Rønde Idrætscenter nåede smukt i mål til deadline - nu forestår en sidste finish

En stolt centerleder, Per Kragh, i Rønde Idrætscenter har nu i omegnen af 8000 kvadratmeter at holde opsyn med efter, at opførelsen af ny multihal med springcenter i forlængelse af den eksisterende hal er nået til vejs ende.

Artiklens øverste billede
Helhedsindtrykket af den nye multihal får man især, når man placerer centerleder Per Kragh foran det areal, der rummer springgrav og plads til træning på trampolin. Bag Per Kragh aner man håndboldbanen og pladsen i siderne til mobile tilskuertribuner. Foto: Lars Norman Thomsen

Byggeriet af en ny multihal med plads til springgrav, en selvstændig hal med to padelbaner plus yderligere undervisningslokaler og faciliteter til Viden Djurs står nu klar til brug i Rønde Idrætscenter - næsten.

»Vi har fået ibrugtagningstilladelse fra Syddjurs Kommune helt efter forskrifterne, men håndværkerne og vi mangler fortsat at gennemføre en afsluttende finish, før byggeriet er helt færdig,« siger Centerleder i Rønde Idrætscenter, Per Kragh, mens han viser rundt i det nye domicil.

Deadline for hovedentreprenør Vognsen A/S i Knebel lød på skoleårets start primo august 2022, og den er blevet overholdt.

»Samarbejdet med Vognsen har været virkelig godt, og der er blevet arbejdet både struktureret og med forståelse for vores deadline, så sommerferien har været taget i brug,« roser Per Kragh.

Vender vi Centerlederen om i den nye multihal og kigger på ham fra den mellemgang, der forbinder det 'gamle' og det 'nye', får man yderligere et indtryk af størrelsesforholdet. Bagerst den grå 'pressing', der ved et tryk på en knap, kan hejses op og ned. Bag den er springgraven og gulvtrampolinerne til Team Djurs gymnasterne.

Noget for pengene

Den samlede anlægssum løber op i små 27 mio. kroner. Prisstigningerne på materialer generelt i samfundet har naturligvis også været et tema undervejs og et bump på vejen, men Centerlederen forsikrer, at det ikke har givet anledning til dybere panderynker i forhold til finansieringen.

»Den er på plads, fordi vores långivere har vist stor forståelse. Vores driftsbudget ser fornuftigt ud, men vi skal selvfølgelig præstere i løbet af året, og det kan vi bestemt også nu, hvor de nye faciliteter kan tages i brug,« siger Per Kragh.

»Vores driftsbudgetter bygger på realiteter og på, at vi med de nye lokaler får langt bedre muligheder for at afholde større arrangementer med mange mennesker. Det er aktivitetsniveauet, vores kerneydelser og ikke en helt masse udenoms, der skal drive værket.«

Syddjurs Byråd har kastet 10,6 mio. kroner efter byggeriet.

Den officielle indvielse af det storstilede byggeri er der ikke sat dato på endnu.

I første omgang handler det om at komme på plads og få fornemmelsen af, hvad de mange nye kvadratmeter vil betyde for både medarbejdere og brugere.

Padelbanerne kan ikke bookes endnu, men der går ikke længe. Når håndværkerne har lavet deres afsluttende finish, skal der nok blive rig lejlighed til at bruge banerne.

Centerleder Per Kragh

»Derfor har vi også nogle ting, som vi venter med at sætte i værk. Det gælder for eksempel den planlagte tribune i den nye multihal, som der er afsat plads til, men som er i venteposition, fordi vi godt vil se, hvordan den kommer til at kunne spille sammen med aktiviteterne i hallen.«


De to padelbaner er opført i en selvstændig og rektangulær hal. De bliver snart klar til brug, når håndværkerne har fjernet deres materialer som ses i forgrunden. Padelbanerne kan bookes, klokken 6-24, når systemet inden længe bliver gjort klar.

Stærkt førstehåndsindtryk

Den nye multihal vil kunne afvikle arrangementer med op til 1000 deltagere. Den og hallen til padeltennisbanerne er opført i tilknytning til de eksisterende lokaliteter.

Der er bogstaveligste forstand højt til loftet i den nye multihal, så springgymnasterne fra Team Djurs ikke skal frygte for at knalde hovedet i loftet, når de udfører deres spring.

Lys og venlig med god plads på begge langsider er førstehåndsindtrykket af multihallen, der er opført i moderne materialer - træpanelerne på endevæggen ud mod parkeringspladsen er et fund. De er med til at sikre akustikken, der virker til at være klart over gennemsnittet. Det lyse halgulv af træ er streget op til både en hel og halv håndboldbane.

