Er der egentlig en plan for byen - eller hvad?

En walk and talk giver syn for sagen, mener Michael Stegger Jensen, som onsdag flyttede sit borgmesterkontor til Hornslet.

Artiklens øverste billede
Ilse Olsen spurgte borgmesteren, hvad han og de andre politikere i byrådet egentlig forestiller sig, når det kommer til ældreboliger i Hornslet. Foto: Anne Frank Henriksen

Udflytningen af borgmesterkontroet gik denne måned til Hornslet. Som de andre fulgte goså denne dag en fast skabelon med virksomhedsbesøg, møde med foreninger, åbent kontor og så selvfølgelig gåturen.

Adresseavisen gik med og måtte konstatere, at borgmesterens charmeture til kommunens byer ikke kun er konfetti, men potentielt faktisk kan mindske afstanden mellem de hellige haller i Ebeltoft og kommunens borgere.

Ruten var planlagt af Distriktsrådet, som udgjorde en pæn del af de fremmødte. Det samme gjorde byrådspolitikere. Dem, som man kan kalde helt almindelige borgere, var der ikke mange af. Den fordeling kunne jo i sig selv sætte endnu mere fut under konfettirøret, da det er nærliggende at antage, at både rådsmedlemmer og byrødder allerede ved, hvad der rører sig, og hvor problemerne er. Men, på trods af undertal, så kom de helt almindelige borgere dog til orde og lavede flere relevante indspark på borgmesterens round about.

Vi er meget bevidste om udfordringerne lige her, og da det er vigtigt for os at lytte til borgerne, har vi netop besluttet at indkalde til et møde 9. juni, så vi kan høre alles indspark til fremtidens Møllested.

Michael Stegger Jensen, borgmester, Syddjurs

En by i udvikling

»Det er nærmest, som om Hornslet er ved at vokse sig større end Hornslet,« filosoferede en af de borgere, der var mødt op ved Bykontoret på Tingvej, hvorfra turen rundt i byen startede. Bykontoret er centrum for Hornslet i Udvikling, som jo på en gang er både det lyksalige og det forbandede ved byen. Udvikling er godt, men det går stærkt i Hornslet, og det er svært at følge med.

En af dem, der fulgte med på turen, var Jeanett Kampff, som slet ikke kan følge med al den udvikling.

»Det er fint at komme med på turen her, for jeg ved ikke noget om alle de projekter, der er i gang. Os, der bare bor her, vi ved ikke noget. De snakker hele tiden byudvikling og også det der ’Hornslet i Udvikling’, men hvad er det? Hvem er det? Er der overhovedet en plan for byen, eller hvad?« Borgmesteren hørte ikke spørgsmålet, men da han blev præsenteret for det senere, svarede han:

»Ja, det er der, i hvert fald for Hornslet Vest. Og så arbejder vi jo for, at der skal laves helhedsplaner for alle byer i kommunen, så vi undgår at stå i samme situation andre steder, som vi gør lige nu her i Hornslet.«

Mangeårig byrådsmedlem og Hornsletborger siden 1980 Jan Fischer (S), som også var med på gåturen, mener dog ikke, at situationen med boom af tilflyttere og deraf bl.a. manglende institutioner og byggegrunde kunne være forudset.

Ældreboliger

Efter et stop ved hallen og en snak om ny udskoling og høj latter over Steggers erindringer om lidt for mange tabte fodboldkampe på netop de baner, fortsatte flokken til den grønne kile Møllestedet. Her ligger der allerede en lokalplan for nyt byggeri, men i det skitserede projekt indgår ikke ældreboliger. Det faktum benyttede Ilse Olsen til at stille et helt konkret spørgsmål.

»Hvad vil I politikere med os ældre? Synes I, vi skal have lov at kunne blive boende her i byen, hvor der er adgang til indkøb og transport, eller vil I have os ud i Vest eller andre yderområder?«

Jan Fischer tog igen ordet og svarede, at hele byrådet er opmærksom på, at der mangler ældreboliger. Ikke kun i Hornslet, men i hele kommunen.

»Og udbyderne står klar. Der er masser, der gerne vil bygge boligerne. Vi skal bare finde grundene til dem.«

Men Distriktsrådets turguide, Ida Uhrenholt, ville gerne have snakken tilbage til Hornslet.

»Vi håber, I vil forholde jer politisk til den her lokalplan og ikke lade det være en udelukkende administrativ beslutning, sådan som jeres forvaltning fortæller os, at det bliver. Vi beder jer om, at I forholder jer til det her område og vurderer om den relative gamle lokalplan, i forhold til den udvikling byen gennemgår, skal justeres. Både i forhold til ældreboliger, men også i forhold til for eksempel trafikforhold, biodiversitet m.m.«

»Vi står jo lige nu på et smukt sted, og det er dejligt at fornemme stedet, som vi tager beslutninger om. Vi er meget bevidste om udfordringerne lige her, og da det er vigtigt for os at lytte til borgerne, så har vi netop belsuttet at indkalde til et møde 9. juni fra kl. 13-15, så vi kan høre alles indspark til fremtidens Møllested,« forklarede Michael Stegger Jensen.

Dårlig sagsbehandling

Distriktsrådet havde som skrevet på forhånd lagt ruten, og ved hvert stop havde de forberedt et oplæg omkring de udfordringer, der findes rundt omkring i Hornslet, som er kommunens anden største, men hurtigst voksende by.

Næste stop var krydset mellem Rodskovvej og Rosenholmvej, hvor lys, oversigtsforhold og uhensigtsmæssige helleanlæg blev vendt.

Ida Uhrenholt fortæller, at det nærmest er fuldtidsarbejde at sidde i Distriktsrådet, og at meget af tiden går med at kommunikere med kommunen og forvaltningen, men at især det sidste halter.

»Det er ret meget op ad bakke. Forvaltningen svarer ret ofte sent eller slet ikke, så vi håber selvfølgelig, at vi med sådan en tur her og med de ting, vi sætter på dagsordenen, kan påvirke politikerne til at få fokus på problemstillingerne, så de ikke drukner på embedsmændenes skriveborde. Derfor er det ret fedt, at så mange politikere er mødt op i dag.«

Oplevelsen med manglende svar fra forvaltningen kender Vivi Jakobsen også til. Hun benyttede lejligheden til at kigge forbi borgmesterens åbne kontor tidligere på dagen for at gøre ham opmærksom på en sag, der har fået helt ’kafkaske’ dimensioner.

»Det er tre og et halvt år siden, at mine forældre søgte om en ændring i lokalplanen for deres ejendom. Tre og et halvt år! Igen og igen oplever vi, at sagen strander i forvaltningen, eller at den bliver udskudt i udvalget. Nu er den på dagsordenen igen onsdag 12. maj, og hvis den igen skydes til hjørne, som den administrative medarbejder plejer at kalde det, når han en sjælden gang svarer, så går vi til pressen. Det var dét, jeg sagde til borgmesteren tidligere i dag, og nu også til de andre politikere her på turen.«

Turen sluttede ved Rosenholm Ridecenter, som netop har fået at vide, at de kan blive, hvor de er, til der findes en permanent løsning, og herefter takkede Michael Stegger Jensen af:

»Det blev en længere gåtur, der trak lidt ud, men tak for alles bidrag. Der er nok at tage fat på. Jeg laver en samlet beskrivelse af de ting, der er sket gennem hele dagen til min byrådskolleger og de udfordringer, der er blevet peget på. Uanset, så får jeg meget ud af at komme ud og se tingene med mine egne øjne.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.