Radikale: Fra Blå Jan til Røde Heine?

Jan Kjær Madsen, Radikale Venstres enlige byrådsmedlem i de to seneste perioder, afviser et politisk hamskifte, fordi han nu afløses i det nye byråd af Heine Skovbak Iversen.

Artiklens øverste billede
Jan Kjær Madsen skimtes til venstre i billedet på valgnatten lidt bag nyvalgte Heine Skovbak Iversen i røde tennissko. Farven på skoen bliver dog ikke den nyvalgtes tilgang til lokalpolitik, forsikrer Jan Kjær Madsen. Foto: Las Norman Thomsen

Radikale Venstres nuværende byrådsmedlem, Jan Kjær Madsen, troppede sent op på valgnatten på rådhuset i Ebeltoft. Han nærmest kom stormende ind på forhandlergangen i et tempo, som var han indforskrevet til at skulle sætte tingene på plads som spilfordeler for de tre urutinerede radikale forhandlere, Heine Skovbak Iversen, Kari Baklund og Bjarke Jensen.

»Nej, jeg var ikke hidkaldt for at løse en gordisk knude. Tværtimod var det planen fra start, at jeg skulle komme til Ebeltoft, når jeg var færdig på valgstedet i Hornslet, hvor jeg var valgstyreformand. Her trak det lidt længe ud, derfor om jeg meget sent til Ebeltoft,« siger Jan Kjær Madsen, der understreger, at der var sat navn på den radikale forhandlertrio på forhånd.

Flot løsning

Jan Kjær Madsen har da også kun ros til overs for partiets valgresultat med et flot personligt valg til Heine Skovbak Iversen og de forhandlinger som fulgte på valgnatten med en udvalgsformandspost i Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget og en plads i Økonomiudvalget samt pladsen som 2. viceborgmester.

»Forhandlinger på en valgnat er bare skide spændende. Det er jo næsten ligesom juleaften, men stor respekt for det, som vores trio fik forhandlet hjem. Jeg kunne ikke have gjort det bedre,« lyder roserne fra den snart forhenværende.

- Går partiet nu fra Blå Jan til Røde Heine, som du ser det?

»Slet ikke. Det er alt for unuanceret at tegne et sådan billede. Jeg er sikker på, at Heine vil være garanten for det brede samarbejde i byrådet fremover. Vi har haft mange snakke før valget, og der har der været enighed hele vejen rundt om, at vi skulle trække samarbejdet hen over midten, fordi det sikrer ejerskab og de bedste løsninger. Det har altid været Radikale Venstres udgangspunkt, og det fortsætter det med at være.«

»Heine har fået et mandat, der er meget stærk, og det ved jeg, at han vil forvalte flot. Det er blevet fremstillet som om, at Heine og jeg ser forskelligt på økonomisk politik. Det ved jeg, at det ikke er tilfældet. Jeg tror faktisk også, at han er meget mere pragmatisk end mig, når det kommer til stykket.«

Mødte arrogancen i 2017

Jan Kjær Madsen var forud for valget i 2017 med til at udarbejde en rød-grøn politik sammen med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten.

Derfor var det forventeligt, at han også skulle sidde med ved forhandlingsbordet på valgnatten sammen med repræsentanter fra de nævnte partiet plus nyvalgte Mette Foged fra Alternativet.

Sådan forløb det imidlertid ikke.

»Jeg synes, jeg mødte en arrogance uden sidestykke, fordi der jo var et flertal uden mig, og derfor var jeg lige pludselig ikke en del af dagsordenen længere.«

Jan Kjær Madsen nævner Jesper Yde Knudsen (Ø), Kim Lykke Jensen (SF) og Ole Bollesen og Christian Haubuf (begge S), som nogle af dem, der viste ham vintervejen.

»Derfor satte jeg mig sammen med Venstre og Konservative og sikrede mig en plads i Økonomiudvalget og at eg kunne fortsætte som formand i Syddjurs Spildevand. En god chef holder altså altid med mindretallet, og det gør jeg også, når jeg møder en arrogance som for fire år siden. Vi har ved enkelte lejligheder oplevet arrogancen fra flertallets siden i det nuværende byråd. For eksempel til budgetforhandlingerne, hvor vi i 2020 fik det gjort klart fra start i forhandlingslokalet, at rød side havde flertallet, og det ville de bruge, hvis vi andre ville snakke skattenedsættelse. Det bliver sværere i det nye byråd, hvor den røde side ikke har flertallet.«

Vemodigt

Jan Kjær Madsen kalder det vemodigt at skulle forlade lokalpolitik, men sådan må det være, når den civile karriere fylder så meget tidsmæssigt, som den gør.

Ambulancechefen ved Region Midtjylland måtte i december 2020 tage tre måneders orlov fra politik for så at komme tilbage igen.

»Det har været hårdt at forene arbejde og politik, og især da, når man som jeg nu i mine to perioder har været uden partifæller i byrådssalen.«

»Trods det vil jeg klart anbefale andre borgere at prøve turen. Det er bestemt ikke kedeligt at være med i lokalpolitik, og man har indflydelse på meget mere end man måske umiddelbart tror. Jeg misunder næsten dem, der skal fortsætte efter nytår.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.