Naturnationalparker: Miljøministeren venter til 2022

Miljøminister Lea Wermelin venter til næste år med at sætte navn på de sidste 10 planlagte naturnationalparker i Danmark.

Artiklens øverste billede
Miljøministeren venter med at udpege de ti sidste naturnationalparker til 2022.

Danmark skal have 15 nye naturnationalparker.

De fem er allerede er udpeget, og det var forventet, at Miljøminister Lea Wermelin (S) ville have udpeget de sidste ti i 2021 blandt de 23 steder i Danmark, der indgår på bruttolisten over mulige destinationer.

Men sådan bliver det alligevel ikke.

Miljøministeren har på vegne af regeringen meddelt, at hun venter til 2022, fordi hun nu vil bruge tid på at nærlæse de mange kommentarer som er indkommet fra organisationer, foreninger, lokale politiske partier og borgere.

»Vi har taget fat på drøftelserne om de næste ti naturnationalparker her i december, men har nu valgt, at vi vil give os god tid til at få kigget på alle de input, der er kommet,« udtaler Miljøministeren til Altinget.dk.

Dermed må tilhængere og modstandere af de to potentielle muligheder i Syddjurs, Nationalpark Mols Bjerge og Kaløskovene, bevæbne sig med yderligere tålmodighed.

Fem områder klar

Naturnationalpark Fussingø ved Randers og Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland var de første to områder, der blev udpeget til naturnationalparker. Det skete allerede sidste år.

Senest er udkastene til naturnationalparker i Tranum, Stråsø (mellem Holstebro, Herning og Ringkøbing) og Almindingen blevet præsenteret.

Naturnationalparker er blevet et vigtig tema af hensyn til biodiversiteten.

Danmark adskiller sig ikke fra resten af verden, hvad biodiversitetskrisen angår. Det viser senest en rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, hvor en forskergruppe fra Aarhus Universitet har samlet og evalueret data fra det nationale overvågningsprogram NOVANA, Den Danske Rødliste og andre data fra Danmarks natur.

Det samme gjorde forskerne i 2010, og sammenligningen falder ikke ud til biodiversitetens fordel.

Ud af 171 indikatorer for arter, levesteder og processer vurderer en forskergruppe fra Aarhus Universitet, at 51 procent er i stadig tilbagegang, mens 12 procent vurderes at være stabile eller i fremgang, kan man læse i rapporten.

Lokal indflydelse et must

I Syddjurs har flere efterlyst, at Miljøministeren vil lytte til borgere og organisationer.

I det nuværende byråd har Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet nikket ja til planerne om en mulig naturnationalpark i Mols Bjerge.

De fire partier repræsenterer i alt 14 mandater og dermed et flertal.

I det kommende byråd er der derimod ikke flertal for naturnationalparker i Syddjurs.

Alternativet opnåede ikke stemmer nok til, at en stærk fortaler som Mette Foged kan fortsætte sit politiske virke efter årsskiftet.

Med Radikale Venstres udmelding om, at man synes naturnationalparker bestemt er en glimrende ting, bare ikke i Syddjurs, som Kari Baklund udlagde det på vælgermødet i Knebel forud for KV21, er der nu et flertal bestående af Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Venstre og Konservative, i alt 14 mandater, som er imod naturnationalparker på det sydlige Djursland.

Det har de pågældende partier gjort gældende overfor Miljøministeren i en fælles skrivelse.

Danmarks Jægerforbund, som har sæde i interessentgruppen for Naturnationalparker, er tilfredse med, at Miljøministeren venter en postgang med at udpege de sidste ti naturnationalparker.

Jægerforbundets repræsentant i interessentgruppen, Kirsten Skovsby, udtaler således i det seneste nyhedsbrev fra Danmarks Jægerforbund:

»Jeg har flere gange understreget over for Naturstyrelsen, at processen har været for forceret, at det er gået alt for hurtigt. Så jeg synes selvfølgelig, at det er positivt, at de nu har besluttet at standse op og bruge lidt mere tid på det her. Der er kommet mange inputs fra både borgere og organisationer, og de fortjener at blive hørt og taget alvorligt.«

» For det er bare sådan, at man i et demokratisk samfund ikke kan sikre sig lokal opbakning og engagement, hvis man ikke giver indflydelse. Så jeg er meget optaget af, hvordan man sikre den lokale indflydelse - både i beslutningsprocessen og i den følgende forvaltning af naturnationalparkerne.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.