Naturpleje: Der er langt om længe kommet græssende køer på heden i Pindstrup

Det hegnede område bag Pindstruphallen ud mod Storegade har nu fået par et længe ventede græssere, der skal gøre området lækkert nok til, at blomster og sjældne sommerfugle atter får lyst til at kigge forbi.

Artiklens øverste billede
Syddjurs Kommune håber med naturplejeprojektet i Pindstrup at skabe grundlaget for genkomsten af den smukke klitperlemorsommerfugl. Arkivfoto

I 2019 etablerede Syddjurs Kommune et naturplejeprojekt på heden bag Pindstruphallen ved Storegade.

Et projekt, der skal styrkebiodiversiteten i området.

»Formålet er, at vi gennem naturplejen fremmer blomster, og gør arealet optimalt for nogle af de sjældne sommerfugle, der tidligere er observeret her. Arealet rummer en masse urter som er nektarplanter for disse,« forklarede Afdelingsleder Henrik Scharling Bernberg, Plan, Udvikling og Natur, Syddjurs Kommune, sidste år til Adresseavisen.

Hegningen af heden i Pindstrup var dengang netop blevet færdig. Ligesom der var lagt vand ind og tilkoblet drikkekop.

»Nu mangler vi bare hestene. Vi søger derfor med lys og lygte efter et par robuste småheste, som kan græsse området. Så snart der falder en aftale med en dyreholder på plads, kommer der heste på heden. I de kommende uger vil vi søge mere aktivt, så der snarest kan komme dyr på,« lovede afdelingslederen.

Køer i stedet

Trods en intens eftersøgning hos interesserede hesteejere, lykkedes det ikke at få hul på bylden.

Nu er der så i stedet kommet to græsende køer på arealet, og de ser ud til at trives med jobbet. Siden vil der også komme kalve fra køerne, så man ligefrem kommer til at tale om en flok, når der bliver mange nok.

Der bliver opsat skilte med bl.a. forbud mod løse hunde og fodring af dyrene.

Syddjurs Kommune oplyser på en forespørgsel fra Adresseavisen, at aftalen med ejeren af kvæget er femårig. Aftalen kan opsiges af begge parter med tre måneders varsel.

Der opsættes ingen læskure i første omgang, fordi der er tale om en robust kvægrace, oplyser man hos Syddjurs Kommune.

Naturperle

Hedeområdet blev fremhævet, da daværende borgmester Ole Bollesen (S)i oktober 2020 inviterede på morgengåtur i Pindstrup sammen med det lokale distriktsråd.

»Heden rummer en rigtig god natur med mange spændende urter i form af blomster,og der er tidligere registreret klitperlemorsommerfugl, og derudover er der også registreret brun pletvinge og foranderlig blåfugl. Klitperlemorsommerfugl har dog ikke været set på heden siden 2018,« stod der dengang at læse i borgmesterens notat til morgengåturen.

Så nu er det op til køerne og de kommende kalve at skabe det naturmæssige grundlag for at få klitperlemorsommerfuglene tilbage igen og bibeholde de øvrige sommerfugle på heden.

I Danmark er klitperlemorsommerfuglene mest udbredt i Jylland på de sandede heder og klitter.

Larvens værtsplante er Hundeviol. Den flyver fra midt juni til begyndelsen af august.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen