Spor fundet hos to ejendomme ved Stabrand med egne brønde

Udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) fortæller, at Syddjurs Kommune gør meget for at opspore mulige forureninger. Hidtil er vandværkerne gået fri, men det er umuligt at udelukke, at der dukker flere PFAS-forureninger op.

Artiklens øverste billede
Udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) kan ikke garantere, at der ikke dukker nye tilfælde af PFAS-forurening op i Syddjurs end de to, der er konstateret i to ejendomme ved Stabrand med egne brønde. Arkivfoto: Syddjurs Kommune

I 17 sager har Styrelsen for Patientsikkerhed rådgivet danske kommuner i sager med fund af PFAS - perfluorerede alkylsyrer - i drikkevandet siden sidste sommer.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2.

Styrelsen for Patientsikkerhed er myndighed på området, når det gælder om vejledning af kommuner i områder, hvor der er fundet PFAS i miljøet.

Sagerne, som alle er blevet indberettet siden 8. juni 2021, fordeler sig på otte kommuner, fremgår det.

Syddjurs optræder på listen.

Indberetningerne er opdelt efter, om det er et vandværk, der har målt forhøjede PFAS-værdier, eller om målingen er foretaget på ejendomme med egen vandforsyning, for eksempel på gårdejendomme.

PFAS består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950’erne.

To ejendomme

Kim Lykke Jensen (SF), formand for Natur, teknik og miljøudvalget i Syddjurs, fortæller, at der er fundet små spor af PFAS hos to ejendomme med egne brønde ved Stabrand.

»De pågældende ejendomme har heldigvis mulighed for at blive koblet på det lokale vandværk, såfremt de måtte ønske det,« siger udvalgsformanden.

Kommuner og regioner har ansvar for at lokalisere steder, der er under mistanke for forurening med PFAS-stoffer samt for at opspore forureningskilden og indhente relevant rådgivning fra andre myndigheder.

»Siden de første sager om PFAS-forurening i Danmark dukkede op, har vi både i vores forvaltning og i det politiske udvalg været meget fokuserede på problematikken. Kommunen har siden da arbejdet med at opspore mulige forureninger med disse stoffer, og der har har i længere tid pågået undersøgelser og analyser mange steder i kommunen.«

Vi håber meget, at der ikke dukker flere PFAS-forureninger op, men det kan desværre ikke udelukkes, da stofferne har været meget udbredte. Vi følger udviklingen tæt.

Kim Lykke Jensen (SF), udvalgsformand.

Lavere grænseværdier

Fra 1. juli 2020 er tilsætning af fluorerede stoffer til fødevarekontaktmaterialer af papir og pap forbudt i Danmark.

Grænseværdierne - fagtermer kaldet drikkevandskvalitetskritieriet - for PFAS i drikkevand blev for nylig sat markant ned.

Drikkevand må således ikke indeholde mere end maksimalt to nanogram per liter for summen af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS.

Det fremgik af et brev til alle landets kommuner, som Miljøstyrelsen sendte 8. juni 2021.

Syddjurs Kommune har siden opfordret vandværkerne til hurtigst muligt at få undersøgt drikkevandet for mulig forurening.

»En god del af vandværkerne har fået resultaterne, og heldigvis har ingen af dem vist problemer med PFAS,« noterer Kim Lykke Jensen.

»Vi håber meget, at der ikke dukker flere PFAS-forureninger op, men det kan desværre ikke udelukkes, da stofferne har været meget udbredte. Vi følger udviklingen tæt.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.