Mørke: Fortsat tomt på hylderne med byggegrunde

Tidligere byrådsmedlem Flemming Hansen er fortsat utålmodig på vegne af sin hjemby over de manglende muligheder for at erhverve en byggegrund. Måske er der nu lys forude?

Artiklens øverste billede
Opfordringen fra Syddjurs Kommune er til at forstå her ved indkørslen til Lappedykkervej, men den afslører ikke, at der mangler byggegrunde i Mørke. Foto: Lars Norman Thomsen

Tidligere byrådsmedlem Flemming Hansen var allerede i efteråret 2021 ude og kritisere politikere og forvaltning for at være bagud med nye byggegrunde i Mørke.

Lokalplan forventes vedtaget ultimo 2022, hvilket er adgangen for lodsejeren til at byggemodne til grundsalg

Svar fra Syddjurs Kommune

»Mørke venter stadig. Jeg har tidligere klaget min nød, men manglen på kommunale byggegrunde i Mørke er fortsat aktuelt. I de øvrige letbanebyer skyder utallige parcelhuse op med masser af nye borgere til følge. Borgere som understøtter lokalområdet og ikke bare skole og børnehave, men også handelslivet og ikke mindst foreningslivet får vitaminindsprøjtninger,« lyder det fra Flemming Hansen.

»Vi vil gerne være med i Mørke, men vil politikerne også,« spørger han, og henviser til, at man forud for kommunalvalget i november 2021 kunne man læse side op og side ned om alt det gode, som fulgte med krydset.

»Nu står vi så og mangler nyt, men intet bliver meldt ud. Er der byggegrunde lige om hjørnet eller skal vi affinde os med en uhyggelig lang sagsbehandling, før vi kan komme med på vognen. Vi har indtrykket af, at sagsbehandlingen kunne gøres mere smidig og dermed hurtigere,« siger Flemming Hansen.

Han henviser til en privat udstykning, som er lokalplanlagt, ligger og venter på endelig godkendelse.

»Jeg præsenterede byrådet for to mulige udstykninger i byen, men vi har endnu ikke hørt, at kommunen har handlet, desværre. Kære byråd, er I ikke venlige at se til vores side, og lad os være med i den rivende udvikling, som vi ser i tilsvarende byer i Syddjurs. Vi er nemlig klar til videre udvikling - er I,« spørger det tidligere byrådsmedlem, der normalt er en venlig og yderst positiv sjæl, men lige nu utålmodig over den tilsyneladende langmodighed hos Syddjurs Kommune.


Det er området i forlængelse af det med gult markerede som pt. lokalplanlægges på Lappedykkervej, og som Syddjurs Kommune forventer, at der kan vedtages en lokalplan i slutningen af 2022. Kilde: Syddjurs Kommune

Lys forude?

Adresseavisen har spurgt hos Syddjurs Kommune, om Flemming Hansen og resten af Mørke har noget at glæde sig til?

»Der er pt. ingen kommunale udstykninger i Mørke, men der lokalplanlægges i øjeblikket for både parcelhusgrunde og tæt-lave boliger i privat regi. Således forventes det også på kortere sigt, at der kommer nye byggegrunde.

Der er i Kommuneplan 2020 udlagt såvel tæt/lave som åben/lave boligområder. Det er disse arealer som nu lokalplanlægges. Planlovens regler om hvor store arealer, der må udlægges til byudvikling (restrummeligheden) tager ikke hensyn til om grunde til salg er kommunale eller private. Dette blokerer for yderligere udlæg på grund af restrummeligheden (Se faktaboks, red.) på den korte bane.

I forbindelse med forberedelsen af Kommuneplan 2024 arbejdes der med yderligere udstykningsmuligheder. Vi ser også på mulighederne for kommunalt ejerskab.«

. Er der byggegrunde lige om hjørnet eller skal vi affinde os med en uhyggelig lang sagsbehandling, før vi kan komme med på vognen.

Flemming Hansen, Mørke borger og kommende medlem af Mørke Distriktsråd


Sådan lyder svaret fra en embedsmand hos Syddjurs Kommune til planerne for nye byggegrunde i Mørke.

