Kære Børge Nielsen og andre Syddjurs borgere - Nu kan I stille forslag direkte til Byrådet

Syddjurs Kommune har nu fundet den IT-løsning som giver borgerne mulighed for at deltage direkte i demokratiet ved at stille såkaldte digitale borgerforslag til Byrådet.

Artiklens øverste billede
Kræv det umulige«, lød det i 1968 i Paris. »Mangel på fantasi er ikke at have fantasi til at se, hvad man mangler«. Med muligheden for at stille digitale borgerforslag har Syddjurs Borgerne godt nok fået en ny platform, men det er fortsat de folkevalgte byrådspolitikere, der beslutter i den sidste ende.

Det gamle Byråd afsluttede sine fire år med i enstemmighed at nikke ja til tre dagsordener, der under et fortjener betegnelsen ’En udvidelse af lokaldemokratiet’ - eller i hvert fald et forsøg derpå.

1. En toårig forsøgsordning med digitale borgerforslag.

2. Ansættelse af en borgerrådgiver.

3. En whistleblowerordning, der er lovpligtig.

Punkt 2 og 3 er allerede effektueret, mens mulighederne for, at Hr. og Fru Andersen kan sidde foran deres PC og stille forslag

Borgerrådgiveren hedder Sofie Henriksen, 30, og startede 1. april 2022. Hun refererer direkte til Byrådet og er uafhængig af kommunens embedsmænd. I stedet for borgerrådgiver var det mere oplagt at kalde hende borgernes ombudsmand.

Whistleblowerordningen sikrer nu alle kommunalt ansatte – med flere – anonymt kan indberette hændelser via en uafhængig kanal.

Foreslå det umulige

Det repræsentative demokrati kalder vi det, når borgere vælger politikere til at lovgive for sig.

Men nu er det også blevet muligt for Hr. og Fru Sørensen at sidde derhjemme i stuen sammen med naboer, venner og bekendte og stille forslag direkte til politikerne i Byrådet.

Det kan være om alt, hvad der falder en ind. Det kan være bedre trafiksikkerhed på en vejstrækning, et ny fortorv eller en støjrmur på en vejstræning, hvor bilerne buldrer afsted.

Syddjurs Kommune er langt om længe kommet på plads med den IT-løsning, som skal gøre det muligt for borgere at fremsætte forslag til politisk behandling i Byrådet.

Den nye ordning giver borgere over 15 år med bopæl i kommunen mulighed for at oprette og stemme på borgerforslag efter login med NemID eller MitID. Når et forslag har fået 500 stemmer, vil det blive behandlet af Byrådet.

Når et forslag skal behandles af Byrådet, kontakter en kommunal embedsmand forslagsstilleren og hjælper med at få forslaget fremlagt til politisk behandling i dagsordenssystemet.

Embedsvæket hjælper også med at vurdere, om forslaget er indenfor rammerne af, hvad forslagene kan handle om. For eksempel må et forslag ikke have været behandlet af Byrådet inden for de seneste fire år, oplyser Syddjurs Kommune.

Ilt til demokratiet

Mange andre kommuner har allerede givet deres borgere mulighed for at stille forslag til politikerne digitalt, at ’ilte’ den politiske debat, kan man sige.

Mange kender borgerforslag fra Folketinget, hvor alle borgere kan stille et forslag og få det behandlet, hvis der indsamles 50.000 underskrifter.

Ude i kommunerne skal der ikke skaffes underskrifter i fysisk forstand. Kun opbakning fra andre Andersen’er og Petersen’er digitalt.

Set i lyset af den pauvre opbakning til det netop afviklede kommunalvalg, hvor kun lige over 70 procent af vælgerne i Syddjurs afgav deres stemme, er alt, hvad der kan fremme mulighederne for at deltage aktivt i lokaldemokratiet velgørende, mener Syddjurs Byråd.

Kritikere vil hævde, at mange borgere i forvejen har masser af kanaler til at komme i kontakt med de 27 byrådspolitikere i forvejen, så digitale borgerforslag er mere sminke end reelt indhold.

Indtil videre er det ikke mange borgerforslag i de kommuner, der har indført ordningen, som har fået lokalpolitikernes opbakning. De er jo fortsat stopklodsen, så hvis borgerforslag skal være med til at mindske kløften mellem borgere og kommune, så har det ikke virket efter hensigten.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.