Borgmesterpagten: Syddjurs havde skam afleveret klimaregnskaber inden deadline

EU’s sekretariat for Borgmesterpagten har måttet krybe til korset og erkende, at det er en datafejl i egne rækker, som er årsag til, at man ikke har modtaget indberetning af energi/klimaregnskaber..

Artiklens øverste billede
Kirstine Bille blev i foråret 2021 udnævnt til dansk ambassadør for Borgmesterpagten i Europa for klima og energi.. Hun sender en offentlig undskyldning til kommunens forvaltning efter, at det er blevet klart, at Syddjurs Kommune har indsendt sine klimaregnskaber rettidigt. Arkivfoto

EU’s sekretariat for Borgmesterpagten (Covenant of Mayors Office) udsendte i efteråret en generel kritik over, at en række kommuner i medlemslandene ikke havde overholdt dets forpligtigelser omkring indberetning af energi/klimaregnskaber.

I denne kritik var nævnt flere navngivne kommuner, herunder Syddjurs Kommune.

Når man peger fingre af andre, peger der ofte fem fingre mod en selv.

Det er også sket i dette tilfælde.

EU’s sekretariat for Borgmesterpagten måtte i sidste uge indrømme en datafejl i egne rækker som årsag til miseren. Fejlen er nu blevet rettet..

Alle indberettede data m.v. kan ses på Borgmesterpagtens hjemmeside..

Bille undskylder

I 2021 blev Kirstine Bille (SF) nuværende udvalgsformand (Udvalget for Familie og Institutioner), 2. viceborgmester og medlem af Kommunernes Landsforenings (KL’s) internationale udvalg, udpeget som dansk ambassadør for Borgmesterpagten.

Derfor bekom de hende af indlysende grunde skidt, at hendes egen kommune blev beskyldt for ikke have orden i eget hus:

»Jeg er jo dansk ambassadør for Borgmesterpagten. Jeg har lagt mig fladt ned og sagt, at det er sjusk og beskæmmende, at vi ikke har sendt vores regnskaber ind. Noget jeg har taget som en selvfølgelighed men desværre ikke fulgt op på.

Til gengæld er jeg glad for, at vi har levet op til - og mere end det - til de mål, vi forpligtede os til i pagten. Syddjurs Kommune har f.eks. mere end halveret energiforbruget, siden vi trådte ind i Borgmesterpagten.

Jeg har naturligvis straks, jeg blev klar over det, bedt forvaltningen om at få sendt vores tal ind til sekretariatet for Borgmesterpagten. Det er jo nemt, da opgørelserne er lavet og foreligger offentligt tilgængeligt.

For mig er det trods alt det vigtigste, at der er handlet.«

Efter at det nu er afsløret, at Syddjurs Kommune har handlet helt efter bogen og overholdt deadlines, leverer Kirstine Bille en offentlig undskyldning:

»Så vil jeg meget gerne have lov til at bringe den berigtigelse ud i offentligheden og i den forbindelse sige undskyld til forvaltningen,« skriver hun i en mail.

Så vil jeg meget gerne have lov til at bringe den berigtigelse ud i offentligheden og i den forbindelse sige undskyld til forvaltningen

Kirstine Bille

Ingen reaktioner fra EU

»Forvaltningen havde ikke selv modtaget kritik – faktisk har vi aldrig på noget tidspunkt modtaget nogen form for underretning eller reaktion på de data, som vi gennem årene har indberettet til Borgmesterpagten,« skriver Udvalgskonsulent Marie Kiil Brøcker fra Ledelsessekretariatet i en forklarende mail til borgmester Ole Bollesen.

Borgmesterpagten, Compact of Mayors, er en frivillig aftale kommunerne har indgået med EU om at gøre en særlig energiindsats.

Borgmesterpagten er iværksat af Europa-Kommissionen i 2008.

Syddjurs Kommune tilsluttede sig Borgmesterpagten som den 3.724’ende kommune i Europa.

Borgmesterpagten er et initiativ, der tager sigte på at støtte op om de kommuner i Europa, hvis målsætning er minimum 20 procent nedsættelse af deres CO2-udledning.

Aftalen sætter nogle mål for CO2-reduktion i kommunen, der betyder at kommunen og dets borgere og virksomheder skal inddrages i en CO2-reduktion på mere end 20 procent inden 2020. Borgmesterpagten er den Europæiske Unions svar på bekæmpelse af klimaændringerne.

Formålet med Borgmesterpagten er mere vidtrækkende end blot en hensigtserklæring. For at opfylde de fastsatte mål om at reducere CO2-udledningen, som underskriverne selv opstiller, forpligter de sig til en række tiltag og accepterer at foretage indberetning og overvågning deraf. Inden for visse foruddefinerede rammer påtager kommunerne bl.a. at indsende et CO2 regnskab til sekretariatet for Borgmesterpagten.

En aftale som Syddjurs Kommune altså har overholdt til punkt og prikke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.