Blus på alle lamper i Syddjurs

Voksende børnetal og stigende alder blandt dagplejere betyder, at de midtjyske kommuner får brug for knap 1.300 nye dagplejere, ifølge FOA. I Syddjurs kan Dagtilbudslederen nikke genkendende til problematikken.

Artiklens øverste billede
»I øjeblikket har vi udfordringer med kapaciteten, især netop for de 0-2 årige, hvor Dagplejen er en del af kapaciteten,« siger Dagtilbudsleder i Syddjurs, Kenneth Enrico Petersen.

Behovet for dagplejere kommer til at stige meget de næste år.

Frem mod 2030 vil der i Region Midtjylland komme til at mangle 1.265 dagplejere. Det har FOA regnet sig frem til.

Dette skyldes en kombination af, at mange dagplejere nærmer sig pensionsalderen samtidig med, at der kommer flere børn i alderen 0-2 år i regionen.

I Region Midtjylland kommer der til at mangle 413 dagplejere grundet befolkningstilvæksten i alderen 0-2 år og 852 dagplejere, fordi mange dagplejere går på pension, ifølge FOA.

I Aarhus vil mangle hele 159. For Silkeborg og Skanderborg er tallene henholdsvis 145 og 109, mens tallet i Syddjurs er lidt mindre, 36. Det viser FOAs fremskrivninger.

Inden for de seneste 15 år er dagplejen mere end halveret. Helt konkret var der således i 2007 18.900 kommunale dagplejere i Danmark. I fjor var tallet dalet til 8.265.

»En af årsagerne til det dramatiske fald er, at kommunerne siden kommunalreformen har satset på at samle børnene på store institutioner, mens de har fyret blandt dagplejerne, når de skulle spare, eller når børnetallet faldt. Det, der nu er brug for, er at gøre arbejdet som dagplejer mere attraktivt,« sigerformand Kim Henriksen, Pædagogisk Sektor i FOA.

Han peger også på stordagpleje, som en vej til at skaffe flere dagplejere. Ved en stordagpleje kan tre voksne være sammen om at have op til 10 børn et sted, som ikke er i dagplejernes eget hjem – men i andre velegnede lokaler i et hjemligt miljø. Ordningen blev etableret under overenskomstforhandlingerne i 2021 og giver den enkelte dagplejer en arbejdsuge på 37 timer mod de 48 timer, de normalt har i eget hjem.

Nikker genkendende

»Jeg kan genkende problematikken,« siger Dagtilbudsleder i Syddjurs Kommune, Kenneth Enrico Petersen.

»I Syddjurs Kommune har vi løbende rekrutteret dagplejere. I øjeblikket har vi udfordringer med kapaciteten især netop for de 0-2 årige, hvor Dagplejen er en del af kapaciteten. Dette skyldes et stigende antal børn især pga. tilflytning.«

Syddjurs har dog ansat en del dagplejere det seneste år, både i eget hjem, men også i stordagplejer. Syddjurs Kommune har allerede åbnet fire såkaldte stordagplejer.

Der bliver indskrevet 8 børn i hver stordagpleje, og der vil derudover være to gæstepladser i hvert hus. Arbejdstiden for dagplejerne er 37 timer bortset fra i ferieperioder, og det tiltaler mange.

Til august åbnes en femte i Ebeltoft, men så er der heller ikke planer om flere pt.

»Vi vurderer løbende kapacitet og efterspørgsel efter de enkelte tilbud. Dagtilbud for de 0-2 årige inkluderer således udover den kommunale Dagpleje også kommunale daginstitutioner (Vuggestuer, red.) samt private pasningstilbud, tilskud til pasning af egne børn samt private daginstitutioner,« siger Kenneth Enrico Petersen.

Et totalt frit valg for forældre mellem kommunal dagpleje og kommunal vuggestue i alle områder til alle tider ville være vanskeligt, både praktisk og økonomisk, at efterkomme

Kenneth Enrico Petersen, Dagtilbudsleder i Syddjurs

Frit valg umuligt

En kommune skal tilbyde ét kommunalt dagtilbud indenfor kommunen, hvis forældre ønsker det. Det er lovmæssigt en følge af Pasningsgarantien.

Pasningsgarantien sikrer, at alle børn har ret til en plads i et alderssvarende dagtilbud i alderen fra 26 uger og indtil barnets skolestart.

Pasningsgarantien indebærer ikke en garanti for en plads i et bestemt dagtilbud. Forældre har dog altid en ret til at tilkendegive ønsker om optagelse i konkrete dagtilbud i kommunen.

Tidligere undersøgelser for FOA har vist, at over fjerde forælder foretrækker dagpleje frem for vuggestue. Men allerede i dag er det et problem at efterkomme forældrenes frie valg.

I en rundspørge, Bureau 2000 har gennemført for FOA, svarer 19 ud af 77 kommuner, at forældrene ikke kan være sikre på at få en dagplejeplads, hvis de ønsker det. Kun 34 kommuner svarer, at det kan forældrene altid eller næsten altid.

»Et totalt frit valg for forældre mellem kommunal dagpleje og kommunal vuggestue i alle områder til alle tider ville være vanskeligt, både praktisk og økonomisk, at efterkomme,« siger Kenneth Enrico Pedersen.

Han nævner, at man i Syddjurs har områder, hvor en vuggestueplads er mere efterspurgt end kommunens kapacitet rækker til, og forældre derfor mod deres ønske bliver tilbudt dagpleje.

»Vi har derfor begge problematikker, og nogle forældre får ikke deres første prioritet om det så er dagpleje eller vuggestue,« siger Dagtilbudslederen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.