Det nye byråd savner mod til at bryde hyggetyranniet og diskutere afgørende spørgsmål om kommunens fremtid

Artiklens øverste billede

»Det går strygende i Syddjurs. Kommunens største virksomhed, Syddjurs Kommune, kunne i 2021 notere et økonomisk overskud på ca. 129 mio. kr. En forbedring på ca. 50 mio. kr. i forhold til det oprindeligt budgetlagte.


Der bliver solgt kommunale grunde som aldrig set tidligere i historien. Det er en af hovedforklaringerne bag det store overskud.

Kommunens kassebeholdning har passeret de 300 mio. kr.

Problemet er bare, at politikerne kan kigge langt efter at få lov til at udnytte det råderum, der er i økonomien.

Regeringen har meldt ud, at landets samlede økonomiske situation efter tiden med corona og nu krigen i Ukraine ikke er til, at kommunerne bare kan skeje ud, øge serviceniveauet betragteligt og sætte anlægsprojekter i søen i større målestok.

Det kom nu ikke til udtryk på sidste uges byrådsmøde, der tangerede det gabende kedelige og reelt var tømt for politisk indhold.

Det må kunne gribes anderledes an. Byrådsmødet startede flot med et forslag fra samtlige partier om at kigge det kommunale bureaukrati nærmere efter i sømmene. Er der en rigiditet i måden opgaver løses på som der med fordel kan ændres på?

Ambitionen er honet, så god arbejdslyst.

Måske skal en del af ambitionen handle om at gøre byrådsmøderne dynamiske, så sager, der er klappet af i udvalgene og er blottet for politisk indhold får en lynhurtig tur i byrådssalen uden, at en udvalgsformand skal læse kønsløst op fra en dagsordenstekst som er velkendt af alle, og som efterfølgende får udvalgsmedlemmer til at rejse sig og forklare, at de også er helt enige. Gab!

Det er fint med en ordførerrunde om sidste års regnskab, men når samtlige siger stort set det samme, er det til grin, som vi oplevede det forleden. Kunne ordførerne ikke på forhånd have aftalt, at de ville komme med oplæg til en politisk diskussion om kommunens fremtidige økonomi? Det havde der været mere perspektiv i.

Det er fint med en ordførerrunde om sidste års regnskab, men når samtlige siger stort set det samme, er det til grin, som vi oplevede det forleden.

Den politiske diskussion kom først under gennemgangen af kassebeholdningens status, hvor Venstres Claus Wistoft kritiserede ’de røde’ for at ville bruge penge til flere varme hænder.

Men der er ikke arbejdskraft at få, bemærkede Wistoft, så fremover skal kommunal velfærdspolitik tænkes helt anderledes. Her kom der for første gang politiske perspektiver på bordet, som var en diskussion værd, men den stoppede allerede, før den kom i gang. Den kommer selvfølgelig op igen under de kommende budgetforhandlinger, men den er jo et tema i sig selv og bør løftes op i det åbne rum på et af de kommende byrådsmøder.

Efter fire byrådsmøder er de principielle politiske diskussioner ikke lettet en tøddel. 

Hvem tager udfordringen op?

Det kan ethvert byrådsmedlem gøre i henhold til Styrelsesloven?

Efter fire byrådsmøder er de principielle politiske diskussioner ikke lettet en tøddel.

Det er ikke en foreningsbestyrelse, der er samlet, men 27 politikere, som skal findes fælles fodslag.

Det kræver imidlertid, at der bliver åbnet for de politiske sluser.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen