Det gode liv - politikerne glemmer, at vi lever på to etager

Artiklens øverste billede

Byråd klar med vision for Syddjurs’ fremtid,’ lyder overskriften i en pressemeddelelse fra Syddjurs Kommune i anledning af Syddjurs Kommunes nye Vision og udviklingsstrategi ’Sammen om det gode liv’.

Den nye vision og udviklingsstrategi er fyldt med retning og ambitioner og er den samlende ramme for kommunens udvikling i et 12-årigt perspektiv frem mod 2034, lyder det videre.

Men politikerne skal holde sig fra de mysterier i et menneskeliv, som fornuften ikke kan forklare.

Javel, ja.

Men kan et byråd sikre det enkelte menneske det gode liv med en lidt luftig strategi?

Er det i det hele taget et byråds opgave at sikre det gode liv?

Javist, kan Byrådet levere nogle rammer, der kan være med til at gøre livet mere tåleligt for det enkelte menneske, men det er at gå forkert i byen, når samme Byråd prædiker ’Sammen om det gode liv’.

Er det i det hele taget et byråds opgave at sikre det gode liv? 

Vi mennesker lever altid på to etager samtidig, har digteren Søren Ulrik Thomsen fint forklaret det i flere omgange, bl.a. i Information 23. juni 2006:

»På den ene etage befinder sig de specifikke, samfundsmæssige vilkår, som vi kan og skal forbedre ved hjælp af politik og fornuft; og på den anden etage findes de vilkår, mennesket altid har levet på og ikke kan ændre, men som vi ikke desto mindre er nødt til at forholde os til: Vi bliver forelskede, forladt, vi skal dø, vi fødes. Det er mysterier, som fornuften ikke kan forklare. Men det er vigtigt, at de to niveauer ikke sammenblandes.«

I ’Sammen om det gode liv’ sammenblandes de to etager, og derfor kører politikerne ud ad en forkert tangent i et sikkert ærligt forsøg på at engagere dig og mig og andre borgere i kommunen, men sammenblandingen gør det umuligt.

På sidste uges byrådsmøde blev ’Sammen om det gode liv’ sendt i høring, men uden et ord om, at Byrådet samme dag fik gennemgået kommunens såkaldte Sundhedsprofil.

I Region Midtjylland gennemføres hvert 4. år spørgeskemaundersøgelsen ’Hvordan har du det?’.

Sundhedsprofilen belyser sundhed, sygdom og trivsel blandt borgere over 16 år i regionen og beskriver således forekomsten og fordelingen af sundhed og sygelighed i den voksne befolkning og gør samtidig det muligt at følge udviklingen over tid.

Profilen tegner et lidt andet af billede end ’Sammen om det gode liv’: Stigende ensomhed, overvægt og livsstilssygdomme.

Paradoksalt er antallet af overvægtige steget i Syddjurs over en tiårig periode samtidig med, at kommunens borgere har fulgt Kostpyramidens råd til den gode mad?

Hvis politikerne vil tage fat på den etage, hvor det er muligt at hjælpe det enkelte menneske til at få en forbedret hverdag rent fysisk, så ja.

Men politikerne skal holde sig fra de mysterier i et menneskeliv, som fornuften ikke kan forklare.

Syddjurs er intet i sig selv andet end summen af de individer, der bebor kommunen, men problemet opstår, når politikerne tror, de skal være samfundskonstruktører og planlægge fremtiden i detaljer.

Tag i stedet udgangspunkt i de konkrete problemer, som kan aflæses i Sundhedsprofilen og forsøg at finde de bedste løsninger hen ad vejen. Lad være med at dekonstruere virkeligheden. Brug i stedet snusfornuften.

Gør gode tider bedre?

Nej, det er bedre, vi får det godt.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.