Adresseavisen har efterfølgende bedt om at få uddybet, hvad der mere præcist menes med:

  • »Således forventes det også på kortere sigt, at der kommer nye byggegrunde.«
    - Hvad er kortere sigt? Et halvt år? 2022? eller snarere efter 2024?

Syddjurs Kommunes opfølgende svar lyder i en mail:
»Lokalplan forventes vedtaget ultimo 2022, hvilket er adgangen for lodsejeren til at byggemodne til grundsalg.«

  • - Præciser gerne: Vi ser også på mulighederne for kommunalt ejerskab.?

Syddjurs Kommunes opfølgende svar lyder:

«Ved den årlige budgetlægning beslutter Byrådet budgetter til opkøb af jord og byggemodninger.«

Okay, det første svar giver grobund for lidt optimisme, selvom der først kommer noget på hylderne tidligst i slutningen af 2022.

Det andet svar henviser til, hvad de fleste ved, at det er op til politikerne at finde penge i de kommende års kommunale budgetter til opkøb af jord til nye udstykninger.

Adresseavisen erfarer, at Mørke ikke stod på listen ved den netop afholdte anlægskonference i det nye byråd, som var en øjenåbner for især de nye politikere i forhold til de kommende års prioriteringer af anlægskroner.

Lappedykkervej

Den seneste kommunale udstykning i Mørke Vest med 17 parcelhusgrunde langs Lappedykkervej blev nærmest revet væk på rekordtid i 2020.

Lokalplanen var en udvidelse af de planer, der oprindeligt blev lavet for området af Rosenholm kommune.

Christina Birkved, Juridisk specialkonsulent ved Syddjurs Kommune, og hende, der har fingeren på pulsen, når det gælder salg af kommunale byggegrunde, bekræftede overfor Adresseavisen i slutningen af 2021, at det så skralt ud i Mørke med nye byggegrunde

»Efter at de 17 parcelhusgrunde på Lappedykkervej blev solgt på rekordtid i 2020, har der været tomt på hylderne med kommunale grunde i Mørke,« lød det dengang fra Christina Birkved.

Et forsigtigt gæt fra hende, lød på to år, før der var positivt nyt at berette om.

»Det tager tid. Alene lokalplanen tager det jo isoleret set et års tid at få klargjort og godkendt, og det er lokalplanen, der er afgørende.«

Det er så den lokalplan for den private udstykning i forlængelse af den udsolgte kommunale på Lappedykkervej, som Syddjurs Kommune nu forventer vedtaget i slutningen af 2022.

Det er den lokale Lykkelund Mureforretning med indehaver Nicolai Lyngby Bech i spidsen, der tørster efter at kunne gå i gang på Lappedykkervej.

I den seneste befolkningsprognose fra Syddjurs Kommune, kan man også læse følgende om situationen i Mørke:

»Der forventes et projekt med almene boliger på Knopsvanevej til indflytning i 2023. Der er ganske få grunde til salg i området. Der er igangsat planlægning for udstykning af en del større områder med parcelhusgrunde og rækkehusgrunde i distriktet.«

Hog minder om

Riber Hog Anthonsen (V), lokalt byrådsmedlem fra Mørke og forhenværende formand for Mørke IF, var i sidste byrådsperiode formand for Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur.

’Plan’ er nu overgået til det nydannede Erhvervs- og planudvalget, der har den konservative Kasper Kolstrup Møller som udvalgsformand.

Riber Hog Anthonsen forstår udmærket frustrationerne hos sin tidligere partifælle Flemming Hansen (overgik fra Venstre til Liberal Alliance) og andre Mørke borgere.

»Et lokalplanudspil for den private udstykning på Lappedykkervej var også på dagsordenen i det gamle PUK-udvalg, men faldt denne gang på, at der var utilfredshed med forslag til udkørselsmulighederne fra området. Det har selvfølgelig forsinket processen,« siger Riber Hog Anthonsen.

Han er fuldt ud med på, at Mørke mangler byggegrunde, og sammen med byrådskollega og Mørke borger Ole Sønderskov Hansen (S) var han da heller i det lykkelige hjørne, da de sammen med resten af byrådet blev præsenteret for et oplæg til prioriteringer af kommunale udstykninger på den nævnte anlægskonference, hvor Mørke ikke var nævnt.

At få Mørke med på listen bliver et tema for Sønderskov & Hog under de kommende budgetforhandlinger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.