I den ende af hallen, der vender ud mod Aarhusvej, fremtræder springgraven til gymnasterne mastodontisk. På arealet er der også opført moderne højkvalitetstrampoliner i gulvet.

Hele gymnastikafsnittet afskærmes af en mobil ’presenning’, som lynhurtigt ved tryk på en knap kan både hæves og sænkes.

Multihallen forbindes til den gamle hal af en lang og bred mellemgang, hvor der i den ene side er opført et stort depot og i den anden et teknikrum, som tydeligt fortæller beskueren, at det er her alt det moderne isenkram styres fra.

Et selvstændigt indgangsparti med toiletter og med en vindeltrappe til de nye Viden Djurs undervisningslokaler på anden sal er det første indtryk, man får, hvis man ønsker at komme direkte fra parkeringspladsen og ind til multihallen.

Omklædningsrum, pænt store med flytbare bænke og god plads til et afsvalende bad efter veludført idrætsdåd, har ligeledes deres plads på det areal, der vender ud mod parkeringspladsen.

Et af tre spritnye undervisningslokaler til VidenDjurs i gavlen ud mod parkeringspladsen kompletterer de lokaler og kontorer, som VidenDjurs i forvejen råder over i Rønde Idrætscenter.


De to padelbaner er næsten gjort klar til brug. De har fået deres egen hal ud mod tennisbanerne.

På et areal foran banerne har håndværkerne stillet deres materialer og værktøj.

»Padelbanerne kan ikke bookes endnu, men der går ikke længe. Når håndværkerne har lavet deres afsluttende finish, skal der nok blive rig lejlighed til at bruge banerne fra klokken 6 morgen til 24 midnat,« lover Per Kragh, mens vi bevæger os opad af vindeltrappen til de nye undervisningslokaler til VidenDjurs.

»VidenDjurs har fået gode forhold. Jeg er især forelsket i det sidste undervisningslokale, hvor der både er vinduer ud mod parkeringspladsen og ud mod Rønde Skole. Det kan næsten ikke blive bedre,« griner Per Kragh.

VidenDjurs har rykket to erhvervsuddannelser fra Kalø til Rønde fra dette skoleårs start.

Det gælder EUD Business og EUX Business, som nu skal integreres i HHX studiemiljøet i Rønde Idrætscenter.

Forløber for college

Planerne for fremtidens RIC stopper imidlertid ikke her.

Det nye byggeri skal ud i fremtiden være frontløberen for opbygningen af et sportscollege i Rønde, som en videreudvikling af Campus Rønde, der allerede i dag har mere end 1.000 daglige elever.

Der arbejdes med to sportsgrene til det planlagte sportscollege, TeamGym og Badminton, samtidig med at der tilbydes en ungdomsuddannelse til de studerende.

Der er fem parter involveret: TeamGym Djurs, TRIF Badminton, VidenDjurs, Syddjurs Gymnasium og selvfølgelig Rønde Idrætscenter, der skal lægge faciliteter til træning og en del af skolegangen.

»Vi planlægger at kunne begynde med et dagcollege, men vi arbejder allerede på at kunne have overnatningsmuligheder klar inden for en kort årrække,« kunne Rønde Idrætscenters bestyrelsesformand Mogens Horne-Mortensen fortælle til Adresseavisen for et år siden.


Centerleder Per Krag i et af de to nye omklædningsrum i gavlen til multihallen.

Nu og her handler det om at blive helt færdige til de næste store arrangementer som Syddjurs Award 15. september og Retro & Antikmessen 29.-30. oktober - og naturligvis efteråret og vinterens sportsaktiviteter.

»Man har altid en forestilling oppe i hovedet, når man ser sådan et byggeri på tegnebrættet første gang, men det er først når byggeriet er færdigt, og hverdagen skal fungere, at man reelt får et billede af, hvordan en lang række praktiske ting fra rengøring til aflåsning bedst kan gøres. Hele flowet skal mine medarbejdere og jeg nu til at finde ud af, men vi er superstolte over det færdige resultat. Vi tror på en spændende fremtid,« lyder det fra Per Kragh over en kop afsluttende kaffe, før der vanker et nyt møde i kalenderen for den travle Centerleder, som har fået nyt barn, der skal pusles og plejes om og i starten måske også skal have en ’flaske’ ekstra eller to, før flowet er helt på plads.

Slutproduktet og rammerne er noget nær perfekte.

Nu er det op til borgerne, børn, unge og voksne, at fylde lokalerne ud og benytte dem flittigt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.