Nationalparken: Kattegatcentrets tidligere direktør ny bestyrelsesformand

Helle Hegelund bliver ny formand for Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse. Hun blev fyret som direktør for Kattegatcentret i foråret 2021.

Artiklens øverste billede
Helle Hegelund, senest direktør hos Kattegatcentret i næsten fire år, afløser Jørgen Blach som formand for Nationalpark Mols Bjerge. Pressefoto

Så har Miljøminister Lea Wermelin fundet en bestyrelsesformand til Nationalpark Mols Bjerge.

Det bliver Helle Hegelund, 55, der har egen virksomhed inden for miljø- og energirådgivning og indtil maj i år var direktør for Kattegatcentret.

Lige op til genåbningen efter coronanedlukningen og midt i det største byggeprojekt siden åbningen besluttede bestyrelserne bag byggeri og drift i Kattegatcentret at fyre Helle Hegelund.

»Det har ikke været en nem beslutning at bede Helle Hegelund om at forlade stillingen som direktør. Baggrunden er, at der ikke var enighed om den linje, som Kattegatcentret skal udvikles efter og hvordan ambitionerne skal føres ud i livet. Man kan udtrykke det på den måde, at vi måske nok var enige om målet, men ikke om vejen dertil,« lød det fra formanden for Ejendomsfonden Kattegatcentret/havets Hus, Kjeld Juel Petersen til Lokalavisen, da fyringen blev effektueret.

Formanden lagde til, at han var »oprigtigt ked af« at måtte sige farvel til Helle Hegelund, »som var klart den bedste kandidat i ansøgerfeltet, da hun fik stillingen i 2017.«

Hun overtog direktørstolen efter Bjarne Klausen, der havde været direktør i Kattegatcentret siden 2013

Nationalparken spiller en meget vigtig rolle for vores område. Den er væsentlig for vores turisme og erhvervsudvikling, vi bruger naturen aktivt, og så rummer den et spændende kulturmiljø og en sårbar biodiversitet, vi skal værne om og beskytte.

Helle Hegelund

Bredt CV

Helle Hegelund stammer fra Viborg og bor nu i Egsmark. Hun er uddannet cand.scient. i biologi fra Aarhus Universitet i 1995 og har tillige en master i forretningsadministration (MBA) fra samme universitet i 2012.

Efter sin kandidateksamen blev hun rådgiver i Udenrigsministeriet og var i 1999-2000 i godt et år selvstændig med forskellige opgaver, blandt andet at skrive en bog for Udenrigsministeriet.

I 2000 indledte Helle Hegelund en karriere i det rådgivende ingeniørfirma Niras A/S. Hun startede som konsulent, blev fem år senere gruppeleder og i 2007 afdelingsleder.

I januar 2010 blev hun markedschef og i juli 2014 forretningschef for udvikling i både Danmark og Storbritannien. Det var fra denne stilling, at hun kom til Skanderborg Kommune som teknisk chef i 2016.

Hun tiltrådte 1. december 2017 som direktør for Kattegatcentret.

”Nationalparken spiller en meget vigtig rolle for vores område. Den er væsentlig for vores turisme og erhvervsudvikling, vi bruger naturen aktivt, og så rummer den et spændende kulturmiljø og en sårbar biodiversitet, vi skal værne om og beskytte,” udtaler Helle Hegelund i en pressemeddelelse udsendt af Nationalpark Mols Bjerge.

Arbejdet med nationalparkerne er ikke nyt for Helle Hegelund. For mere end 15 år siden deltog hun i arbejdet med nationalpark pilotprojekterne og med etablering af de første nationalparker i Danmark som rådgiver for Naturstyrelsen.

Hun har i en yngre udgave boet i Sydamerika i seks år: 3-4 år i Columbia og også i Ecuador, Nicaragua og Costa Rica.

Afløser Blach

Helle Hegelund overtager posten som bestyrelsesformand efter Jørgen Blach, der har været formand de sidste fire år. Han blev takket af Miljøministeren i en mail 3. december, og det var så det.

Blach havde i maj i år tilkendegivet, at han godt ville have fortsat fire år mere.

»Det har været fire gode og konstruktive år med Jørgen Blach, og det vil jeg gerne takke ham for. Nu glæder vi os til at bygge oven på de hidtidige erfaringer og til at samarbejde med Helle Hegelund, der kommer med masser af inspiration og erfaring i bagagen,« udtaler Nationalparkchef Birgitte Lamp.

Ny bestyrelse

Ud over formanden har ministeren udpeget 11 bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelsesmedlemmerne indstilles af en række organisationer, og blandt dem er der både gengangere og nye ansigter.

Søren Rasmusen fra Naturstyrelsen, Else Brask Sørensen fra VisitDenmark, Kit Purup fra Dansk Skovforening, Rita Merete Buttenschøn fra Dansk Botanisk Forening og Jens Søgaard fra Landbrug & Fødevarer har alle siddet i bestyrelsen de sidste fire år og fortsætter i næste periode.

De nye bestyrelsesmedlemmer tæller Flemming Nielsen fra Friluftsrådet, Jeppe Kristian Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening, Karen Thingstrup fra Danmarks Jægerforbund, Joy Klein fra Dansk Ornitologisk Forening og Rikke Milbak fra Vild Med Vilje.

Der er endnu ikke sat navn på Syddjurs Kommunes repræsentant i bestyrelsen.

Det bliver enten Enhedslistens Jesper Yde Knudsen eller Laila Sortland, Nye Borgerlige.

Bestyrelsen vil i nærmeste fremtid nedsætte et nationalparkråd, der også skal vælge et medlem til at repræsentere sig i bestyrelsen.

Den nye bestyrelse sidder fra 1. december 2021 til 30. november 2025.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.