»Det er ikke nok med et honninghjerte eller en tur i tivoli«

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) måtte erkende, at man bliver klogere hver dag under sit Røndetrip i sidste uge efter at have været i clinch med et par håndfulde sygeplejersker og SOSU’er, som mødte frem med et klart budskab til kommunens førstemand.

Artiklens øverste billede
Hvis han ikke vidste det på forhånd, så ved han det nu, borgmester Michael Stegger Jensen (S) (stående th.), at en borgmester ikke skal sige alt, hvad han ved, men vide, at alt hvad han siger har en konsekvens og bliver nærlæst og fortolket af borgerne. »Man bliver klogere hver dag. Det må du gerne citere mig for,« lød det fra borgmesteren til Adresseavisens udsendte. Foto: Lars Norman Thomsen

Syddjurs borgmester Michael Stegger Jensen (S) har ikke været i kridthuset hos sygeplejersker og SOSU’er, hjælpere og assistenter, efter, at borgmesteren i en artikel i Fagbladet FOA 17. marts 2022 blev citeret for bl.a. følgende:

»Kommer der 500 medarbejdere og kræver mere i løn, så er vi nødt til at lytte til det.«

FOA har regnet på, at direktion og afdelingschefer i Syddjurs Kommune over ti år er steget med 158 procent i lokalløn, hvilket svarer til 9.015 kroner mere om måneden.

Til netop denne kendsgerning var borgmesteren citeret for følgende udtalelse til, at det flyder med mælk og honning til toppen i hierarkiet i Syddjurs Kommune, mens sygeplejersker og SOSU’er, hjælpere og assistenter, er blevet vist vintervejen, fordi de har fået at vide, at der ikke er penge til at forhandle lokalløn for til deres faggrupper:

»Som socialdemokrat er lighed ekstremt vigtigt for mig, og det passer måske ikke så godt med tallene fra Syddjurs Kommune. Men det er min personlige holdning. Jeg er meget optaget af, at hvis lønnen stiger på et område, så skal den gerne gøre det på samme procentvise måde på et andet område.«<AS>

Jeg er bestemt ikke ondskabsfuld på nogen måde, og jeg vil gerne rette nogle misforståelser

Borgmester Michael Stegger Jensen (S)

Knap 500 underskrifter

Borgmesterens udtalelser fik FOA til at foranstalte en underskriftsindsamling med det formål at samle minimum 500 underskrifter fra sygeplejersker og SOSU’er, hjælpere og assistenter, som ønsker mere i løn, i form af samme procent lønstigning som topcheferne svarende til borgmesterens ønsker.

Tirsdag i sidste uge havde borgmesteren flyttet sit kontor til Rønde. Dagen startede med et sikkert hyggeligt møde hos Meny, før der var åbent kontor i Byens Hus i tilknytning til Plejecenter Lillerupparken.

Her dukkede et par håndfulde repræsentanter for sygeplejersker og SOSU’er, hjælpere og assistenter, alle ansatte i Syddjurs Kommune, op for at overrække knap 500 underskrifter til borgmesteren.

Holdet var anført af fællestillidsrepræsentanterne Kristine Kilde, de udkørende sygeplejersker, og Jette Jørgensen, SOSU’erne. Sygeplejersker er organiseret i Dansk Sygeplejeråd og SOSU’erne i FOA.

Fællestillidsrepræsentanterne Jette Jørgensen (tv.), SOSU’erne (FOA) og Kristine Kilde, sygeplejerskerne (Dansk Sygeplejeråd) overrakte borgmesteren knap 500 underskrifter fra duoen selv og deres vrede og frustrerede kolleger i Syddjurs. Foto: Lars Norman Thomsen

Ikke ondskabsfuld

Michael Stegger Jensen, som lige skulle vænne sig til det store fremmøde og ikke fik tid til blot en mundfuld kaffe, startede stående med at fastslå:

»Jeg er bestemt ikke ondskabsfuld på nogen måde, og jeg vil gerne rette nogle misforståelser.«

»Det mener vi bestemt heller ikke, at du er, men du må forstå, at når du til Fagbladet FOA siger nogle ting om vores løn- og arbejdsforhold og senere gentager det i en radioudsendelse, så er vi nødt til at reagere. Vores medlemmer i Syddjurs bliver frustrerede og sure over at høre sådanne udtalelser fra vores nye borgmester,« lød det fra Kristine Kilde.

