Socialdemokratiet lægger efterårets slagplan i et sommerhus på Mols

Søndag mødes den socialdemokratiske byrådsgruppe til det årlige sommergruppemøde med flere temaer på dagsordenen. Selvfølgelig meget de kommende budgetforhandlinger.

Artiklens øverste billede
Socialdemokratiets gruppeformand Michael Aakjær mødes med resten af gruppen søndag i tidligere borgmester Ole Bollesens sommerhus på Mols for at snakke strategi for efteråret. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Socialdemokratiet mistede godt nok et mandat ved sidste års kommunalvalg, men det betød ikke alverden. Borgmesterposten forblev på socialdemokratiske fødder, og det var mål nummer et.

De første syv måneder i borgmester Michael Stegger Jensens regeringstid har tillige været en sejrsdans. En opvisning i, hvordan man ved at være ude i samfundet og møde borgerne face-to-face har scoret højt på karakterskalaen.

De øvrige partier har blot formået at kigge måbende til fra sidelinjen tilsyneladende uden ambitioner om, at det skal være anderledes.

Nuvel, kan det fortsætte sådan?

Det endevender den socialdemokratiske byrådsgruppe søndag i tidligere borgmester Ole Bollesens sommerhus på Mols til det årlige sommergruppemøde efter en ferie, hvor man traditonelt siger, at den er brugt på lade batterierne op igen.

»Vi skal både diskutere seriøse politiske temaer, som bl.a. de kommende budgetforhandlinger, men også have tid til at hygge og blive rystet sammen igen efter en lang sommer,« siger gruppeformand Michael Aakjær.

»Vi fik to nye (Sidse Vangsted og Casper Grud Nielsen, red.) med i gruppen efter valget, og de fortjener, at vi gennemgår i detaljer, hvordan budgetforhandlingerne foregår, og hvordan de kan sætte fingeraftryk.«

Han understreger, at kun byrådsgruppen på syv deltager. Der er ikke inviteret folk fra partiets bagland med.

Gruppemøderne

I det gamle byråd deltog Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten) og Mette Foged (Alternativet) i Socialdemokratiets gruppemøder.

Det benyttede den borgerlige side til jævnligt at komme med ramsaltede kommentarer, om hvem der egentlig satte dagsordenen i Socialdemokratiet.

Personligt har jeg det godt med, at vi kun er os selv. Det var helt fint at have Jesper (Yde Knudsen, red.) med til gruppemøderne i sidste periode, men nu har han jo selv en gruppe, godt nok kun på to, men alligevel.

Michael Aakjær (S), gruppeformand

Der var også røster i byrådsgruppen, der ikke gouterede, at Socialdemokratiet inviterede andre med i gruppeværelset.

For at undgå fnidder og blive skudt i skoene, at borgmester Michael Stegger Jensens valgkampsmantra om vigtigheden af det brede samarbejde i Byrådet blot var tomgangsnak uden reelt indhold besluttede Socialdemokratiet i det nyvalgte byråd at afholde gruppemøder uden kammerater fra andre partier.

Ordningen skulle, aftalte man, evalueres på netop sommergruppemødet, så det bliver også et tema på søndag.

Aktuelt kan der blive tale om at invitere Enhedslistens to, Jesper Yde Knudsen og Niels Peter Mortensen, samt Radikale Venstres solist, Heine Skovbak Iversen, med ind i flokken.

»Personligt har jeg det godt med, at vi kun er os selv. Det var helt fint at have Jesper (Yde Knudsen, red.) med til gruppemøderne i sidste periode, men nu har han jo selv en gruppe, godt nok kun på to, men alligevel. Heine Skovbak Iversen kører en anden stil end sin forgænger Jan Kjær Madsen, så han er naturligvis interessant for os, men hverken Enhedslisten eller Radikale Venstre har overfor mig ytret ønske om at deltage i vores gruppemøder. Om det bliver aktuelt, diskuterer vi på sommergruppemødet,« siger Michael Aakjær.

Det samme med den nye konstruktion i gruppen med både en gruppeformand, Aakjær, og en politisk ordfører og ideudvikler, Ole Sønderskov Hansen.

Gruppeformanden har ansvaret for de indre linjer i partiet, den politiske ordfører for de ydre.

Falder de ikke over hinandens ben?

Konstruktionen blev til efter et ønske fra Michael Stegger Jensen på baggrund af hans fire års erfaringer som gruppeformand, hvor han ofte savnede tid til at dykke længere ned i politiske dagsordener og sende prøveballoner op.

Spændende efterår

Michael Aakjær forventer et efterår med flere politiske meningsbrydninger end i de første syv måneder, som har været fattig på politiske dagsordener med tyngde.

»Budgetforhandlingerne er traditionelt der, hvor der kommer mange politiske markeringer, før vi når i mål. I Socialdemokratiet er vi naturligvis spændte på, hvad de andre partier har af planer, og selvfølgelig ikke mindst den borgerlige side,« siger Michael Aakjær.

»Vi har endnu ikke fået de økonomiske forudsætninger i detaljer for næste års budget, og derfor er det svært at snakke andet end overordnet på nuværende tidspunkt. Det ser ud til, at vores økonomiske råderum bliver snævert, men også at vi trods alt ikke bliver så hårdt spændt for som andre kommuner. Jeg håber dog, at vi bredt politisk kan blive enige om at prioritere kernevelfærdsområderne.«

Folketingsvalget?

»Jo, det undgår vi nok ikke at snakke om. Personligt tror jeg, at Mette Frederiksen trykker på knappen inden længe, men jeg ved det selvfølgelig ligeså lidt som alle andre.«


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.