Grundsalget stak helt af i 2021 og smittede positivt af på bundlinjen

En af de afgørende årsager til, at Syddjurs Kommune økonomisk kom så flot ud af 2021 med et overskud på næsten 130 mio. kroner på det skattefinansierede område, var salget af kommunale byggegrunde, der helt løb over sine bredder.

Artiklens øverste billede
Grundsalget boomer i Syddjurs og påvirker økonomien positivt. I letbanebyen Mørke er der imidlertid ikke grunde at få i øjeblikket, og det frustrerer de lokale Mørke politikere - også en tidligere. Arkivfoto

I 2020 solgte Syddjurs Kommune 69 byggegrunde.

Det skæppede godt i kommunekassen med 44.356.450 kroner - og ejendomme for 4.921.133 kroner. Langt over det budget, der var udgangspunktet ved indgangen til 2020.

Det lød på beskedne 15 mio. kroner.

Syddjurs Kommune var helt oppe at kysse stjernerne i 2020, og sådan fortsatte det med uformindsket kraft i 2021.

Der blev sidste år solgt i alt 83 kommunale byggegrunde

»Vi har i 2021 solgt grunde for 65.247.161,71 kr. og ejendomme for 1.935.000 kr. Budgettet for indtægter fra grundsalg blev opjusteret flere gange sidste år, og den seneste opjustering var til ca. 42 millioner kr.,« kunne Christina Birkved fortælle tidligere på året.

Hun er Juridisk specialkonsulent hos Syddjurs Kommune, og hende, der har fingeren på pulsen, når det gælder om at bevare overblikket over det kommunale grundsalg og har kontakten til potentielle købere.

Altså en positiv manko i 2021 i forhold til budgettet på godt 23 mio. kroner.

Det er jo noget enhver lokalpolitiker bliver en meter højere af, og Syddjurs Byråd afveg ikke fra denne tendens på sidste uges byrådsmøde.

Tendensen fortsætter

Stor efterspørgsel efter byggegrunde ser også ud til at blive et tema i 2022. Syddjurs Kommune har på nuværende tidspunkt solgt byggegrunde for godt 17-18 mio. kr.

»Vores forventning til grundsalget er i år budgetteret til ca. 50,3 mio. kr.,« anfører Christina Birkved.

Der er i budgettet taget højde for, at den nuværende internationale krise med krigen i Ukraine som en stærk ubekendt faktor kan hæmme efterspørgslen, fordi afgørende økonomiske parametre som rente- og prisniveau kan forskubbe sig i en opadgående retning, der får potentielle købere til at stikke piben ind.

»Vi har justeret i vores budget, og det er muligt, at vi kommer til at gøre det yderligere, når vi ser, om krigen i Ukraine bliver kort- eller langvarig, og hvordan det påvirker de internationale økonomiske konjunkturer og dermed også den økonomiske situation i Danmark,« siger Christina Birkved.

16 grunde solgt

Der er i årets første fire måneder solgt 16 kommunale byggegrunde, der fordeler sig med 12 i Hornslet, to i Ebeltoft, en storparcel i Ryomgård og en storparcel i Thorsager.

Det må forventes, at tempoet yderligere forstærkes, når nye udstykninger af villagrunde i Kolind, Vrinners, Ryomgård og Rønde snart kommer i udbud.

Hertil kommer flere private udstykninger.

Hvorfor har man ikke sat det kommunale areal på Trælgårdsvej i spil, et areal, der har været i kommunens besiddelse i mange år?

Flemming Hansen i Byrådets spørgetid

Hvad med Mørke?

Adresseavisen har i flere artikler belyst situationen med byggegrunde i Mørke eller mangel på samme, hvor udbuddet lige nu er nul, så den efterspørgsel, der måtte være, ikke kan opfyldes.

Det har frustreret flere politikere, som bor i 8541 Mørke.

Også det tidligere byrådsmedlem Flemming Hansen (Venstre og Liberal Alliance).

Han er netop blevet nyvalgt til Mørke Distriktsråd, og det var i den egenskab, at han dukkede op på byrådsmødet for i spørgetiden at bede Byrådet forklare sig om de manglende byggegrunde i hjembyen.

Flemming Hansen stillede fire spørgsmål:

  • Hvad sker der med udstykning af grunde til parcelhusbyggeri i Mørke?
  • Hvorfor har man ikke sat det kommunale areal på Trælgårdsvej i spil, et areal, der har været i kommunens besiddelse i mange år?
  • Hvorfor hører landmanden, som har tilbudt salg af arealet som grænser op til Banevænget og ligger ved af omtalte kommunale jordstykke, ikke fra kommunen?
  • Hvorfor har samme landmand ikke hørt svar om arealet på hjørnet af Ebeltoftvej og Dagstrupvej - som han har tilbudt i samme omgang?

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) lovede Flemming Hansen et svar.

Deadline for et svar, der er stillet i Byrådets spørgetid, er fem hverdage, så onsdag-torsdag i denne uge skal Flemming Hansen kigge ekstra godt i sin mailboks.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen