Ryomgård: Politikerne skal tage stilling til Posthusets fremtid

Driftsaftalen mellem Syddjurs Kommune og Ryomgård Distriktsråd opsiges inden længe fra kommunens side, bekræfter udviklingsdirektør Poul Møller, Syddjurs Kommune.

Artiklens øverste billede
Ryomgård Distriktsråd har arrangeret mange velbesøgte debatarrangementer de seneste syv år på Posthuset. Foto: Posthuset

Hvis man spørger mange foreninger i Ryomgård og ikke mindst Ryomgård Distriktsråd var det en god investering Syddjurs Kommune gjorde i 2013, da man valgte at købe posthuslokalerne på Nordre Ringvej, da Post Danmark trak skodderne for og udbød huset til salg.

Syddjurs Kommune spenderede den nette sum a’ 1,2 mio. kroner og investerede siden en god halv million kroner - primært til ventilation - i at gøre Posthuset klar til også at huse en legestue for Ryomgårds kommunale dagplejere, som havde været husvilde i et stykke tid.

Det var ikke mindst daværende byrådsmedlem Per Zeidler (Liberal Alliance), som pressede på for at overbevise det øvrige byråd om, at det ville være tudetosset ikke at slå til, da Posthuset blev udbudt til salg, mens bl.a. Claus Wistoft (V) og Kirstine Bille (SF) var mere forbeholdne.

Førstnævnte har dog i andre sammenhænge peget på muligheden for at kapitalisere tidligere kommunale bygninger i forbindelse med et nyt anlægsprojekt, som det også var tilfældet, da man for nogle år siden fusionerede børnehaverne i Kolind.

Byrådet besluttede dengang, i 2015 på Claus Wistofts borgmestervagt, at udvide antallet af demensboliger ved Frejasvænge. Udvidelsen medførte, at Dorthea Børnehavens bygninger og arealer indgik i planerne i forbindelse med udvidelserne på demensområdet.

Lakker mod enden

Som fortalt forleden i Adresseavisen lakker det mod enden for mange af de nuværende aktiviteter på det tidligere posthus, fordi hjertet, Bogcaféen, får nyt lokale i det nye kultur- og fritidscenter som pt. opføres i tilknytning til den del af IF Midtdjurs klubhus som ikke er blevet jævnet med jorden, for at give plads til bl.a. multisal, nyt cafeteria, en større festsal og så et rum til bogcaféen.

Det bliver Ryomgård Distriktsråd, der kan disponere over lokalet, og i øjeblikket arbejdes der på at færdiggøre en driftsaftale mellem IF Midtdjurs og Distriktsrådet.

Den eksisterende aftale på Posthuset mellem Syddjurs Kommune og Ryomgård Distriktsråd er ikke opsagt endnu fra kommunens side, men det bliver den snart bekræfter udviklingsdirektør Poul Møller i et svar til Adresseavisen uden, at han dog sætter en præcis tidsangivelse på.

I driftsaftalen står der, at Ryomgård Distriktsråd er ansvarlig for hverdagen på posthuset med booking af møder, foredrag m.m. for alle mulige private og foreninger i byen – uden beregning.

Aftalen kan opsiges af begge parter med et halvt års varsel.

Posthuset var siden 2013 været hjemsted for et hav af alle mulige foreningsaktiviteter og foredragsaftener. Det brede foreningsliv har kunnet booke lokalerne uden at skulle tænke på at betale leje, og det har rigtigt mange værdsat. Foto: PosthusetAnvendelsen af Posthuset fremadrettet er i øvrigt et politisk spørgsmål.

Udviklingsdirektør Poul Møller, Syddjurs Kommune

Politisk beslutning

Adresseavisen har skrifteligt bedt Syddjurs Kommune svare på en række spørgsmål om Posthusets fremtid.

Udviklingsdirektør Poul Møller (PM), Syddjurs Kommune, har svaret:

- Er driftsaftalen med Ryomgård Distriktsråd opsagt fra Syddjurs Kommunes side? Hvis nej, hvornår sker det?

PM: »Driftsaftalen er ikke opsagt, men vil blive det.«

Som nævnt tidligere kan aftalen opsiges af begge parter med et halvt års varsel. Når Syddjurs Kommune at opsige aftalen inden denne måneds udgang, udløber af.talen ved udgangen af oktober 2022

- Hvad har Syddjurs Kommunes udgift til el, vand og varme på det gamle posthus været i 2021?

PM: »57.155 kr. ekskl. moms.«

Ryomgård Distriktsråd betaler ikke husleje. Syddjurs Kommune betaler for el, vand og varme. Udgiften fordeles 50/50 mellem Ryomgård Distriktsråd og den kommunale legestue. Syddjurs Kommune betaler Distriktsrådets andel.

- Skal der pr. 1. august foregå andre aktiviteter i Posthuset?

PM: »Ved ikke. Der er ikke taget nærmere stilling til dette endnu. Men i disse uforudsigelige tider, hvor vi oplever et stigende pres på dagtilbudsområdet, kan Posthuset indtil videre være en buffer for os.«

- Hvad med Dagplejerne – kan de fortsat være i Huset?

PM:»Ja, det kan de.«

- Hvad har Syddjurs Kommune af planer med Posthuset fremadrettet, når det snart bliver affolket?

PM: »Endnu ikke nærmere tilrettelagt, men Posthuset skal det indgå som del af de overordnede strategiske overvejelser for hele området omkring Nordre Ringvej som dækker flere forskellige kommunale funktioner. Anvendelsen af Posthuset fremadrettet er i øvrigt et politisk spørgsmål.«

Fremtidens Ryomgård

I kommunens fremtidsplan for Ryomgård står der følgende om de »flere forskellige kommunale funktioner,« som udviklingsdirektøren nævner.

I 2027/28 er det planen at sammenlægge de to kommunale børnehaver. Der er afsat 15 mio. kr. til formålet. De to børnehaver, Ringvejens Børnehus og Poppelvejens Børnehave, har allerede fælles ledelse og fælles bestyrelse.

Det er meningen, at Poppelvejens Børnehave skal nedlægges og væltes. Der er pt. to mulige placeringer i støbeskeen til afløseren: Den såkaldte cirkusplads overfor Ringvejens Børnehave eller et areal nedenfor Midtdjurshallen og Marienhoffskolen, hvor sigtet er en decideret idrætsbørnehave.

Det sidste har det afgåede Ryomgård byrådsmedlem, Michael Mikkelsen, advokeret stærkt for, fordi det kan være med til at styrke driften af kultur- og fritidscentret.

Herudover ligger det i planen, at der skal opføres op til 55 plejeboliger i 2025/29 til op mod 112 mio. kr.. Det er helt et afgørende fikspunkt for Ryomgård Distriktsråd, som formand Kirting Olesen har udtalt det mange gange.

I kommunens Budget 2022 er det foreløbig aftalt, at der skal laves en behovsanalyse som skal afdække behovet for fremtidige plejecentre ved at spørge fremtidens brugere.

Kigger man på, hvordan udviklingen tegner sig på ældreområdet i årene fremover, bliver vi fortsat ældre i Syddjurs, som vi gør det i resten af Danmark.

Der bliver flere ældre i intervallet i 90-100 år, og det er en vigtig parameter, når Byrådet til sin tid skal tage stilling, om der skal bygges et nyt plejecenter, og hvor der skal ligge.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.