Kom og hør om Syddjurs Kommune har skudt papegøjen?

Tre centrale Syddjurs spillere i projektet 'Mere Værdig Ældrepleje' indtager podiet ved borgermøde mandag aften på Det gamle posthus i Ryomgård.

Artiklens øverste billede
Er 'Mere Værdig Hjemmepleje' det store dyr i en ny Syddjurs fortælling om hjemmeplejen fremover? Bliv klogere på et borgermøde mandag på Det gamle posthus i Ryomgård. Arkivfoto

Mandag 25. maj er det muligt at blive meget klogere på, hvad der gemmer sig bag Syddjurs Kommunes nye storsatsning på ældreområdet, ’Mere Værdig Hjemmepleje’.

Er det et afgørende gennembrud for fremtidens hjemmepleje og et opgør med BUM-modellen og new public management, som har hersket på det offentlige område i årtier? Modellerne har været kritiseret for deres bureaukrati, minuttyrani, ufleksible ledelsesgange og en fratagelse af tilliden til medarbejdernes faglighed og kompetencer.

Eller er det blot gammel vin fra 1980’erne og 1990’erne på et sæt nye flasker, som nuværende ansatte hos Syddjurs Kommune har bemærket ved flere lejligheder.

Det vil tre centrale aktører fra Syddjurs Kommune give hver deres bud på til borgermødet mandag aften på Det gamle posthus i Ryomgård. De er hidkaldt af Ryomgård Distriktsråd.

De tre er Ældrechef Ingelise Juhl, Projektleder Rikke Høegh Jensen og Leder af borgerteams Wenche Maibritt Buch Halstrøm.

Borgerteams

Adresseavisen har ved flere lejligheder omtalt, at Syddjurs Kommune fra staten har modtaget midler, 19 mio. kroner over to omgange, til et projekt, hvor hovedmålet er at skabe en langt bedre hjemmepleje.

Syddjurs Kommune har ladet sig inspirere af den hollandske Buurtzorg-model, som bygger på, at sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere organiserer arbejdet i selvstyrende teams. Det sidste er nøgleordet.

Syddjurs Kommune satte tre projekter i søen i efteråret 2021. De var bygget op omkring tre selvstyrende, tværgående teams (såkaldte borgerteams) i hjemmeplejen i hhv. Hornslet, Ebeltoft og Kolind.

De tre teams har stået for al pleje, rehabilitering og sygepleje hos borgere i tre afgrænsede områder.

Hvert borgerteam har været sammensat af et hold af sygeplejersker, SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere samt en tilknyttet visitator og terapeut.

Disse fagligheder arbejder tæt sammen om hjælpen til borgerne med stor frihed til selv at tilrettelægge og justere hjælpen. Organiseringen skaber tættere relationer mellem borgere og medarbejdere, kontinuitet, tryghed og arbejdsglæde.

Politisk opbakning

Resten af 2022 skal bruges til, med erfaringerne fra de tre pilotprojekter in mente, at rulle ’Mere Værdig Hjemmepleje’ ud til hele kommunen.

Der er der fuldtonet politisk opbakning til kommer til at ske, og ingen tvivl om, at Syddjurs Byråd ser ’Mere Værdig Hjemmepleje’ som en vigtig konkurrenceparameter i forsøget på at motivere de nuværende medarbejdere og de mange nye, der skal ansættes i de kommende år.

»Vi håber mange både nuværende ældre, kommende ældre, pårørende til plejekrævende personer samt borgere, der har interesse i dette område vil være med i den efterfølgende debat om emnet,« siger Niels Skov Hansen, bestyrelsesmedlem i Ryomgård Distriktsråd, som er vært ved kaffe og kage.

Der er gratis adgang.

Mødestart klokken 19.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen