KV21: SF fortsætter, hvor de slap - trods tilbagegang

Folkesocialisterne fik det maksimale ud af valgnattens forhandlinger, selvom partiet ikke længere er det tredjestørste parti i Byrådet.

Artiklens øverste billede
Kirstine Bille (bag den nye borgmester Michael Stegger Jensen) gik tilbage i personlige stemmer med 760, og dermed var der ingen tvivl i rød side, da borgmesterposten skulle besættes. Foto: Lars Norman Thomsen

En tilbagegang på 474 stemmer (2,0 procent) og massiv fremgang til Konservative Syddjurs gør, at SF fra årsskiftet nu kun er Byrådets fjerdestørste parti.

13,6 procent blev der SF til del af de afgivne stemmer, mens der var 16,4 procent til Konservative Syddjurs.

SF fastholder sit mandattal på fire og skifter kun ud på en plads. Kasper Nissen, Knebel, sneg sig med i Byrådet foran Helle Røge. Forskellen i personlige stemmer de to imellem var blot seks. 145 til Kasper Nissen, 139 til Helle Røge.

Hermed farvel efter otte år i Byrådet til Helle Røge og goddag til Kasper Nissen, mangeårig lærer på Molsskolen, aktiv på første parket i Mols i Udvikling og ligeledes i mange år i IF Mols.

Han forsøgte sig allerede, uden held, ved valget i 2005.

Maks. indflydelse

SF fortsætter med at have Kirstine Bille og Kim Lykke Jensen som udvalgsformænd i det nyvalgte byråd på de samme positioner som nu.

Kim Lykke Jensen fortsætter i Udvalget for natur, teknik og miljø, mens Kirstine Bille sidder ved bordenden i Udvalget for familie, børn og læring, som i det nuværende byråd hedder Udvalget for familie og institutioner. Tillige sidder hun i det magtfulde Økonomiudvalget.

Kasper Nissen får plads i Udvalget for social og beskæftigelse, mens Morten Siig Henriksen fortsætter i Udvalget for kultur, fritid og landdistrikter - det nuværende Udvalget for plan, udvikling og kultur.

Der bliver ingen plads til SF i Udvalget for sundhed og ældre, der fylder mest i det samlede kommunale billede både målt på antal (cpr.nr.) og økonomi.

Det var den formandspost, der var tilbage

Kirstine Bille

Kirstine Bille siger til de, der undrer sig over, hvorfor hun fortsætter i det udvalg, hvor hun er formand pt. og særligt på spørgsmålet om inklusion i folkeskolen har fået ’bank’ på det seneste - især de sociale medier:

»Det var den formandspost, der var tilbage.«

»Men jeg har det sådan, at jeg med mine mange år i lokalpolitik og min erfaring kunne have siddet ved bordenden i samtlige udvalg. Det er korrekt, at jeg det seneste år har måttet stå for skud som udvalgsformand, men det er de vilkår, vi lever under som politikere. Jeg vælger at se fremad og være med til at løse de opgaver sammen med resten af udvalget, der forestår. Her tænker jeg ikke mindst på det arbejde, vi netop har sat i værk i forhold til at finde ud af, hvorfor 154 børn i Syddjurs vægrer sig ved at gå i skole, og hvad vi kan gøre for at nedbringe tallet.«

Smæk til Bille

SF, der denne gang var gået uden om Socialdemokratiet og den øvrige venstrefløj, da partiet skulle vælge valgforbund - Radikale Venstre blev de heldige - havde selvfølgelig en erklæret ambition om at bringe Kirstine Bille i borgmesterens stol, men tilbagegangen i stemmetal og en markant stemmemæssig nedtur for SFs frontkvinde fik ambitionerne til at fortone sig.

1.734 stemte denne gang personligt på Kirstine Bille, men da 1.812 krydsede ud for den socialdemokratiske debutant, Michael Stegger Jensen, var der ikke noget at rafle om.

Det gjorde det klart, at SF kunne sige til Michael Stegger Jensen: »Du tager den (borgmesterposten, red.)«.

Tanker om at den blå side skulle pege på Kirstine Bille som borgmester, var allerede skudt ned før valgdagen. Konservative Syddjurs sagde helt klart, at de ville pege på Michael Stegger Jensen, hvis de kom i en situation, hvor de skulle vælge mellem Stegger og Bille som borgmester.

Kirstine Bille, 61, debuterede i lokalpolitik i 2001 i Ebeltoft Byråd.

Siden har hun været den afgørende spiller for SF i Syddjurs, hvad de personlige stemmetal fra fem valg vidner om:

  • 2005: 618 (nummer 4)
  • 2009: 3264 (nummer 1 - blev borgmester)
  • 2013: 3.185 (nummer 1)
  • 2017: 2.494 (nummer 2)
  • 2021: 1.734 (nummer 3)

Bedømt på de personlige stemmetal er der fortsat ingen over og ingen ved siden af Kirstine Bille i SF. Derfor er hendes position i partiet uantastet, og hun var da heller ikke til sinds på valgnatten at snakke generationsskifte. Spørgsmålet irriterede hende tydeligvis.

En svanesang for fulde gardiner blev valget derfor ikke for Kirstine Bille på de indre linjer.

SFs Kim Lykke Jensen fik 394 stemmer denne gang mod 310 i 2017. Morten Siig Henriksen fik 192 stemmer mod 142 i 2017.

Nej til fælles gruppemøder

Valgforbundet med Radikale Venstre medfører ikke en stærkere tete-a-tete de to partier imellem i form af fælles gruppemøder melem SFs fire mandater og Radikales ene, nyvalgte Heine Skovbak Iversen.

I SF afholder vi vores egne gruppemøder og inviterer ikke andre partier til at være med

Kirstine Bille

»Nej,« kommer det prompte fra Kirstine Bille.

»I SF afholder vi vores egne gruppemøder og inviterer ikke andre partier til at være med. Det sker kun, hvis der er en enkelt sag, vi gerne vil diskutere eller afklare, men ellers ikke, og det bliver der ikke lavet om på.«

Samme holdning har Radikale Venstres Heine Skovbak Iversen i øvrigt.

Radikale Venstres erklærede mål i det nye byråd bliver at arbejde for brede løsninger og placere os solidt på midten

Heine Skovbak Iversen

Han siger til Adresseavisen, at han har som mål af fastholde det bagland som har arbejdet tæt sammen under valgkampen bestående af ham selv, Kari Baklund og Bjarke Jensen.

»Vi har arbejdet fortrinligt sammen, og det vil jeg kæmpe for, at vi også kommer til de næste fire år, så jeg har en radikal baggrundsgruppe,« siger Heine Skovbak Iversen.

Dermed afviser han også, at han bliver indrulleret i gruppemøder med Socialdemokratiet og Enhedslisten. De to partier har i denne byrådsperiode været samlet til gruppemøder sammen med Alternativets nu detroniserede Mette Foged.

»Radikale Venstres erklærede mål i det nye byråd bliver at arbejde for brede løsninger og placere os solidt på midten. Blokpolitik til den ene eller anden side er vi modstandere af, og det medvirker vi ikke til,« understreger Heine Skovbak Iversen.Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen