjælpe min kone, så gik det nok,« fortalte en synlig berørt Svend Erik Pedersen, som blev trøstet af Socialdemokratiets Anita Søholm, der bor på samme vej i Vrinners som det 82-årige ægtepar.

Ægteparret har overvejet at flytte til en mindre lejlighed, men det er hårdt at skulle sige farvel til den bopæl, som har været rammen om deres samliv i 56 år, erkender Svend Erik Pedersen.

Han blev uddannet tømrer i de unge år, før han senere kom til at arbejde i Postvæsenet. Det gjorde han frem til, at han kunne gå på efterløn.

Udvalgsformand Jan Fischer forventer, at der fra kommunens side bliver taget hånd om Grethe og Svend Erik Pedersens situation øjeblikkeligt.

»Jeg forlanger, at der bliver taget en kontakt til parret og fundet ud af, hvad der skal ske. Jeg er ikke fagmand, men politiker, og derfor skal jeg ikke tage stilling til, hvad Grethe og Svend Erik kan tilkomme af hjælp,« understreger Jan Fischer, der har fået vished for, at ægteparret nu bliver kontaktet.

Luk op for kassen

Jan Fischer roste Statsministeren på mødet for, at regeringen havde få gennemført en udligningsreform.

»Men Mette, hvad hjælper det, at den giver en kommune som Syddjurs flere penge i kassen, men penge som vi ikke må bruge på bedre service til vores borgere, fordi vi så rammer serviceloftet, som du og regeringen har været med til at aftale med kommunerne,« spurgte Fischer.

Svaret fra Mette Frederiksen var det ventede, at kommunerne er en del af finanspolitikken i Danmark, og derfor kan en regering, som vil føre det, der på politikersprog kaldes ’en ansvarlig økonomisk politik’, ikke bare ukritisk sige til kommunerne »bare brug løs»

»Der skal være en balance mellem den private og den offentlige sektor. Det er den private sektor som leverer den økonomi, som gør, at vi kan opretholde en offentlig sektor på et vist niveau og yde en ordentlig service til vores borgere. Derfor kan det ikke nytte, at vi ansætter flere i den offentlige sektor i en tid, hvor der er mangel på arbejdskraft. Det vil svække vores private sektor, og det vil ikke være ansvarlig økonomisk politik.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen