Stegger styrede stilfærdig åbning på ny byrådsperiode til et 12-tal
Debuterende borgmester Michael Stegger Jensen (A) var i borgmesterantræk, jakke og hvid skjorte, og forberedt til tænderne til sit første byrådsmøde som manden for bordenden.

Efter at have ført en synlig valgkamp, der gav mindelser om en undertippet, men kampberedt Poul Nyrup Rasmussens forud for folketingsvalget i 1998, hvor statsministeren fra Esbjerg aftenen før valgdagen gik rundt på Strøget i København og delte roser ud ene mand, mens partifællerne sad hjemme ved kaffebordet og havde opgivet ævred, skulle Michael Stegger Jensen (S) onsdag aften lede sit første byrådsmøde.
Det er trods alt kun godt fire og et halvt år siden, at Stegger dukkede op på tilhørerpladserne i byrådssalen, fordi den daværende souschef i Dagli’Brugsen i Tved havde snakket lidt over disken med sin forgænger i borgmesterembedet, Ole Bollesen, om et potentielt kandidatur på den socialdemokratiske liste til kommunalvalget i 2017.
Steggers officielle debut skete for lukkede døre i byrådssalen i Ebeltoft, fordi kun politikere og embedsmænd havde adgang grundet coronasistuationen. Pressen og publikum måtte pænt nøjes med at følge med fra computerskærmen.
Mødet startede klokken 16, så det var et stykke tid, før statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet klokken 18.30 sammen med sit sædvanlige halehæng meddelte, at ved månedens udgang var det slut med stort set samtlige velkendte restriktioner.
Coronafravær
Kommunaldirektør Rasmus Møller kiggede med hjemme fra sofaen i det nordlige Aarhus, så Michael Stegger Jensen havde udviklingsdirektør Poul Møller som sideman og referent.
Steggers partifælle, Sidse Graarup Vangsted, måtte også følge slagets gang i isolation - fra hjembyen Pindstrup, så hun har fortsat sin debut til gode.
Borgmesteren havde tydeligvis brugt god tid til at forberede sig og mødte frem med talepapir, så mødeledelsen var der ikke en hund, der gøede af.
Nu var mødedagsordenen også yderst blodfattig og uden farlige kanter, men den debuterende borgmester vaklede ikke undervejs og sørgede for at få afsluttet hver punkt med at resumere byrådets beslutning.
Overgangene fra dagsordenspunkt til dagsordenspunkt sad også i skabet, så det ultrakorte møde kunne færdiggøres på mindre end en halv time.
Spørgetiden var det, der tog længst tid. To spørgsmål fra borgere angående solcelleprojekter var afleveret tidsnok og affødte kommentarer fra flere af de folkevalgte.
Jomfrutale og 12-tal
Politikernes svar på spørgsmålene vender Lokalavisen tilbage til i en selvstændig artikel.
Enhedslistens Niels Peter Mortensen var den eneste af debutanterne som tog ordet og holdt jomfrutale.
I Folketinget er skikken, at den første tale, som et nyvalgt medlem af Tinget holder, afføder en håndfuld mønter. Ifølge gammel skik indsamles der blandt de øvrige medlemmer af Tinget en symbolsk skilling til minde om jomfrutalen.
I et pengeløst samfund er den slags blevet noget nær umulig. Lokalavisens udsendte har kun set skikken praktiseret en gang i Syddjurs historien og rent faktisk af socialdemokraterne nu afdøde Ninna Thomsen og Jesper Mathiesen som fluks efter partifællen, afdøde Sally Salminens jomfrutale i den allerførste byrådsperiode, rejste sig fra deres stole og overrakte mønter til Sally Salminen, som senere udmeldte sig af Socialdemokratiet og skiftede til SF.
Tilbage til borgmesterens debut. Havde Ryomgårddrengen Michael Stegger Jensen, 40, lampefeber, skjulte han det godt, og bedømt på kvaliteten af mødeledelse, var debuten til et 12-tal.
En god start er ikke det værste, for der venter mange byrådsmøder med langt mere politisk substans og sprængfarligt indhold, der kalder på temperamentet.