KV21: Jan Fischer kyssede asfalten – men han har rejst sig igen

Formanden for Udvalget for sundhed, ældre og social fik skåret sit personlige stemmetal fra 2017 midt over og rykker nu ned i det benhårde socialdemokratiske hierarki.

Artiklens øverste billede
Jan Fischer slukker tørsten på valgnatten med lidt postevand i selskab med sin nyvalgte partifælle Sidse Graarup Vangsted, Pindstrup. Foto: Lars Norman Thomsen

Jan Fischer lignede en hængt kat som valgnatten skred frem, og det var en kendsgerning, at han var gået fra 518 personlige stemmer ved KV17 til 289 ved KV21. En forskel på 289 stemmer – den er til at tage og føle på..

Hvad værre er, tabte han momentum i det socialdemokratiske hierarki i den vestlige del af kommunen til først og fremmest Ole Sønderskov Hansen, Mørke, som med hele 513 personlige stemmer rykker op som nummer to i den socialdemokratiske rangorden.

Jan Fischer blev også passeret af sin politiske blodsbroder, bysbarnet Michael Aakjær.

»Der er ikke så meget at rafle om. Jeg har fået bank i min hjemby Hornslet, og det må jeg tage til efterretning, selv om jeg er pisse skuffet mand,« lød det råt for usødet fra Fischer - af nogle kaldet det nuværende byråds mest autentiske politiker.

Han lignede på dette tidspunkt af natten med en vandflaske i hånden en, der skulle hjem og se dyner.

»Jeg har ikke sovet i 48 timer, nu skal jeg hjem og knalde brikker, så må vi se, hvad de kommende dage bringer.«

Et trin ned

Socialdemokratiet vandt magten ved KV21, men satte indflydelsen over styr. En socialdemokratisk spidskandidat siger ikke nej til øverste trin på den kommunale rangstige, hvis han får den tilbudt, så Michael Stegger Jensen handlede helt efter den socialdemokratiske lærebog natten til onsdag, selv om der var kredse i partiet som opfordrede ham til at tænke mere strategisk med fremtiden for øje.

Til gengæld måtte han så give køb på samtlige formandsposter i de fem andre stående udvalg. Ikke mindst i det største af dem alle, Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ), hvor Jan Fischer har resideret de seneste fire år.

Udvalget skifter fra årsskiftet navn til sundhed og ældre, så forkortelsen SÆ nu mere kommer i sync med virkeligheden.

Ikke vingeskudt

Dagen derpå efter nogle timers søvn var humøret en kende bedre hos Jan Fischer.

Han reflekterede fortsat over den personlige skuffelse at have fået en personlig lammer af vælgerne, men ikke mere end, at han var klar til at se fremad.

»Jeg kan ikke give en præcis forklaring på, at jeg mister over halvdelen af de personlige stemmer, men selvfølgelig har det kostet at være udvalgsformand for et så stort område, hvor det har været meget svært at skaffe politisk opbakning til, at der skal tilføres flere penge for at løfte serviceniveauet,« siger Jan Fischer.

»Der skal flere penge til ældreområdet, og det bliver opgaven for et nyt byråd. Det vil jeg fortsat kæmpe for vel vidende, at det bliver opad bakke, for der vil fortsat være andre som har mere fokus på andre områder, for eksempel børneområdet.«

Jeg kan ikke give en præcis forklaring på, at jeg mister over halvdelen af de personlige stemmer, men selvfølgelig har det kostet at være udvalgsformand for et så stort område, hvor det har været meget svært at skaffe politisk opbakning til, at der skal tilføres flere penge for at løfte serviceniveauet,

Jan Fischer (S)

Må nøjes

Jan Fischer har i det seneste fire år passet sit civile job tre dage om ugen og haft to hele dage til det politiske. Det har kunnet lade sig gøre, fordi udvalgsformandsposten har givet økonomisk rum til det.

Det bliver der ændret på i det nye byråd, hvor Jan Fischer bliver menigt medlem i Udvalget for plan udvikling og erhverv, der har Kasper Kolstrup Møller (C) som formand og Fischers partikammerat Ole Sønderskov Hansen som næstformand.

»Jeg får ikke samme mulighed for at beskæftige mig med lokalpolitik, som jeg har haft som udvalgsformand. Det siger selvfølgelig sig selv, fordi jeg skal bruge mere tid på mit civile job fra årsskiftet,« siger Jan Fischer.

Han har nede at kysse asfalten på valgnatten, men har ikke opgivet ævred.

»Jeg fik i dagene efter valget mange positive tilkendegivelser fra mange mennesker, og det varmer efter sådan et valg for mig personligt. Jeg kommer igen, og jeg glæder mig til arbejdet i det nye udvalg med en ny formand for bordenden. Kasper Kolstrup Møller virker som en god ung mand, som jeg ikke er i tvivl om, at jeg kommer til at svinge godt med.«


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.