Natur er noget der dur - på Mols skal den nu hegnes ind

Nogle er glade, andre skuffet. Kun tiden vil vise, om en naturnationalpark kan samle eller splitte Mols yderligere.

Artiklens øverste billede
Det er for en skønhed som denne, at regeringen har udpeget ti naturnationalparker. De fleste er for biodiversitet, men tingene kompliceres, når der skal tages lokale hensyn. Foto: Syddjurs Kommune

1: De sidste mange måneder og især i valgkampen har debatten om naturnationalpark eller ej fyldt en hel del for Mols og omegn. Der har været store følelser, men uanset om man vil det eller ej, så har regeringen fået gennemført, at de statslige arealer i Mols Bjerge udpeges til naturnationalpark. Her er et udpluk af reaktioner fra politikere, borgere og organisationer:

2: Jørgen Ivar brus Mikkelsen (V), næstformand i Natur-, teknik og miljøudvalget

Man har hevet hjertet ud af Mols Bjerge. Jeg er dybt skuffet. Mols er ikke valgt, fordi vi i særlig grad kan rykke ved biodiversiteten. Vi er valgt ud fra politiske og elitære grunde som et ikonprojekt, fordi Molslaboratoriet ligger her. Jeg er slet ikke overbevist om, at det her er det bedste for naturen. Som politikere prøver vi hver dag at tage gode beslutninger som samler vores lokalsamfund, og det her fremmer kun polarisering og skyttegrave.. Næste fase med borgerinddragelse er varm luft. Der er meget lidt, vi reelt kan få indflydelse på, og jeg ved endnu ikke, om jeg vil indgå i en arbejdsgruppe og på den måde blåstemple projektet. Vi er i gang med at ødelægge Nationalpark Mols Bjerge og alt, der er opbygget de sidste ti år.

Mener du, at Landboforeningen skal trække sin støtte til Nationalparken Mols Bjerges bestyrelse?

Det bestemmer foreningens bestyrelsen.

Ja, men hvad vil du stemme?

Det er jeg ikke afklaret med endnu.

Pressefoto

3: Heine skovbak Iversen (R)

Stort tillykke til naturen og os mennesker. Jeg har indtil nu været imod, at naturnationalparken skulle trækkes ned over området uden inddragelse.

Du har tidligere ikke villet sige for eller imod, så er det ikke lidt en gratis omgang at holde skåltale nu?

Det kan du godt mene, men det var da svaret var enten ja eller nej. Nu er beslutningen taget, der er flere nuancer, og jeg er glad og tilfreds med denne løsning. Det er vigtigt, at Kalø-skovene er taget ud. Der er taget hensyn til lokale forhold og til brugerne af naturen. Jo flere vi sender ud i naturen, jo flere vil passe på den. Vi har ønsket højere grad af borgerinddragelse og bedre dialog omkring løsningen, og det er nu sket.

Foto: Lars Norman Thomsen

4: Jørgen Kristoffersen, konst. formand for Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs, dyrlæge

Der er ikke så meget at sige. Nu er beslutningen jo taget. DN Syddjurs har tydeligt og klart givet udtryk for vores modstand mod naturnationalpark i et åbent brev tidligere. Vores bekymring går primært på gældende fredningsbestemmelser for området, som ministeriets første skitse ikke på nogen måde kan overholde. Nu bliver vores opgave at sikre, at lovgivningen overholdes. Fredningerne er afsagt ved dom, og de skal ikke tilsidesættes på grund af et tilfældigt lune som f.eks. rewilding. Jeg er i øvrigt helt personligt meget bekymret for, hvem der vil tage ansvaret, hvis nogen kommer til skade i mødet med dyrene bag indhegningerne.

Din hovedorganisation er meget begejstret for naturnationalparker. Her i Syddjurs er I imod. Er det ikke et problem?

Nej, det er jo grundprincippet i demokrati. Det er fint nok. De har da ikke ekskluderet os endnu.

Pressefoto

5: Anita Søholm (S) medlem af Natur-, teknik og miljøudvalget

Vi er et hotspot for biodiversitet, og det er derfor Mols bjerge er valgt. Vi skriver historie lige nu. Jeg mener ikke, at en naturnationalpark kommer til at ødelægge nationalparken eller at vi ikke længere kan dyrke friluftsliv. Vi skal måske bare gøre det på en anden måde. Og helt ærligt, så har vi altså også været privilegeret. Der kommer samlet mindre hegn, og jeg mener ikke, der er grund til at være bange for at færdes i indhegningen. Jeg er sikker på, at vi i næste fase kommer til at få indflydelse på detaljerne omkring parken.

Siger du ikke bare det, fordi du er socialdemokrat og skal bakke din minister op? Tror du på reel indflydelse?

Nej, jeg Jeg kan selvfølgelig ikke sige, hvad der sker, for vi kender ikke detaljerne for hvordan Naturstyrelsen vil inddrage os endnu, men jeg er sikker på, at der vil blive lyttet til vores ønsker, så derfor er det vigtigt, at vi fortsætter dialogen, så vi finder den bedst mulige løsning.

Privatfoto

6:

Jane Toubro, medlem af gruppen Tilgængelig Natur under Mols i Udvikling. Bor i Knebel.

Det her får en helt konkret betydning for vores hverdag. Vi er mange som synes, det er risikofyldt at skulle færdes mellem de store dyr. I dag har jeg cyklet fra Knebel til Basballe og det ville jeg ikke turde, hvis jeg skulle gennem en indhegning med heste eller køer. Og det siger jeg, fordi jeg ved, hvordan sådan nogle dyr kan reagere.

Men hvis området, der indhegnes, bliver større, er der så ikke mindre chance for at møde et dyr?

Måske, men du også sige, at hvis folden bliver større, så er der meget længere til en låge. Det er ike rimeligt at staten på den måde inddrager vores allesammens jord. Men, vi har samarbejdet med naturstyrelsen gennem fire år om lokale løsninger i nationalparken, og det vil vi meget gerne blive ved med. Det vigtigste for os er, hvor de hegn kommer til at være.

Foto: Polfoto

Sofie Saxtoft Højlund, direktør, Sølballegård, Mols Bjerge

Vi kommer til at bo bag hegnet, hvis den første skitse holder stik, og det har jeg det fint med. Jeg glæder mig til færre hegn og at kunne gå på opdagelse i vild natur lige uden for min dør. Jeg synes, alle skal tage ansvar for at rette op på biodiversitetskrisen. Det er jo nemt at sige, men det, der tit sker, er, at folk har de rigtige idealer, men de skal bare ikke realiseres i egen baghave. Nu har vi chancen på Mols, og der findes da ikke et mere oplagt sted. Og det er altså ikke, fordi jeg er den modige slags. Jeg er faktisk ret bange for store dyr, men min familie og jeg har endnu ikke oplevet noget slemt. Måske fordi jeg holder afstand og går en stor bue udenom.

Kommer udpegningen af naturnationalpark til at have betydning for jeres virksomhed?

Det kan gå begge veje. Måske kan det afskrække nogle, men det kan også have en brandingværdi for hele området og os, der lever af turisme og oplevelser. Vi gør meget ud af at fortælle vores gæster, hvordan de skal gebærde sig bag indhegningerne, og det bliver vi selvfølgelig ved med.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.