Rødlisten: 202 arter er truede i Syddjurs

Den Danske Rødliste er fortegnelsen over danske plante-, dyre- og svampearter, der er blevet vurderet til at være i risiko for at uddø. I Syddjurs Kommune er der 478 rødlistede arter.

Artiklens øverste billede
Solnedgang på Jernhatten. Et godt eksempel på, hvor der er gode levesteder for truede arter i Syddjurs. Arkivfoto

Den danske Rødliste 2019 er en samlet oversigt over ca. 13.300 danske arter, og den rummer bl.a. information om, hvor truede alle disse arter er. Hver art er – gennem en standardiseret proces udviklet af International Union for Conservation of Nature – henført til en kategori, som afspejler artens status i den danske natur.

Den seneste danske oversigt over truede arter viser, at mere end 4400 danske arter af planter og dyr er nu ’rødlistede’, og 1844 heraf anses for direkte truede.

I Syddjurs Kommune er der 478 rødlistede arter, hvoraf 202 er truede – blandt andet pungmejse og stor hornugle. <AS>I Danmark udarbejder DCE/Aarhus Universitet den Danske Rødliste.

At så mange arter er i fare for at forsvinde på kortere eller længere sigt, skyldes overordnet set, at arternes levesteder forsvinder eller er i en dårlig naturtilstand. Derfor er der brug for, at der bliver lavet flere levesteder, og at de eksisterende bliver forbedret.

»Vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre mere og vildere natur, hvor arterne kan finde føde og yngle. For hvis først arterne forsvinder, risikerer vi, at de aldrig vender tilbage – og det vil være et kæmpe tab,« siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening. i en kommentar til den seneste opdatering

Opfordring til byråd

Om der er mange eller få rødlistede arter i en given kommune, er ikke nødvendigvis et udtryk for god eller dårlig naturforvaltning. Mange rødlistede arter i en kommune kan netop være udtryk for, at der faktisk endnu er levesteder for dem, mens et lavt antal rødlistede arter i en kommune omvendt kan være udtryk for, at der ikke længere er levesteder for arterne.

Danmarks Naturfredningsforening har rettet henvendelse til landets borgmestre og byråd og opfordret dem til at tage ansvar for at vende udviklingen for naturen og de truede arter.

»Vi håber, at man rundt om på rådhusene husker at have fokus på naturen – ikke kun i valgkampen, men også på de første budgetforhandlinger i den kommende valgperiode. Det er vigtigt, at der bliver lagt konkrete planer for indsatser, der skal komme de truede arter til undsætning,« siger Maria Reumert Gjerding.

Kampen fortsætter

Kim Lykke Jensen (SF), formand for Udvalget for natur, teknik og miljø i denne by-rådsperiode - og også i den næste - er stærk fortaler for, at Syddjurs Kommune gør alt for at beskytte de truede arter og deres levesteder.

»I Syddjurs har vi en lang række rødlistede arter, hvoraf mange knytter sig til vores næringsfattige overdrevsnatur i Mols Bjerge og omkring Ebeltoft. Rødlisten er et udmærket værktøj til at følge udviklingen over naturens tilstand,« siger Kim Lykke Jensen.

>Hvad er et overdrev?

Åbne arealer med græs og urtevegetation, ofte bakket eller uvejsomt terræn der ikke kan opdyrkes. Derfor har der som regel været en lang periode med afgræsning.

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at beskytte de truede arter og deres levesteder. Der er blandt kommunens dygtige biologer fuld fokus på den beskyttelse, og der er blevet lavet utallige konkrete projekter for at sikre og forbedre levestederne for de særligt truede arter overalt i kommunen,« anfører udvalgsformanden.

Sideløbende med, at man på landsplan har kunnet se en række arter forsvinde på grund af ændringer i klimaet og på grund af anden menneskelig aktivitet, har der også været ting at glæde sig over, påpeger Kim Lykke Jensen.

»Ørnene for alvor er kommet tilbage til den danske natur. Det samme er tilfældet med gråsælen og ulven.«

»Min helt klare holdning er, at vi naturligvis skal gøre alt hvad der er i vores magt for at begrænse tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed. Det er blandt andet derfor, at vi har haft dette som et meget vigtigt politisk fokuspunkt i de forgangne fire år. Det er derfor, at vi arbejder målrettet med en biodiversitetsstrategi. Det er derfor, at vi har ændret slåningspraksis langs de kommunale veje. Det er derfor, at vi har fået vedtaget en træpolitik - og det er på den baggrund, at en del af os bakker op om intentionerne bag de statslige naturnationalpark-planer,« siger Kim Lykke Jensen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.