KV21: Valgets store vinder i Syddjurs blev 'Sofavælgerne'

'Sofavælgerne' repræsenterer en tredjedel af Byrådet, men tilsyneladende er der meget lidt politisk fokus på det vælgersegment, der ikke satte et kryds ved kommunalvalget.

Artiklens øverste billede
Er det omfanget af politiske klicheer, der gør 'Sofavælgerne' til det største parti?

Ved det seneste kommunalvalg i november 2017 stemte kun godt 73 procent af de stemmeberettigede vælgere i Syddjurs. Mere end 26 procent kiggede ikke forbi et af de otte valgsteder.

De, der venligst undlod at krydse, udgjorde således et ret stort parti, ’Sofavælgerne’.

Kun Venstre var med sine godt 29 procent af stemmerne størst i Syddjurs.

Denne gang kunne hverken Socialdemokratiet, Venstre og Konservative hamle op med ’Sofavælgerne’, som med sine 28,9 procent blev klart største parti.

Langt mere end hver fjerde stemmeberettiget vælger trissede ikke forbi et stemmested og satte et kryds.

Tendensen i Syddjurs er kommunen ikke alene om.

’Stem Med’

Syddjurs Kommune gjorde ellers sit til at få sofavælgere med magneter i bagdelen hevet til stemmeurnerne til kommunal,- regional,- og ældrerådsvalget.

Det skete ved at deltage i kampagnen ’Stem Med’.

Bag kampagnen stod KL, Danske Regioner og Indenrigs- og Boligministeriet.

Kampagnen bestod af et mix af digitale og printede elementer via forskellige kanaler, ligesom Syddjurs Kommune rykkede ud med en valgbus på en række lokationer, hvor vælgerne kunne brevstemme inden selve valgdagen.

I det nuværende byråd har kun Niels Gyldenlund Mikkelsen (S) forsøgt at rejse en debat om det efter hans mening beskæmmende i, at ’Sodavælgerne’ er så mange, som de er.

Niels Gyldenlund Mikkelsen foreslog i et debatindlæg i Politiken (11. april 2019), at stemmeprocenten ved valg i demokratierne er 100 procent således at forstå, at en ikke afgivet stemme tæller med i det samlede regnskab og ligeledes får indflydelse på mandatfordelingen.

Ved KV21 i Syddjurs ville det have betydet, at ’Sofavælgerne’ havde fået 9 mandater, hvis man havde fulgt Niels Gyldenlund Mikkelsens forslag.

Så ville der sidde 18 byrådsmedlemmer tilbage og kunne se ni tomme stole.

»Som folkevalgt og ærkedemokrat ser jeg absolut intet alternativ til demokrati. Men noget skal forandres; for så længe konsekvenserne af vores fejl og mangler udebliver, gør fremskridtet det også,« afsluttede Niels Gyldenlund Mikkelsen sit debatindlæg.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen