Djurslands kommuner: Klar til at uddanne flere ufaglærte medarbejdere i ældreplejen

Der blev givet 425 millioner kroner til at uddanne flere faglærte i ældreplejen for 2021 i sidste års finanslovsaftale. Både Syddjurs og Norddjurs indstillet på at bruge deres tildelte andel af midlerne.

Artiklens øverste billede
Så stor er andelen af ufaglærte i kommunerne pt. Kilde: FOA

Syddjurs og Norddjurs Kommuner har anmodet få udbetalt det tilskud i 2021 som begge kommuner er tildelt i den pulje , der er afsat i 2021, som skal sikre et bedre fagligt niveau i ældreplejen og 1.000 flere faglærte medarbejdere. Det viser tal fra Socialstyrelsen.

I Østjylland er kommunerne i alt tildelt lidt under 30 millioner kroner i 2021 – men kommunerne har kun anmodet om knap 26 millioner kroner til at uddanne flere inden for ældreområdet.

Odder Kommune har slet ikke har anmodet om midler. Kommunen var ellers tildelt lige under en million kroner til uddannelse af medarbejdere i ældreplejen, mens Horsens Kommune kun har anmodet om 210.000 kroner ud af deres andel på over 3 millioner kroner.

Pengene til at sende ufaglærte medarbejdere i ældreplejen på social- og sundhedsuddannelserne blev afsat på finansloven sidste år, men aftalen mellem regeringen og aftalepartierne var først på plads lige inden sommerferien.

Syddjurs

Syddjurs Kommune har anmodet om 1,93 millioner kroner i 2021 af finanslovsmidlerne. Hvis målet om 1.000 flere faglærte i 2024 skal nås, skal kommunen sende i alt 9 ufaglærte i uddannelse som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent i perioden.

I Syddjurs Kommune er andelen af ufaglærte siden 2017 steget med 7,3 procentpoint og ligger i 2021 på 15,2 procent

Norddjurs

Norddjurs Kommune har tilsvarende anmodet om 1,72 millioner kroner i 2021 af finanslovsmidlerne. Hvis målet om 1.000 flere faglærte i 2024 skal nås, skal kommunen sende i alt 8 ufaglærte i uddannelse som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent i perioden.

I Norddjurs Kommune er andelen af ufaglærte siden 2017 steget med 6,9 procentpoint og ligger i 2021 på 17,2 procent

Maksimal udnyttelse

Finanslovens midler til 1000 nye ansatte på ældreområdet bliver udnyttet maksimalt i kommunerne i FOA Randers’ område – beregninger viser, at det kan betyde op imod 40 nyuddannede medarbejdere pr. år indtil 2024.

Samtidig skabes et tilsvarende antal uddannelsesstillinger, hvor ledige får mulighed for at komme i arbejde inden for et område, der sukker efter flere hænder.

»Vi kan med glæde konstatere, at de kommuner, vi samarbejder med, alle har søgt de fulde beløb fra Socialstyrelsen i 2021,« udtaler sektorformand Inge Rasmussen.

»Det viser, at der er et ønske om at forbedre forholdene på ældreområdet – både i forhold til flere hænder og i forhold til flere faglærte medarbejdere.«

Hvordan midlerne skal udmøntes i praksis, ligger endnu ikke fast, og FOA har stillet sin bistand til rådighed i forhold til både beregninger og ledige, der kan overtage arbejdet, når de faste medarbejdere skal i uddannelse.

»Det er ingen hemmelighed, at ledigheden er historisk lav inden for FOAs område, men heldigvis har vi et godt samarbejde med både jobcentre og de andre fagforeninger, så jeg er sikker på, vi nok skal finde dygtige medarbejdere til at tage over, og måske får nogen lyst til at tage uddannelse og blive i faget, når de finder ud af hvor meningsfuldt og givende det er at arbejde inden for området,« lyder det fra en optimistisk Inge Rasmussen.

Andelen af ufaglærte medarbejdere på social- og sundhedsområdet i kommunerne steget fra 13 til 22 procent i perioden 2017 til 2021, når man ser på forholdet mellem antallet af faglærte og antallet af ufaglærte social- og sundhedsmedarbejdere, ifølge beregninger FOA har lavet.

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 173.000 medlemmer fordelt på 37 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.Læs også

Del artiklen