Syddjurs har næsten 10.000 børn i de yngste årgange

Syddjurs kan mønstre over 4.000 elever fordelt på 200 skoleklasser på kommunens folkeskoler og specialskoler i det kommende skoleår. Tendensen med flere afgange end tilgange af børn indsnævres fortsat, viser friske tal fra 5. juli 2022.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto fra Marienhoffskolen

5. juli 2007 boede der 541 børn i Syddjurs Kommune som er født i 2007 og 457 børn, der er født i 2017.

Forskellen = 84 børn giver et af flere øjebliksbilleder af det kommende skoleår, der begynder midtvejs i august.

Årgang 2007 går i gang med deres sidste år i skolen, mens årgang 2017 for de flestes vedkommende begynder i Tidlig SFO til april for at gøre sig parate til skolestart august 2023.

Øjebliksbillede

Det er vigtigt at være klar over, at tabellen viser et snapshot af antal børn i de ti yngste årgange i Syddjurs pr. 5. juli 2022.

Tabellen er dynamisk og medtager både børn født i Syddjurs i det pågældende årstal, som fortsat har adresse i kommunen - endvidere børn, som ikke er født i Syddjurs Kommune, men som er flyttet til kommunen sammen med deres familie.

Dynamikken kommer til udtryk ved, at tallene i de enkelte årgange skifter løbende. Mest selvfølgelig i den alleryngste årgang, 2023, som afspejler, hvor mange spritnye piger og drenge som ser verdens lys. Det nuværende tal er vokset med flere længder, når vi når slutningen af december.

Afgang og tilgang

I en årrække har afgangen fra skolerne været større end tilgangen, og det billede tegner sig også i det kommende skoleår med en forskel i afgangselevernes favør pr. 5. juli 2022 på 84 elever. Tallet bliver dog mindre år for år.

Kommunens største skole, Hornslet Skole, som om ikke så mange år skilles i to med en udskolingsskole ved Hornslet Hallen for 6.-9. årgang og en indskolingsskole for 0.-5. årgang på den nuværende matrikel, ser ud til at fortsætte tilvæksten af elever helt i pagt med, at byggegrunde i byen går som varmt brød fortsat.

Mindre skoler som Rosmus, Mørke og Thorsager ser også ud til at kunne forvente en beskeden tilvækst af børn, mens Marienhoffskolen, Ådalens Skole og Ebeltoft Skole har fået noget at tænke over

Netop befolkningstilvæksten til Syddjurs er en væsentlig og ubekendt faktor, der kan omkalfatre billedet af afgang og tilgang betydeligt. Mest i sidstnævntes favør.


Kilde: Syddjurs Kommune

Det kan ændre billedet

I de senere skoleår er der kommet mange børn til fra Norddjurs til Syddjurs i takt med, at skolepolitikerne i førstnævnte kommune skabte usikkerhed om enkelte skolers fremtid eller mangel på samme.

Det har givet en trafik af børn mod syd, som bl.a. Rosmus Skoledistrikt har kunnet lukrere stærkt på.

Marienhoffskolen i Ryomgård har også kunnet mærke vibrationerne i skolepolitikken i Norddjurs.

En af forklaringerne på, at Marienhoffskolen har været tæt på de 450 børn de seneste år, har været tilgangen fra Ørum Skole, som en konsekvens af, at politikerne valgte at pille udskolingen af skolen og helt lukke skolen for mindre et år siden.

Af asken opstod en friskole i Ørum ligesom Glesborg Skole nu tilbyder folkeskole fra 0. til 9. klasse. De to tiltag vil sandsynligvis mindske trafikken fra nord til syd fra den midterste del af Norddjurs Kommune.

Økonomisk konsekvens

Det har en økonomisk konsekvens for både skolerne og dermed også Syddjurs Kommune, når elevtallet går enten op eller ned. Den økonomiske tildelingsmodel til skolerne, de penge som skolerne får fra kommunen til den daglige drift, har som udgangspunkt, at pengene følger barnet.

Med til billedet hører naturligvis tillige, at der ud over de ti folkeskoler i Syddjurs også er kommunens specialskole, Pindstrupskolen, der har haft over 100 børn gående i dette skoleår.

Desuden er der seks friskoler i Syddjurs, som også skal have deres luns af børnene i de enkelte skoledistrikter plus, at de naturligvis får børn fra andre nabokommuner:

  • Midtdjurs Friskole i Nimtofte
  • Ugelbølle Friskole
  • Feldballe Friskole
  • Syddjurs Friskole i Egens
  • Rønde Privatskole (årgangene 7.-10. årgang)
  • Ryomgård Realskole

Kommende skoleår

Tallene for indskrevne elever i de ti folkeskoler plus Syddjurs Ungdomsskole og Pindstrupskolen i det kommende skoleår kan ses i faktaboksen.

Hvis man sammenligner tallene for indskrevne elever med de sammenlagte tal i tabellen for årgangene 2007-2016 i hver enkelt skoledistrikt, er der selvfølgelig slet ikke overensstemmelse.

Et udtryk for, at også netop privatskolerne og andre skal have deres bid af kagen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.