Syddjurs stikker helt af - men holder tallene vand?

Syddjurs Kommune har haft en stigning i visiterede hjemmehjælpstimer på over 14 procent fra 2020 til 2021, ifølge frisk FOA-undersøgelse, men Syddjurs Kommune har umiddelbart svært ved at genkende tallene.

Artiklens øverste billede
Udvalgsformand Christoffer Pedersen (V) og hans administration på rådhuset kan umiddelbart ikke nikke genkendende til tallene i FOA-undersøgelsen. Foto: Mogens Greve

Hvis man kan tage tallene i en ny undersøgelse fra Fagforbundet FOA for pålydende, gør det en verden til forskel, hvor du bor i Midtjylland, hvis du er over 65 år og vil visiteres til hjemmehjælp.

Af undersøgelsen fremgår det, at i Holstebro Kommune er antallet af visiterede hjemmehjælpstimer fra 2020-21 faldet med næsten 20 procent, mens antallet af ældre over 65 er steget med 1.5 procent.

I den anden ende af skalaen ligger Syddjurs Kommune, som har haft en stigning i visiterede hjemmehjælpstimer på over 14 procent i samme periode, med en stigning i antal ældre på 2 procent.

Administrationen har været ved at undersøge tallene i artiklen, som de ikke umiddelbart kan genkende.

Christoffer Pedersen (V), udvalgsformand

»Uanset hvad man kan komme op med af gode lokale årsager, så afslører det her en uhyggelig tilfældighed i, hvilken hjælpe den enkelte ældre kan få, alene ud fra, hvor de er så heldige eller uheldige at bo - det dur simpelthen ikke, at den enkelte kommunes økonomi bestemmer hvilken hjælp fru Jensen kan få,« udtaler Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, i en kommentar til undersøgelsen.

Kan det nu passe?

Adresseavisen har sendt undersøgelsens tal og konklusioner videre til de fem politikere i Sundheds- og Ældreudvalget, der har Venstres Christoffer Pedersen som formand, for at høre, om der er en klokke der ringer?

Undersøgelsens resultater stikker jo helt af, når det gælder Syddjurs - eller gør den?

Christoffer Pedersen har svaret tilbage på vegne af udvalget, at man hos Administrationen i Syddjurs Kommune ikke kan nikke genkendende til tallene i FOA-undersøgelsen.

»Administrationen har været ved at undersøge tallene i artiklen, som de ikke umiddelbart kan genkende. Derfor bliver der nu taget en kontakt til forfatteren af artiklen fra FOA med henblik på at få klarhed over opgørelsesmetode mv. Vi vender tilbage, når vi har fået et bedre kendskab til tallene bag artiklen,« svarer udvalgsformanden tilbage i en mail til Adresseavisen.

Syddjurs kan nærmest gå på vandet, hvis undersøgelsen fra FOA står til troende? Kilde: FOA

’Sådan har vi gjort’

Adresseavisen har bedt Thomas Fjord Bonven, Politisk konsulent hos FOA, og ham, der har været primus motor for undersøgelsen.

Han forklarer:

»Som det fremgår i notatet, bruger vi Danmarks Statistiks opgørelse af visiterede hjemmehjælpstimer (fritvalgsområdet), dvs. den tabel der hedder AEDO22 i Statistikbanken.

Opgørelsen er baseret på månedlige indberetninger fra kommunerne selv. For at udligne eventuelle tilfældige indberetningsfejl, er tabellen hos Danmarks Statistik baseret på gennemsnittet af de månedlige indberetninger, for et givent år.«

Om tallene for Syddjurs forklarer Thomas Fjord Bonven:

»I 2020 er der indberettet 3.656 timer visiteret om ugen i Syddjurs Kommune. Det svarer til ca. 190.000 timer for hele året. Men dette overordnede tal indeholder en kategori for ’under 65 år’ - og den har vi skilt ud, da vi i denne analyse udelukkende interesserer os for visiterede timer til borgere over 65 år.

Det giver et lidt mindre tal på ca. 175.000 timer i 2020 og ca. 200.000 timer i 2021. Denne forskel på ca. 25.000 timer svarer til en stigning på ca. 14 procent, som er det der fremgår af vores notat.«

Thomas Fjord Bonven er blevet kontaktet af Syddjurs Kommune, der torsdag eftermiddag ville endevende tallene med ham.

Undersøgelsen generelt

FOA-undersøgelsen har kigget generelt på udviklingen i hjemmehjælpstimer på landsplan i perioden 2011-2021.

  • Antallet af hjemmehjælpstimer visiteret til personer over 65 år er faldet med 3,6 mio. timer siden 2011.
  • På landsplan anes mellem 2020 og 2021 en mindre stigning i hjemmehjælpstimer på 1,8 procent.
  • Fra 2020 til 2021 er der samtidigt kommet 1,8 procent flere borgere over 65 år.
  • Faldet i hjemmehjælpstimer er aftaget de seneste år, men tendensen er stadigvæk nedadgående, indtil 2020.
  • Den mindre stigning fra 2020 til 2021 er sammensat af et fald i antallet af visiterede hjemmehjælpstimer i 39 kommuner og en stigning i 58 kommuner.
  • Heraf er stigningen over 10 procent i 17 kommuner, og i 17 kommuner ligger faldet i visiterede timer i spændet mellem fem og 20 procent.
  • Fra 2020 til 2021 er der samtidigt kommet 1,8 procent flere borgere over 65 år, hvilket i en gennemsnitsbetragtning indikerer en servicemæssig status quo.

»Dog kan pandemien have påvirket behovet for hjemmehjælp i opadgående retning, da mange ældre måtte isolere sig fra familie og venner af hensyn til smitten, hvilket gør de servicemæssige implikationer (følgevirkninger, red.) svære at fortolke,« konkluderer FOA i undersøgelsen.

Udviklingen i antallet af visiterede hjemmehjælpstimer bærer præg af regionale forskelle.

Den største stigning på 3,4 procent observeres i Region Sjælland og den mindste stigning på 1 procent ses i Region Syddanmark.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.