Arbejdsgruppe lægger forslag frem for politikerne - og driftsorganisation for nyt fritids- og kulturcenter skal på plads

Arbejdsgruppe præsenterer forslag for politikerne til september til, hvordan fremtidens foreningsliv kan integreres i det snart færdigbyggede fritids- og kulturcenter ved Midtdjurshallen eller i andre bygninger i Ryomgård.

Artiklens øverste billede
Den nuværende multihal får snart en nabo, når det nye fritids- og kulturcenter indvies 14. juli. Arkivfoto

Byggeriet af et nyt kultur-og fritidscenter i Ryomgård ved IF Midtdjurs klubhus og Midtdjurshallen på i alt 756,4 kvadratmeter var planlagt klar til indvielse 14. juli, men grundet materialer i restordre bliver indvielsen først efter sommerferien i slutningen af august - starten af september.

Det er IF Midtdjurs som er bygherre og lokale Gerstrøm Entreprenør A/S, Ryomgård, som har ansvaret for at opføre byggeriet.

Det gamle byråd nikkede i efteråret ja til at stille en samlet lånegaranti på 6,1 millioner kroner til opførelsen af det nye fritids- og kulturcenter, der bl.a. betød en delvis nedrivning af dele af det eksisterende klubhus for at give plads til de nye lokaler.

Fase-2 udvalg

I efteråret inviterede Syddjurs Kommune borgerne i Ryomgård til et såkaldt visionsmøde efter pålæg fra det tidligere PUK-udvalg med Riber Hog Anthonsen (V) som udvalgsformand.

Udvalget foreslog, at der parallelt med byggeriet kom gang i tankerne om, hvad der kunne puttes yderligere i fritids- og kulturcentret af drift, fordi man i udvalget var usikre på, at der ville være tilstrækkelig med økonomi til at betale den månedlige husleje, når fritids- og kulturcentret stod klar til brug.

Administrationen har siden Udvalgets (PUK-udvalget, red.) beslutning holdt en række møder med lokale aktører om et fase 2-byggeri. Dette arbejde forventes afrapporteret til Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget umiddelbart efter sommerferien, jeg håber på en behandling på udvalgets møde i september.

Kultur- og borgerchef Ole Wolf

Visionsmødet på Marienhoffskolen var ikke just velbesøgt, men det lykkedes trods alt at få nedsat en arbejdsgruppe, et såkaldt Fase-2 udvalg, med repræsentanter fra foreninger, kirke, distriktsråd og borgere.

Når der er et Fase-2 udvalg, er der nok også en Fase-1? Korrekt set. Fase-1 er i Syddjurs Kommunes optik selve byggeriet af fritids- og kulturcentret.

Arbejdsgruppen, som blev nedsat efter visionsmødet, har i dette forår i brede termer diskuteret mulighederne for nye fællesskaber Ryomgård, og hvor de med fordel kan placeres: Ringparken? Marienhoffskolen? Fritids- og kulturcentret?

Gruppen er stille og roligt i forløbet blevet mindre og mindre. For nuværende er de faste mødedeltagere Niels Skov Hansen, Ryomgård Distriktsråd, Stefan Kalmar, Ryomgård Rollespil, Bo Hougaard, formand for IF Midtdtjurs Badminton og Dan E. Föh.

Hans Münter, Menighedsrådet, har også deltaget i enkelte møder.

Kultur- og borgerchef Ole Wolf, Syddjurs Kommune, sidder ved bordenden, og han siger om tidsplanen for arbejdsgruppens arbejde:

»Administrationen har siden Udvalgets (PUK-udvalget, red.) beslutning holdt en række møder med lokale aktører om et fase 2-byggeri. Dette arbejde forventes afrapporteret til Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget umiddelbart efter sommerferien, jeg håber på en behandling på udvalgets møde i september.«

Ny driftsorganisation

PUK-udvalget henstillede også til i efteråret 2021 i forbindelse med lånegarantien på 6,1 mio. kroner til IF Midtdjurs, at »der snarest muligt og senest efter anlæggets opførelse skabes en særskilt og driftssikker organisation adskilt fra idrætsforeningen med det sigte at skabe overskuelig økonomi omkring det samlede center.«

Samme model som de øvrige selvejende haller og idrætscentre i Syddjurs drives efter. For eksempel er det ikke TRIF, der driver Rønde Idrætscenter, men en forening, ’Rønde Idrætscenter’, som på generalforsamlinger vælger en syv mand stor bestyrelse med bred repræsentation fra Rønde by og opland. Bestyrelsen ansætter centerlederen og har det overordnede ansvar for driften.

