»I kommer til at gøre en forskel for mange mennesker«

To unge, Clara og Ferdinand, bliver en slags forløbere for en ny trend i Syddjurs Kommune, fritidsjobbere. De to og otte andre på samme alder har fået fritidsjob på kommunens plejehjem.

Artiklens øverste billede
Clara Lindstrøm Lindberg og Ferdinand Boie går til arbejdet på henholdsvis Lillerupparken og Lyngparken med både glæde og spænding. Foto: Lars Norman Thomsen

Syddjurs Kommune fik før sommerferien 40 ansøgninger fra unge 15-17 årige til fritidsjob på kommunens plejehjem.

En af dem, 16-årige Ferdinand Boie fra Mols, nåede ikke tidsnok at få sendt sin ansøgning, men han satsede alligevel efter deadline.

»Jeg havde set et opslag på Molsskolens Aula, men desværre var jeg for sent på den. Jeg skrev så direkte til Syddjurs Kommune i håb om, at jeg alligevel ville få en chance. Jeg var heldig, for jeg blev indkaldt til samtale i juni, og næste dag fik jeg at vide, at jeg var ansat,« fortæller en glad Ferdinand Boie, som her efter sommerferien er startet på HHX i Rønde.

Han har allerede fået sin ilddåb på sit nye arbejdssted, plejehjemmet Lyngparken i Knebel, og det har været en god oplevelse, selv om den første dag han mødte ind, holdt bedemanden udenfor. En virkelighed, han og de øvrige unge skal vænne sig til.

»Jeg glæder mig til at være noget for ældre mennesker, der har nået en alder, hvor de ikke længere kan det, som de kunne dengang, de var unge,« siger Ferdinand Boie.

Han har været på sine første gåture rundt i Knebel med ældre mennesker, og det var noget grænseoverskridende, men det gik alligevel fint.

Det var sørme lidt angstprovokerende, men da vi først kom i gang med gåturen, fik vi snakket, og jeg tænkte ikke så meget over, hvordan jeg nu skulle gøre det bedst muligt.

Ferdinand Boie

»Lige pludselig har man et stort ansvar for et ældre menneske. Det var sørme lidt angstprovokerende, men da vi først kom i gang med gåturen, fik vi snakket, og jeg tænkte ikke så meget over, hvordan jeg nu skulle gøre det bedst muligt. Det var en god og naturlig oplevelse.«

Ferdinand Boie har fungeret som hjælpetræner i IF Mols i en årrække og arbejder tillige hos en filmproducent i Ebeltoft en dag om ugen.

Han ser frem til fortsættelsen på Lyngparken, som han forventer bliver et par dage om ugen, hvor det mest handler om samvær og hygge med de ældre. Det kan f.eks. være over et slag kort, lytte til musik, hjælp med teknik, gåture eller andet.

»Min oldemor var dement, så jeg har haft det inde på livet. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var mærkeligt, at hun ikke kunne kende mig, og jeg hver gang skulle sige mit navn, når vi var på besøg. Men det lærte jeg nu nemt at respektere.«

Der blev lyttet intenst og interesseret ved introduktionsmødet. Til højre Anneka Vinter, social og sundhedsassistent på Søhusparken i Ebeltoft, der fortalte de unge om de formalia og krav, der stilles til ansatte på kommunens plejehjem. Foto: Lars Norman Thomsen

Hyggeligt job

Clara Lindstrøm Lindberg, Rønde, der fylder 16 i september og til daglig går i 10. klasse på Laursens Realskole i Aarhus, skal være fritidsjobber på Lillerupparken i hjembyen.

Hun kender allerede stedet fint, fordi hun tidligere, sammen med sin lillesøster og en anden pige, har haft en opgave med at lufte en ældre dames hund.

»Damen boede på demensgangen, og jeg fik et meget nært forhold til både hunden og hende. Damen havde et foto hængende på væggen af et sommerhus, som hun hver gang fortalte om, når jeg kom for at lufte hendes hund,« husker Clara Lindstrøm Lindberg.

»Det var min mor, der havde set jobannoncen og viste mig den. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det lød spændende, så jeg søgte og fik besked, at jeg var antaget samme dag, som jeg havde været til samtale,« siger Clara Lindstrøm Lindberg.

