Færre unge uden job og uddannelse - men flere syge

Langt de fleste midtjyske unge (16-29 årige) klarer sig godt, og gruppen af unge, der står uden for både arbejdsmarked og uddannelse er blevet mindre. Men en stor gruppe unge mangler fortsat hjælp, viser dugfrisk analyse.

Artiklens øverste billede
Antallet af unge i Region Midtjylland, der ikke har et job eller ikke er i uddannelse, er gået ned. Til gengæld er flere blevet syge. Arkivfoto: Johnny Frederiksen/EB

23.055 unge midtjyder mellem 16 og 29 år er hverken i job eller uddannelse (2021-tal).

Tallet er faldet, og flertallet klarer sig godt viser ny rapport, men den indeholder også dårligt nyt.

De resterende har nemlig længere vej til job og uddannelse, flere bliver sygemeldte og den svageste gruppe er konstant, viser en analyse, Region Midtjylland har fået lavet af Marselisborg Consulting.

Analysen viser, at antallet af unge på offentlig forsørgelse i regionen fra 2014-2021 er faldet fra 24.593 til 23.055, hvilket svarer til et fald på 6 pct.

Samtidig er der dog sket en stigning blandt sygemeldte unge på 20 pct. ligesom andelen af såkaldt aktivitetsparate unge, der er gruppen længst væk fra arbejdsmarkedet, ikke ser ud til at ændre sig over tid.

»Analysen viser, at alt for mange unge fortsat mistrives, og at en for stor gruppe står uden for fællesskabet. Derfor er der brug for at skabe en tidligere og forebyggende indsats, hvor vi hjælper de unge allerede i grundskolen, og hvor vi etablerer samarbejde på tværs af kommuner, skoler og erhvervsliv,« udtaler regionsrådsformand, Anders Kühnau (S) i en kommentar til analysen.

Sammensat gruppe

Analysen af unge i Region i Midtjylland sætter spot på, hvem de unge, der er på overførselsindkomst er på baggrund af deres socioøkonomiske og uddannelsesmæssige forhold – og den peger på, at der er tale om unge med meget forskelligartede udfordringer.

Den største gruppe af unge på offentlig forsørgelse er unge på uddannelseshjælp (8.234 fuldtidspersoner).

Unge på uddannelseshjælp dækker over tre kategorier: ’Åbenlyst uddannelsesparate’, ’uddannelsesparate’ og ’aktivitetsparate’.

Sidstnævnte udgør den største gruppe (5.714).

Disse unge har komplekse problemer af fx faglig, social eller helbredsmæssig karakter og har behov en mere omfattende indsats. Analysen viser ligeledes, at antallet af unge i denne gruppe har været stort set konstant over en periode på syv år.

Ikke på kommuneniveau

Adresseavisen har spurgt hos Region Midtjylland om analysen kan koges ned på kommuneniveau. Det er imidlertid ikke muligt.

»Vi opererer i rapporten med enhederne Region, og de to arbejdskraftsoplande svarende til RAR ØST og RAR Vest. Så vi kan ikke koge data ned på kommuneniveau,« forklarer Kontorchef Henrik Lodberg, Uddannelse i Region Midtjylland.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.