Overblik søges: Mangler der lokaler i Ebeltoft?

Udvalgsformand har bedt om at få et overblik over lokalesituationen i Ebeltoft.

Artiklens øverste billede
Kristina Anna Nielsen repræsenterer menighedsrådet i den nye arbejdsgruppe, men hun er også en del af den barselsgruppe, som har sat manglen på lokaler på dagsordenen i Ebeltoft de seneste måneder. Foto: Anne Frank Henriksen

Mens såvel unge som ældre aktive borgere i Ebeltoft forsøger at råbe op om manglen på lokaler i byen, og tilsyneladende har gjort det i flere år, så findes der både aktivitetshuset på Festpladsen, Det gamle Posthus og lokaler på byens skoler og i hallen. Alle sammen steder, man som foreninger kan booke sig ind på.

Posthuset er dog nedrivningstruet, skolerne er optagede i dagtimerne og aktivitetshuset er, i følge dem avisen har talt med, nærmest altid fuldt booket. Men hvad med Maltfabrikken?

Er Folkets Fabrik ikke folkelig nok?

I debatten om, hvorvidt der mangler steder at mødes i Ebeltoft, dukker et spørgsmål op igen og igen: Hvorfor bruger de ikke bare Maltfabrikken?

En af dem, der senest har forsøgt at sætte lokalemanglen på dagsordenen, Julie Kjærgaard, siger:

Vi har altså ikke noget imod Maltfabrikken, det er helt fantastisk sted, men der er bare ikke plads nok. Eller også er den plads, der er, ikke brugbar. Malten er en turistattraktion, hvor vi kunne tænke os, at der var et forsamlingssted for os, der bor i byen.

Mødregrupper og andre fællesskaber som yogahold og strikkeklub føler ikke, at der på Maltfabrikken er plads eller egnede lokaler til det, de gerne vil mødes om.

»Der er helt sikkert plads, vi har hele tiden folk der kommer ind. Vi finder et rum til dem, hvis de kommer og fortæller os, hvad der mangler,« forsikrer direktør Kristian Krog.

Han er ærgerlig over, at fabrikken, som er skabt af fællesskab og til fællesskab, opleves som ikke rummende for nogle, men han bakker op om alle initiativer til at skabe aktivitet i byen og derfor også borgergruppen Ankerhus, der arbejder for et moderne forsamlingshus i den gamle præstegård.

»Vi elsker alle projekter, der skaber fællesskab, og hvis vi på nogen måde kan støtte med viden eller andet, så må de endelig sige til.«

Maltfabrikken er lige nu er på udkig efter flere kvadratmeter og har tidligere udtalt til avisen, at de kigger på mulighederne for at skabe bedre rammer for eksempelvis mødregrupper.

»Men man må også forstå, at vi er ikke en kommunal institution. Selvom vi modtager kulturstøtte, så er vi først og fremmest en selvstændig virksomhed, og vi skal selv tjene 80 procent af vores indkomst. Derfor bliver vi nogle gange nødt til at tage betaling for udlejning af lokaler.«

Jeg kan ikke sige noget om, hvad der kommer til at ske med huset og grunden. Jeg vil helst heller ikke sige noget om endnu, hvad jeg personligt synes, der skal ske. Det er for tidligt i processen.

Heine Skovbak Iversen, (B), formand for Kultur, Fritids- og Landdistriktsudvalget

Manglende kommunikation

Kommunen er i modsætning til Maltfabrikken forpligtet til at stille lokaler til rådighed til såkaldt folkeoplysende aktiviteter.

Byrådsmedlem Ole S. Hansen (S) sidder i to af de udvalg, hvor beslutninger om præstegård, posthus og betingelser for kultur og fritidsliv skal træffes. Han er i øvrigt også en stor del af arbejdet omkring Ebeltoft i Udvikling, som lige nu har blikket rettet mod blandt andet Posthusets noget usikre fremtid. Til koret af røster, der råber på flere lokaler, siger han:

»Det er dejligt, at folk vil noget med deres by, og jeg er sikker på, at vi som kommune kan hjælpe dem med at finde egnede lokaler«

Han er lidt overrasket over oplevelsen af manglen på lokaler, for han mener, at der allerede findes steder, som foreninger kan gøre brug af. Men det mener Julie Kjærgaard ikke er godt nok. Hun er en af medlemmerne af arbejdsgruppen Ankerhus, der forsøger at påvirke politikerne til at lade dem opføre et forsamlingshus på grunden ved den gamle præstegård på Grønningen.

» Det er fint, men vi søger jo netop et sted, hvor man kan komme og hænge ud og lave ting sammen uden at være en forening. Et sted helt nede på jorden, man kan bruge som privatperson, og hvor der altid er plads.«

Hun tilføjer, at der er mange, der ikke ved, hvor alle de lokaler, som Ole S. Hansen omtaler, er.

»Det er ikke ret gennemskueligt, hvor man kan henvende sig, eller hvilke muligheder der er for at bruge lokaler her i byen, hvis man gerne vil tage et initiativ på privat basis. Hvis vi kan bruge Posthuset eller aktivitetshuset, hvorfor er der så ingen, der har kommunikeret det ud til os i al den tid vi har forsøgt at råbe op?«

Heine Skovbak Iversen (R), formand for Kultur, Fritids- og Landdistriktsudvalget lover at kigge på sagen.

»Vi har i udvalget bedt om at få et overblik over, hvilke aktivitetslokaler byen råder over«, fortæller han.

Læs også

Del artiklen