Putins vanvid

Artiklens øverste billede

Finansminister Nicolai Wammen har som repræsentant for regeringen indgået den årlige økonomiaftale med kommunernes organisation, Kommunernes Landsforening, om rammerne for de 98 kommuners Budget 2023.

Ikke overraskende sidder kommunerne ikke tilbage og jubler.

Kommuneøkonomien udgør en stor del af den samlede finanspolitik for nationen, og derfor er der ikke frit valg på alle hylder.

I en situation, hvor den nationale økonomi er overophedet og for første gang i en årrække ramt af betydelige prisstigninger, inflation kaldet, har finansministeren en nødvendig interesse i at fare frem med list og lempe.

Verdens tilstand blev med et slag ændret i februar, da Rusland lod sablerne rasle mod Ukraine, og lige nu ser det ikke ud til, at der bliver en snarlig slutning på krigens vanvittige rædsler.

Det har påvirket verdensøkonomien og vil fortsat gøre det fremover.

Det får konsekvenser for Syddjurs, hvor borgmester Michael Stegger Jensen kan ane svære forhandlinger efter sommerferien, når han mødes med Byrådet og skal lægge budget.

Sidste år skinnede solen på Syddjurs, der blev begunstiget økonomisk af både den såkaldte Midtvejsregulering og Udligningsreformen.

Et af pejlemærkerne er en robust, gennemsnitlig kassebeholdning på 280 mio. kr.  En regning fra staten på 50 mio. kroner vil indlysende udfordre dette pejlemærke.

Sådan bliver det ikke i år. Tværtimod kan Syddjurs forvente at skulle betale penge til staten i et omfang på 50 mio. kroner, hvis man skal tro på beregninger som NB Økonomi har lavet.

En midtvejsregulering på 50 mio. kr. vil være en svær størrelse for Syddjurs Kommune at finansiere. Den er jo ikke indeholdt i det lagte budget for i år.

Midtvejsreguleringen er imidlertid også et udtryk for, at staten generelt har overvurderet de kommunale udgifter til overførselsudgifter, fordi konjunkturerne og dermed særligt beskæftigelsen og ledigheden har udviklet sig væsentligt bedre end forventet.

Det er også tilfældet i Syddjurs.

En Midtvejsregulering på 50 mio. kroner vil alt andet lige være en bitter pille at sluge og påvirke kommunekassen i negativ retning.

Syddjurs Byråd har i dette forår revideret sin økonomiske politik og pejlemærkerne i den.

Et af pejlemærkerne er en robust, gennemsnitlig kassebeholdning på 280 mio. kr.

En regning fra staten på 50 mio. kroner vil indlysende udfordre dette pejlemærke.

Hertil kommer, at byrådets erklærede ambitioner om at skrue op for anlægsinvesteringerne, så der blev investeret mere end blot hvad demografien (tilflytning, alderssammensætning mv.) tilsiger, heller ikke kan opfyldes. Inflationen har tvunget kommunen til at ombudgettere allerede planlagte anlæg, som man kan læse om i denne avis (Flytning af STU fra Følle til Mørke).

I forvejen har Byrådet blandet blod på, at kommunens Team Ejendomme afdelingschef kan regne med et antal millioner til at renovere den nuværende bygningsmasse for, så der ikke på skoler mv. kommer trælse og dyre efterregninger.

Både på service og anlæg skal borgerne i Syddjurs ikke forvente, at der bliver meget at slå til søren med.

Da det nye Byråd tiltrådte ved årsskiftet, tegnede det til, at den robuste Syddjurs økonomi kunne gøres endnu mere robust.

Det har en autokrat i Rusland vendt helt op og ned på.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.