Placeringen af Ungespot en politisk mareridtshistorie

Du kan sige til de unge, at de ikke får et Ungespot i Byparken i Rønde, men du kan ikke udelukke unge fra at komme i Byparken, når skoven springer ud.

Artiklens øverste billede
Morten Siig Henriksen (SF) har hele tiden været en fortaler for at placere Ungespottet i Byparken i Rønde, men indtil videre har han tabt kampen. Pressefoto

Placeringen af to Ungespots i henholdsvis Rønde og Hornslet har været en af langgaberne i denne byrådsperiode, hvor forvaltning, politikere og borgere har brugt masser af tid og krudt på at udarbejde forslag, indkalde til borgermøder og foreslå alternativer.

Forleden blev et Ungespot indviet på et område nær Hornslet Hallen med en parkourbane som et store hit. Pressen var ikke inviteret, men det forlyder, at det nye Spot blev behørigt velsignet af repræsentanter fra PUK-udvalget, SSP Koordinator Heine Skovbak Iversen m.fl. plus tæt på de 50 unge.

Det var i sin tid Tommy Bøgehøj (C) og Jan Kjær Madsen (B), der såede ideen i forbindelse med budgetforhandlingerne helt tilbage i 2018 i dette byråds første periode. 800.000 skallede kroner til Ungespots i Hornslet og Rønde.

»På ungeområdet er der afsat midler til en række indsatser, herunder mulighed for at unge med ungdomskort kan anvende flextur gratis og etablering af væresteder til unge, såkaldte ungespots. Desuden er der afsat midler til opfølgning på den ungekonference, der blev afviklet i november2018. På baggrund af de mange input på konferencen vil de politiske udvalg arbejde videre medtemaer som ”steder at være”, ”unge og indflydelse” samt beskæftigelse, uddannelse og trivsel,« skrev borgmester Ole Bollesen (S) således i sin gennemgang af det vedtagne Budget 2019.

Forventningerne var, at de to Ungespots stod klar til brug i foråret 2020. Sådan gik det slet ikke, og i stedet endte historien om at ville være ung med de unge som et eklatant politisk mareridt uden tilsyneladende mål og med.

Ny placering

På sidste uges byrådsmøde handlede det om placeringen i Rønde.

Der lå på forhånd en anbefaling fra et flertal i PUK-udvalget, at man forbigik Byparken af hensyn til primært naboerne som har været i offensiven lige fra start med protester, da ønsket om at placere et Ungespot her blev sået.

I stedet foreslog flertallet i PUK-udvalget en placering ved Rønde Idrætscenter i tilknytning til Distrikt X, som tidligere på året kunne indvie lokaler her.

Distrikt X er en gruppe unges helt eget værk, hvor forstående voksne ikke har været involveret. Sikkert derfor, at projektet gik til held.

Det særlige ved en placering ved Distrikt X er, at der så er et helårstilbud til de unge, fordi Ungespottet kan benyttes til udendørs ophold om sommeren, mens vinteren kan tilbringes indendørs i Distrikt X’ lokaler.

De unge har været åbne over for placeringen ved Rønde Idrætscenter, men de vurderer, at der altid vil være unge, som vil opsøge Byparken, fordi den ligger centralt i forhold til transport, indkøb og flere af uddannelsesinstitutionerne.

den, der fanger fuglen, fanger ikke fuglens flugt

Digteren Vagn Steen

Venstrefløjen fik sympati

I PUK-udvalget fastholdt SFs benjamin Morten Siig Henriksen, at Ungespottet skulle placeres i Byparken, og da sagen blev endevendt i Økonomiudvalget tog SF’s Kirstine Bille ligeledes forbehold.

SF kæmpede kampen til sidste fløjt, og sammen med Enhedslisten og Alternativet stillede partiet et ændringsforslag til byrådsmødet, som lød:

»Ungespottet placeres i Byparken.

Begrundelse:

Der har været en årelang inddragende proces med de unge, hvor der entydigt er peget på en placering af et ungespot i Byparken. Ved en placering bag hallen tilsidesætter man de unges ønske, og man gør intet for at imødekomme naboklagerne om støj fra amfiscenen i Byparken.«

De tre partier repræsenterer seks ud af byrådets 27 mandater. Ved byrådsmødet fik de fuldtonet opbakning fra Jan Kjær Madsen (B) og markant verbal opbakning fra Tommy Bøgehøj (C) og Venstres unge løver, Jørgen Ivar Bus Mikkelsen og Christoffer Pedersen.

Jørgen Ivar Bus Mikkelsen sagde endog direkte, at han havde stor sympati for ændringsforslaget, men valgte at følge partilinjen. Samme tone slog Christoffer Pedersen an.

Hele vejen rundt i salen var der en klar erkendelse af, at det her ikke ligefrem var et politisk kunstværk, der blev besluttet en måned før, at et nyt byråd tager over.

Vagn Steen har i et digt rammende udtrykt skismaet: »den, der fanger fuglen, fanger ikke fuglens flugt.«

Vi kan fange fuglen, udstoppe den og sætte den i biologiskabet, men vi kan ikke fange og udstoppe fuglens flugt.

På samme måde kan politikerne nok beslutte at placere Ungespottet ved Distrikt X, men når foråret kommer og amorinerne blomstrer, kan det politiske flertal naturligvis ikke forhindre, at de unge mødes i Byparken.

Hvad er løsningen så?

Måske denne?

Kulturforvaltningen anviste en mulig vej i sommerferien med aktiviteter for store og små i Byparken. Det gav efter sigende en helt anden sommer i den fine park end tidligere.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.