TRIF kan på denne måde koncentrere sig om det sportslige og har intet med driften at Rønde Idrætscenter at gøre. Der er vandtætte skodder.

»Jeg er helt sikker på, at IF Midtdjurs er bekendt med den politiske beslutning om at anbefale at skabe en organisation adskilt fra idrætsforeningen senest efter anlæggets opførelse. Jeg kan ikke svare på, om IF Midtdjurs har udarbejdet en køreplan for dette, det må være op til dem at svare på,« siger Ole Wolf.

Kultur- og borgerchefen har løbende nævnt det overfor IF Midtdjurs ved de møder og samtaler, han har haft med foreningen.

»Det er naturligvis min opgave som embedsmand at følge op på de beslutninger som træffes politisk, at de bliver gennemført. Det er ikke lige sikkert, at en ny driftsorganisation vil være på plads, når byggeriet af det nye fritids- og kulturcenter er indviet og står klar til brug. Det vil måske være mere oplagt, at den nye driftsorganisation er parat til at tage over, når et nyt kalenderår begynder,« siger Ole Wolf.

Kultur- og borgerchefen forventer, at de mange ting, der skal afklares rent juridisk og økonomisk i denne forbindelse, bliver endevendt i efteråret.

»Jeg vil følge op på det og orientere Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget,« fastslår han.

Aftale på plads

Inden det nye fritids- og kulturcenter kan tages i brug, skal en række aftaler signeres.

Det gælder en aftale mellem Syddjurs Kommune og IF Midtdjurs, der forpligter sidstnævnte på, at der gennemføres kulturarrangementer i det lokale i det nye byggeri, som Ryomgård Distriktsråd får til rådighed.

Aftalen skal sikre, at det tilskud til såkaldte kulturaktiviteter, som PUK-udvalget bevilgede i efteråret 2021 , bliver brugt efter hensigten og sikrer Distriktsrådets tilstedværelse i det 78,4 m² store lokale.

Bevillingen på 619.761 kr. er reelt en skjult anlægsbevilling til det samlede byggeri. Den skal ses som en håndsrækning, fordi Ryomgård Distriktsråd ikke vil kunne betale en årlig husleje ud af sit beskedne budget. Den kommunale investering afskrives over en årække med denne konstruktion.

»Der er lavet en aftale, som både Syddjurs Kommune og IF Midtdjurs er enige om at underskrive,« siger Ole Wolf.

Øvrige aftaler, der er undervejs:

1. En aftale mellem IF Midtdjurs og Ryomgård Distriktsråd, der konkret fastlægger vilkårene for Distriktsrådet muligheder og pligter i forhold til hverdagen i centret.

2. En aftale, der er omfattet af Virksomhedsoverdragelsesloven, mellem IF Midtdjurs og Marienhoffskolen. Førstnævnte overtager driften af skolens madbod, så eleverne fremover skal bespises i lokaler i fritids- og kulturcentret. I forbindelse med en virksomhedsoverdragelse følger medarbejderne automatisk med virksomheden over til den nye indehaver på samme ansættelsesvilkår som før virksomhedsoverdragelsen. Marienhoffskolen har for nuværende to medarbejdere tilknyttet skolens madbod som følger med.

Da IF Midtdjurs i 2012 overtog driften af Midtdjurshallen fra Syddjurs Kommune, og hallen fik status af selvejende hal, skete det på samme måde også i henhold til Virksomhedsoverdragelsesloven, så IF Midtdjurs overtog den daværende halinspektør. Vedkommende blev imidlertid opsagt umiddelbart efter, at virksomhedsoverdragelsen var blevet en realitet.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.