10 klasse: Rønde Skole har fået (over-)tag i de unge

Med over 50 elever i indeværende skoleår og næsten 60 ansøgere til de kommende, har Rønde Skole fat i den lange ende, når det handler om at få fat i de unge efter, at de har afsluttet deres ti år i folkeskolen.

Artiklens øverste billede
John Sabalic, mangeårig lærer i 10. klasse på Rønde Skole, synes, at skolen med søgningen til 10. klasse de senere år har vist sin berettigelse som overgangstilbud til de unge, der har behov for at blive yderligere afklaret om deres videre vej i uddannelsesjunglen. Arkivfoto

Der er vendt op og ned på tallene i Syddjurs for, hvordan Syddjurs unge vælger at bruge deres 10. skoleår.

I skoleåret 2018/19 så tallene således ud (Kilde: Syddjurs Kommune):

 • EUD10 på Kalø: 43 elever
 • 10. klasse Rønde Skole: 28 elever
 • 10. klassecentret Grenaa: 22 elever

Heri var ikke medregnet de unge, der gennemførte deres 10. skoleår på Ryomgård Realskole, Rønde Privatskole, på efterskole eller et andet tilbud.

I indeværende skoleår 2021/2022 er der imidlertid vendt op og ned på tingene (Kilde: Syddjurs Kommune):

 • Efterskoler: 190 elever
 • *Folkeskoler, 10KCD, EUD10: 103 elever
 • **Privatskoler: 23 elever
 • Syddjurs Ungdomsskole: 12 elever
 • Djurslandsskolen og Pindstrupskolen: 13 elever
 • Interne skoler på opholdssteder: 3 elever
 • I alt: 344 unge

* De 103 elever fordeler sig således:

 • 10. klasse Rønde Skole: 44 elever
 • EUD10 Kalø: 22 elever
 • 10. KCD: 27 elever

EUD10 Kalø og 10. KCD Grenaa drives af Viden Djurs.

** For eksempel Ryomgård Realskole og Rønde Privatskole. Det samlede antal elever, der går på privatskolerne, kan godt være flere end de 23 som er nævnt i oversigten. De 23 er udelukkende unge med bopæl i Syddjurs, men privatskolerne efterspørges også ofte af unge fra andre kommuner.

Enhedslistens Jesper Yde Knudsen, selv gymnasielærer på Syddjurs Gymnasium, siger til Adresseavisen, at han ikke har behov for at diskutere det nuværende 10. klassetilbud i Syddjurs. Det er han fint tilfreds med. Arkivfoto

Rønde populær

Tallene har, som det ses ændret sig ret så markant på tre skoleår, hvor 10. klasse på Rønde Skole nu virkelig har fået tag i de unge, der ikke enten går direkte fra 9. klasse til en gymnasieuddannelse (STX, HHX, HTX o.lign.) eller vælger det helt hit, efterskolerne. Det er en stor del af de unge i 9. klassernes fortrukne valg, når de skal have en start på livet efter skolen.

Med 52 elever i indeværende skoleår har vi stor succes med vores brede tilbud til skoleelever, der har brug for et ekstra år til at blive helt klar til en ungdomsuddannelse

John Sabalic, lærer 10. klasse på Rønde Skole

At Rønde Skole ikke blot er en overnight sensation, en pludselig dille, afspejles af, at skolen næste år allerede har næsten 60 elever, der vil tage 10. klasse her. Hovedparten naturligvis unge fra Syddjurs, men også unge i den nordlige del af Aarhus Kommune har efterhånden opdaget, at turen til Rønde er kort.

»Med 52 elever i indeværende skoleår har vi stor succes med vores brede tilbud til skoleelever, der har brug for et ekstra år til at blive helt klar til en ungdomsuddannelse,« lyder det fra mangeårig lærer i 10. klasse på Rønde Skole, John Sabalic.

Hvis det undrer de skarpe, at der står 44 elever i ovenstående statistik ud for Rønde Skole i indeværende skoleår, og John Sabalic fremhæver tallet 52, er forklaringen på forskellen de elever, der går i klassen, men som ikke har Syddjurs Kommune som bopælskommune.

»Til næste skoleår har vi lige nu 58 tilmeldte til Rønde Skole, og det viser bare, at vi har et fint tilbud til de unge, der ikke skal gå på efterskole, men kan bruge os til at blive afklaret om deres uddannelsesmæssige fremtid. Vi ser mange unge vokse i det år, hvor de går hos os, fordi de kommer sammen med nye kammerater og måske kommer ud af den rolle, som de havde på deres tidligere skole. Mange shiner og får selvtillid til at træffe det rigtige valg,« siger John Sabalic.

Politiske skvulp

Politisk har man nu i en årrække forsøgt at få flere unge til at vælge gymnasiet fra og i stedet satse på en erhvervsuddannelse.

Venstre på Christiansborg har tidligere haft som erklæret ambition at knytte 10. klasse til erhvervsskolerne.

En tråd som også blev samlet op politisk i det tidligere Syddjurs Byråd af daværende formand for Udvalget for erhverv og beskæftigelse, Gunnar Sørensen (V).

