Syddjurs breder Værdig Hjemmepleje ud til hele kommunen

Med knap 8 mio. kroner mere i boksen fra Socialstyrelsens Ansøgningspulje kan Syddjurs Kommune fortsætte med at »genopfinde hjemmeplejen ud fra kommunens værdighedspolitik«, der senest blev vedtaget i juni 2020.

Artiklens øverste billede
Venstres Christoffer Pedersen har fået en bunden opgave fra sit parti: Nu skal du vise som formand for Sundheds- og ældreudvalget, at du kan få byrådet med til at øge serviceniveauet på ældreområdet, som Socialdemokratiet ikke magtede i den seneste byrådsperiode. Foto: Lars Norman Thomsen

»Vi har fået foræret en gylden mulighed til at udvikle vores ældrepleje i en retning, så både borgere, pårørende til ældre og vores medarbejdere bliver meget mere tilfredse og gladere,« lød det fra en begejstret formand for Udvalget for Sundhed, Ældre og Social (SÆ), Jan Fischer (S) til Lokalavisen for et års tid siden.

Årsagen til Fischers begejstring var, at Syddjurs Kommune netop havde fået bevilget 11 mio. kroner i støtte over et år til et projekt, der som udgangspunkt har at ’genopfinde hjemmeplejen ud fra kommunens værdighedspolitik’, som senest blev vedtaget i juni 2020 i Byrådet.

Pengene var bevilget fra en statslig pulje på 125 mio. kroner, som Folketinget i Finansloven for 2020 afsatte til, at kommunerne kunne ansøge i håb om at finde måder til at kunne levere omsorg og nærvær i ældreplejen.

31 projekter landet over fik del i de mange penge.

I centrum for Syddjurs Kommunes værdighedspolitik står det skrevet i neon om borgerens ret til selvbestemmelse og respekten for, at borgeren skal have mulighed for træffe egne valg om livsførelse.

Syddjurs Kommune har ladet sig inspirere af den hollandske Buurtzorg-model, som bygger på, at sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere organiserer arbejdet i selvstyrende teams. Det sidste er nøgleordet.


Jan Fischer må med blødende hjerte afgive formandsposten i Sundheds- og ældreudvalget, men hans humør steg et par grader ved juletid, da han fik at vie, at der vankede 8 mio. kroner yderligere til at brede 'Værdig Hjemmepleje' ud til hele Syddjurs.

Flere penge

Nu har Syddjurs Kommune fået yderligere knap 8 mio. kr. i støtte fra Socialstyrelsens Ansøgningspulje. Det betyder, at projektet Mere Værdig Hjemmepleje, som var sat til at udløbe til sommer, kan bredes ud i hele kommunen.

Det nuværende projekt er bygget op omkring tre selvstyrende, tværgående teams (såkaldte borgerteams) i hjemmeplejen i hhv. Hornslet, Ebeltoft og Kolind.

De tre teams står for al pleje, rehabilitering og sygepleje hos borgere i tre afgrænsede områder.

Hvert borgerteam består af et hold af sygeplejersker, SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere samt en tilknyttet visitator og terapeut.

Disse fagligheder arbejder tæt sammen om hjælpen til borgerne med stor frihed til selv at tilrettelægge og justere hjælpen. Organiseringen skaber tættere relationer mellem borgere og medarbejdere, kontinuitet, tryghed og arbejdsglæde.

Pengene fra puljen betyder, at resultaterne af forsøget med de selvstyrende teams løbende kan bredes ud i resten af organisation. Samtidig betyder det, at VIVE, det Nationale Forsknings-og Analysecenter for Velfærd, skal evaluere indsatsen og samtidig rådgive kommunen i den forsatte udvikling at de faste, tværfaglige teams, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Buurtzorg

Igennem hele processen arbejder Syddjurs Kommune tæt sammen med den hollandske hjemme- og sygepleje, Buurtzorg, der har gode erfaringer med selvstyrende teams og veldokumenterede resultater med at skabe en mere værdig hjemmepleje.

Buurtzorg er en privat non-profit leverandør af integreret hjemmesygepleje og hjemmepleje, der siden 2006 har opereret på det hollandske marked.

Et motto hos Buurtzorg Holland lyder meget karakteristisk: »Først kaffe, så pleje og omsorg«.

Marianne Kirkegaard (V), næstformand i SÆ-udvalget, var ligesom sin formand begejstret for de mange penge, og de forsøg som nu kunne sættes i værk i hjemmeplejen med selvstyrende teams helt ned på gulvplan.

»Det er jo en kulturændring, som projektet tager fat på, hvor nøgleordene er arbejdsglæde og selvbestemmelse med frihed under ansvar. Vi skal have fundet ud af, hvad der duer, og hvad der ikke gør, når vi snakker selvstyrende teams,« sagde Marianne Kirkegaard til Lokalavisen for et år siden

Hun pegede desuden på, at ’Værdig Hjemmepleje’ spiller op til den Nærhedsreform, som Regeringen fortsat barsler med.

»Vi har brug for en Nærhedsreform. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra. Og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne,« lød det i Statsminister Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget i oktober 2019.

Nyt udvalg

Hverken Jan Fischer eller Marianne Kirkegaard er med i det nye Sundheds- og ældreudvalg, der får sidstnævntes partifælle Christoffer Pedersen som ny formand og ellers består af tre debutanter: Sidse G. Vangsted (S), Kirstine Kahr Kvorning (C) og Henriette Qvist Eriksen (V) plus Michael Aakjær (S), som sad med i det nuværende SÆ-udvalg halvdelen af indeværende byrådsperiode, før han byttede plads med Christian Haubuf og i stedet overgik til FI-udvalget

På falderebet har Jan Fischer bevaret sit Morten Korch humør, selv om han siger farvel til socialdemokratisk hjerteblod. Det gav han i særdeleshed udtryk på det allersidste byrådsmøde før jul, hvor han takkede en hel hær af mennesker plus gav formandshvervet videre til Christoffer Pedersen og lovede denne, at han fortsat ville følge udvalgets arbejde med tættekam.

Jeg er meget stolt af, hvordan frontpersonalet i den grad løfter ansvaret - de er fulde af ideer til, hvordan vi kan lave en ny og bedre ældrepleje.

Jan Fischer (S), afgået udvalgsformand

Da var det endnu ikke kendt, at der vankede 8 mio. kroner mere.

Det har kun fået Jan Fischer til yderligere at løfte armene over hovedet:

»Det tyder på, at vi har fat i en model, som kan noget særligt. Jeg er meget stolt af, hvordan frontpersonalet i den grad løfter ansvaret – de er fulde af ideer til, hvordan vi kan lave en ny og bedre ældrepleje. Nu bliver det spændende at se, hvordan projektet kan bredes ud.«

Ligesom andre kommuner skal Syddjurs bruge flere varme hænder i de kommende år grundet mange flere ældre borgere. Konkurrencen om de ekstra varme hænder er benhård

Fischer håber, at projektet kan være med til at trække flere ung til SOSU-områderne.

Med et erklæret mål om at ældre borgere ikke møder mange forskellige ansigter i hverdagen, så er fastholdelse af medarbejdere en afgørende grundpille.

Glade medarbejdere er en af de store gevinster ved de selvstyrende teams, er der evidens for at kunne konkludere, hvis man kigger på erfaringerne fra Holland.

Måske kan den anderledes måde at organisere arbejdet på - kombineret ved øget arbejdsglæde - trække flere til faget. Det håber man i Syddjurs.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.