»Sandheden er, at der ikke har været lønforhandlinger for sygeplejersker og SOSU’er siden kommunens start. Vi har fået at vide af vores chefer, at der ikke er penge i budgettet til det, men det er der så åbenbart til andre faggrupper.«

»Det nære sundhedsvæsen ikke bare i Syddjurs, men også i andre kommuner mangler personale. Vi er i hård konkurrence om dygtige medarbejdere, og vi kan ikke få personale. Vi oplever, at kolleger siver til andre kommuner (Norddjurs, red.), fordi de her kan få mere i løn.«

»Du skal vide Michael, at et godt arbejdsmiljø og god trivsel ikke kan stå alene. Lønniveauet skal også følge med.«

Fik vi noget for det?

Jette Jørgensen tog over, hvor kollega Kristine Kilde slap.

»Du har udtalt, at du ikke har hørt, vi gerne vil have mere i løn. Nu har du her beviset på, at næsten 500 ansatte, det er samtlige kolleger, kræver mere i løn. Vil du så lytte,« spurgte Jette Jørgensen henvendt til borgmesteren.

»Vi har hørt den samme sang hver gang. Der er ikke penge i budgettet til at føre lønforhandlinger. Hvor skal vi så spare, hvis I skal have mere i løn, har vi fået at vide.«

»Nu har vi knoklet afsted i to år, mens der har været corona. Det er sket med fuld udrustning i et rigtig dårligt arbejdsmiljø, og vi har haft dårlig samvittighed overfor de mennesker, som vi skal hjælpe, fordi vi ikke har følt, at vi har kunnet gøre vores arbejde godt nok.«

»Fik vi noget for det? Nej, men andre kommuner har udbetalt et engangsbeløb som en anerkendelse af arbejdet. Er der noget at sige til, at vi er vrede og skuffede.«

Vi har hørt den samme sang hver gang. Der er ikke penge i budgettet til at føre lønforhandlinger

Jette Jørgensen, fællestillidsmand for de ansatte under FOA

Kan ikke forhandle løn

Michael Stegger Jensen gentog til sit forsvar nogle af de ting, som han tidligere har beklaget i et debatindlæg i Adresseavisen:

»Jeg kan ikke forhandle løn. I forhold til løn er jeg stor tilhænger af den danske model. Det er arbejdsmarkedets parter, der forhandler løn og arbejdsvilkår for alle de kommunale faggrupper. Det vil være farligt for mig at diktere, I skal have mere løn, for så kommer der også andre som vil have mere i lønposen.«

»Så må du alliere dig med en, som kan forhandle med os i henhold til den danske model,« replicerede Jette Jørgensen skarpt.

»Syddjurs har fået tildelt en serviceramme, hvor vi bruger alle vores tildelte penge. Vi har ikke mulighed for at lægge ekstra penge ud, for så overskrider vi vores ramme. Men jeg kan love jer, at jeg råber højt hver gang, det er muligt, på Christiansborg, og jeg har borgmesterkolleger, der gør det samme,« forklarede Michael Stegger Jensen.

Og så understregede borgmesteren et pænt antal gange, at han har stor respekt for det arbejde, som de ansatte udfører.

»Jeg har kæmpe respekt for jeres arbejde. Jeg vil gerne gøre alt for, at jeres arbejdsforhold bliver forbedret.«

Erkendtlighed på vej?

Adresseavisens udsendte spurgte borgmesteren, om der var en erkendtlighed på vej, for det arbejde, som sygeplejersker og SOSU’er har udført under de to år med pandemien?

Borgmesteren lovede ikke noget, men afslørede dog, at det bliver et tema på det kommende møde i Økonomiudvalget 20. april.

»Jeg kan ikke sige meget om, hvad der foregår. Vi skal diskutere det på vores næste møde i Økonomiudvalget i forhold til alle de ansatte, som har været back up under tiden med corona.«

»Men jeg vil helst ikke sige for meget,« gentog borgmesteren.

Under en efterfølgende samtale uden for borgmesterens midlertidige Rønde kontor, lød det fra en af de fremmødte:

»Det er ikke nok med et honninghjerte eller en tur i tivoli.«

Hun og de andre gjorde en dyd ud af at understrege, at Syddjurs ikke er et sted, der er dårligt at være ansat.

»Vores trivsel med kollegerne indbyrdes er god, men der er pres på. Presset kommer ovenfra,« lød det samstemmende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.