Han havde dengang som nu plads i bestyrelsen hos Viden Djurs udpeget af Syddjurs Byråd.

I Udvalget for familie og institutioner (FI-udvalget) blev temaet 10. klasse endevendt i et par omgange. Senest var 10. klasse på dagsordenen i april 2020.

Flere forslag til ændringer var i spil:

 • Forsætter som nu med 10. klasse på Rønde Skole og den mere praktiske EUD10 på Kalø Økologiske Landbrugsskole, som Syddjurs Kommune har udliciteret til Viden Djurs.
 • 10. klasse flyttes over i Syddjurs Ungdomsskole.
 • 10. klasse og EUD10 ønskes varetaget af én og samme leverandør.

Da FI-udvalget diskuterede forvaltningens oplæg, skilte de politiske vande sig.

Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten) og Christian Haubuf (S) ville fastholde den nuværende model, mens de to Venstre-medlemmer, Else Marie Høgh og Jørgen Ivar Brus Mikkelsen ville have en ny leverandør på banen, og dermed sende opgaven i udbud. Mens udvalgsformand Kirstine Bille (SF) kunne se en ide at lade Ungdomsskolen tage over.

»Socialdemokratiet foretrækker klart at fastholde et 10. klassetilbud i skoleregi, men vi er naturligvis parate til at diskutere, om den nuværende ordning på Rønde Skole er den rigtige eller vi kan lave noget, der er endnu bedre for de unge,« lød det fra daværende borgmester Ole Bollesen (S).

Det blev aldrig aktuelt.

Siden stod der i en bemærkning til Budget 2020, at 10. klassetilbuddet i Syddjurs skulle evalueres, og det blev det så atter i april 2020.

Ingen gang på jord

Siden har ingen politikere taget temaet op igen, og det virker heller ikke til, at der i det nye byråd er nogen, der siger højt, at de vil diskutere 10. klasse.

Venstre ymtede således ikke noget om, at partiet vil knytte 10. klasse til erhvervsskolerne under valgkampen forud for kommunalvalget i november 2021.

Da Venstre havde partiformand Jakob Ellemann-Jensen på besøg under valgkampen bragte Claus Wistoft behovet for flere uddannelser til Syddjurs og Djursland generelt på banen, som noget hans landsformand kunne tage med hjem til Christiansborg.

»Vi mangler allerede nu arbejdskraft på ældreområdet, og det bliver endnu mere udtalt i de kommende år i takt med, at vi får endnu flere ældre borgere. Så det er ikke kandidatuddannelser, vi efterspørger, men gerne flere ungdomsuddannelser lokalt, så vores unge ikke skal køre langt for at få for eksempel en SOSU uddannelse,« appellerede Wistoft.

Mødet foregik hos Business Djursland i Stabrand, hvor direktør Ole Svit tog imod og henledte opmærksomheden på især de 20 procent af en studenterårgang, som ikke bruger deres studentereksamen til at læse videre.

«Her er der unge mennesker, som vi sørme skal have flyttet over i en erhvervsuddannelse. De er jo mere end godt klædt på til at komme i gang, men det kræver, at gymnasierne vil skubbe på og hjælpe os med opgaven.«

Ole Svit er forhenværende direktør for Viden Djurs, og fra denne position gjorde han sig talsmand for knytte 10. klasse til erhvervsskolerne og helt sige farvel til 10. klasse i folkeskolen.

Jakob Ellemann-Jensen antydede på mødet hos Business Djursland, at EUX-uddannelsen var et glimrende alternativ for unge til at spore sig ind på en livsvej i uddannelsesjunglen.

»Nej, EUX lever slet ikke op intentionerne om at blive faglært og student samtidig, fordi hovedparten af de unge stopper på EUX efter den teoretiske del. Det er bare ikke godt nok,« skød Ole Svit tilbage.

Flytter fra Kalø

EUD/EUX Business drives af Viden Djurs og i Syddjurs holder til på Kalø, men det ændres der på fra august 2022, når et nyt skoleår begynder.

I erkendelse af, at det har været svært at fastholde de unges interesse ved ikke at være en del af studiemiljøet i Rønde, flytter Viden Djurs uddannelserne til Rønde Idrætscenter, når det nye byggeri står færdigt.

De første elever starter på deres grundforløb i Rønde Idrætscenter i august 2022, og selvom de ikke flytter mere end fem kilometer, kommer det til at gøre en stor forskel for eleverne og sandsynligvis også Rønde som by, mente Mikkel Bennetzen, som er afdelingsleder på EUD/EUX Business, da flytningen blev lanceret.

»Vi flytter tættere på erhvervslivet, og det detailliv, der er i Rønde. Vi bliver en del af byen, og det er både en gevinst for eleverne, men vi tror også det bliver en gevinst for erhvervslivet,« lød det således fra Mikkel Bennetzen.

Rønde Skoles 10. klasse og EUD/EUX Business kommer således til at bo dør om dør fra august.

Om det får en synergieffekt for de unge og de to uddannelser og måske med tiden åbner op for et tættere samarbejde, kan man på nuværende tidspunkt kun gisne om.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.