»Jeg har sagt, at mandag og onsdag passer mig bedst, så jeg forventer, at jeg skal være der de to dage. Jeg har også et fritidsjob på Rønde Efterskole. Vi har fået at vide, at det enten bliver to dage om ugen a’ to timer eller en dag a’ fire timer alt efter, hvordan det nu passer. Jeg har fri fra skole allerede lidt over halv et, og vi skal møde klokken 15, fordi de ældre mennesker skal sove middagssøvn først.«

»Jeg tror, det bliver hyggeligt, og jeg ser frem til at kunne gøre andre mennesker glade. Jeg føler mig klar og tryg til at varetage jobbet.«



Demenskonsulent Lene Raaby Andersen, Syddjurs Kommune, forklarede fritidsjobberne, at nærved 80 procent af borgerne på de syddjurske plejehjem har en demensdiagnose. Foto: Lars Norman Thomsen

Skarp præsentation

I sidste uge var Clara, Ferdinand og de andre unge, der fremover skal være fritidsjobbere på de kommunale plejehjem, samlet i Byens Hus i Lillerupparken til fælles møde, hvor de fik en god og skarp introduktion til det arbejde, der venter dem og som de naturligvis aflønnes for i henhold til gældende overenskomst.

Christoffer Pedersen (V), formand for Sundheds-og Ældreudvalget, og Områdeleder for plejehjemmene Annette Bro Rask-Vestergaard bød velkommen.

Udvalgsformanden lovede, at de unge kommer til at gøre en forskel for mange mennesker.

»I har påtaget jer et meningsfyldt fritidsjob med hjælp og omsorg til mennesker, der nu er i en situation, hvor de ikke kan så meget som de kunne i en yngre alder. I bliver på denne måde en del af mange borgeres liv og hverdag.«

»Jeres bidrag hjælper et ældreområde, der er presset, hvor vi ikke bare nu, men også i fremtiden kommer til at mangle medarbejdere.«

Vigtige formalia

Anneka Vinter, social og sundhedsassistent på Søhusparken i Ebeltoft, hvor hun også er praktikvejleder, fortalte de unge om de formelle krav, de skal leve op til, når de nu bliver medarbejdere på et plejehjem.

»Det er vigtigt, at I ved, at I har tavshedspligt og ikke fortæller vidt og bredt om de mennesker, I er sammen med,« lød det fra praktikvejlederen.

Hun forklarede også, at tøjstilen ikke er til fest i gaden, men neutral.

»Man møder ikke op i hotpants eller korte bukser, hvor ballerne stikker udenfor. I skal hver gang møde op i rent tøj, og så skal I begrænse brugen af parfume og ikke have lange markerede negle. Mange borgere har det ikke godt med en voldsom parfumeduft og lange negle er hjemsted for bakterier.«

Alle medarbejdere på plejehjem er forpligtet til at tage en selvtest to gange om ugen. Det kommer de nye medarbejdere også til for at begrænse faren for at føre smitte ind på plejehjemmene mest muligt.

»Mobiltelefoner skal være slukkede, og så ryger og drikker vi naturligvis heller ikke, mens vi er på arbejde,« sluttede Anneka Vinter med et smil.

Borgere med demens

Lene Raaby Andersen, rutineret demenskonsulent ved Syddjurs Kommune, gav de unge en tour de force af en gennemgang om demens.

Nærved 80 procent af de mennesker, der bor på plejehjemmene er borgere med demens, forklarede demenskonsulenten.

»Demens er en sygdom i hjernen, men den er meget forskellig fra menneske til menneske. Der findes op til 200 forskellige sygdomme, hvor der er tale om demens,« noterede Lene Raaby Andersen.

»I har måske hørt om den mest kendte form, Alzheimers sygdom, men der findes et hav af andre. I skal vide, at det bestemt ikke er uvilje, når mennesker med demens ikke kan huske, gør mærkelige ting eller spørger 50 gange om det samme, men de ser frem til, at I kommer og glæder sig til at lave noget sammen med jer.«

Fritidsjobberne på plejehjemmene bliver ikke de eneste. Det er planen, at Syddjurs Kommune inden for andre områder vil tilbyde unge 15-17 årige lignende muligheder for at få et fritidsjob efter skoletid.

Kampen om arbejdskraften er og bliver hård, og derfor skal alle muligheder afsøges.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.